Birleþmiþ Milletler (BM) 77. Genel Kurul Toplantýlarý için New York'ta bulunan Çavuþoðlu, Türkevi binasýnda BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun 12. Bakanlar Toplantýsý'na eþ baþkanlýk etti.
Çavuþoðlu, grubun 3 yýl aranýn ardýndan ilk kez yüz yüze geldiðini ve bu süreçte hem çatýþmalarýn arttýðýný hem de bu çatýþmalarýn nedenlerinin deðiþiklik gösterdiðini belirterek, "Örneðin; iklim deðiþikliði yoksulluðu, yoksulluk göçü, düzensiz göç yabancý düþmanlýðý ve radikalizmi tetikleyebilir. Dolayýsýyla ortada korkunç bir döngü var." ifadesini kullandý.
Kovid-19, Ukrayna-Rusya savaþý, ekonomik zorluklar, enerji ve gýda krizi gibi konularýn küresel çapta ek stres yarattýðýný kaydeden Çavuþoðlu, "Rusya'nýn kýsmi seferberlik kararý ve Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijia'daki referandum duyurusu, durumun ciddiyetini gösteriyor." diye konuþtu.
Çatýþmalarýn yapýsýndaki deðiþiklikler ýþýðýnda diplomasi ve arabuluculuk alanýnda daha proaktif yaklaþýmlara ihtiyaç duyulduðuna iþaret eden Çavuþoðlu, "Bu nedenle bugünkü toplantýmýzýn temasýný 'Arabuluculuk Yoluyla Ýnsani Krizlerin Önlenmesi' olarak belirledik. Ukrayna ve Rusya ile temaslarýmýzda yapmaya çalýþtýðýmýz da buydu. Ýlkelerimizi korurken ve savaþý reddederken, insani krizin derinleþmesini engellemeye çalýþýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Çavuþoðlu, savaþýn ilk günlerinde çözüme daha yakýn olduklarýný ve Ýstanbul'da mart ayýnda yapýlan toplantýda, taraflarýn bazý metin paylaþýmýnda bulunduðuna dikkati çekerek, "Þimdi sahada farklý gerçeklikler var. Savaþ uzadýkça, net ve kabul edilebilir bir çözüme ulaþmak o denli zorlaþýyor. Hala diplomasi ve diyalog tek çýkýþ yolu." ifadesini kullandý.
Türkiye'nin savaþýn baþýndaki çabalarý dolayýsýyla bazý ortak ülkeler tarafýndan eleþtirilere maruz kaldýðýna deðinen Çavuþoðlu, "Ama þimdi savaþýn sürmesinin Ukraynalýlar baþta olmak üzere herkese daha çok zarar vereceði konusunda birçoðu mutabýk." dedi.
Çavuþoðlu, tahýl koridoru anlaþmasýnýn ekstra finansal stresi engellediðini belirtti.
Bakan Çavuþoðlu, siyasi diyaloðun ve anlaþmazlýklarýn barýþçýl çözümün zor olduðu bir ortamda bile arabuluculuðun hayat kurtarabileceðine iþaret ederek, Ýstanbul'daki tahýl koridoru anlaþmasýnýn bunun bir örneði olduðunu dile getirdi.
Milyonlarca kiþinin þu anda artan gýda fiyatlarý nedeniyle ekstra stres altýnda olduðunu aktaran Çavuþoðlu, þunlarý kaydetti:
"Bu anlaþma, ekstra finansal stresi engelledi. Çatýþmalarýn çözümünde ve arabuluculukta bunun gibi inovatif yaklaþýmlar, diðer küresel endiþeleri yok etmekte kullanýlabilir. Bu tarz ayarlamalarýn, diplomatik yolda daha çok teþvik oluþturabileceðini aklýmýzda tutmalýyýz."
Anlaþma sürecinde kendileriyle yakýndan çalýþan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ekibine teþekkür eden Çavuþoðlu, "Bu zorlu çabamýzda, BM ile taraflar arasýnda sürekli olarak arabuluculuk yapýyoruz." ifadesini kullandý.
Çavuþoðlu, son 10 yýlda grup ile çok yol katettiklerini vurgulayarak, "Bizim baþarýmýz, OECD, ÝÝT gibi oluþumlarda da benzeri gruplarýn oluþturulmasýna ilham oldu. Ancak çatýþmalarýn önlenmesi, çözülmesi ve arabuluculuk konusunda daha odaklý olmalýyýz." çaðrýsýnda bulundu.