Romanya Baþbakaný Ankara'da! Cumhurbaþkaný Erdoðan: Hedefimiz 15 milyar dolar
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Romanya Baþbakaný Marcel Ciolacu, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde, Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi Birinci Toplantýsý ve anlaþmalarýn imza töreninin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ciolacu ve heyetini misafir etmekten duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye-Romanya münasebetlerinin karþýlýklý üst düzey ziyaretlerle her geçen gün geliþtiðini müþahede ettiðini belirten Erdoðan, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ile Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler ve Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn son dönemde Romanya'ya yaptýklarý ziyaretlerin faydalý olduðunu söyledi.

Baþbakanlýðý döneminde 2011 yýlýnda Romanya ile Türkiye iliþkilerini stratejik ortaklýk seviyesine taþýdýklarýný hatýrlatan Erdoðan, bugün de Romanya Baþbakaný Ciolacu ile imzaladýklarý ortak bildiriyle Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi'nin tesisini temin ettiklerini bildirdi. Erdoðan, "Mekanizmanýn ilk toplantýsýna baþkanlýk ettik. Bu sayede iliþkilerimizde yeni bir tarihi dönemeci daha almýþ olduk." diye konuþtu.

Görüþmelerde, iliþkileri kapsamlý þekilde ele aldýklarýný kaydeden Erdoðan, þöyle devam etti:

"Ekonomik ve ticari baðlar, ikili münasebetlerimizin lokomotifini oluþturuyor. Karþýlýklý ticaret hacmimiz iki yýl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aþtý, hedefimiz 15 milyar dolara ulaþmaktýr. Bu doðrultuda emin adýmlarla ilerliyoruz. Romanya'da faaliyet gösteren yaklaþýk 19 bin Türk þirketi bu baþarýya ve iki ülke arasýndaki dostluða önemli katkýlar saðlýyor. Þirketlerimizin Romanya'daki yatýrýmlarý 3. ülkelerden gelenler de dahil edildiðinde 8 milyar dolara yaklaþmýþtýr."

- "ENERJÝ ALANINDA ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZÝ ARTIRMANIN YOLLARI ÜZERÝNDE DURDUK"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, görüþmede enerji alanýnda iþbirliðini artýrmanýn yollarý üzerinde durduklarýný aktardý.

Savunma sanayisi ve askeri alandaki iþbirliðinin Romanya'yla iliþkilerin önemli sacayaklarýndan birini oluþturduðuna deðinen Erdoðan, hem bu alanda hem savunma sanayisi iþbirliðinde son yýllarda önemli bir ivme yakaladýklarýný söyledi.

Romanya ile gerek ikili düzeyde gerek NATO'nun çatýsý altýnda ortak faaliyetlerde bulunarak bölgenin güvenlik ve istikrarýna katký saðladýklarýný belirten Erdoðan, "4 adet F16 savaþ uçaðýmýz NATO hava polisliði görevi kapsamýnda Romanya hava sahasýnda geçtiðimiz mart ayýnýn sonuna kadar 4 ay boyunca görev yaptý. Karadeniz'de kýyýdaþ ve NATO müttefiki iki ülke olarak Romanya'yla birlikte çalýþýyoruz. Malumunuz Bulgaristan'ýn da katýlýmýyla Karadeniz'de mayýn karþý tedbirleri görev grubunu ihdas ettik." ifadelerini kullandý.

Terörle mücadelenin de görüþmelerin gündeminde yer aldýðýný aktaran Erdoðan, "PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya'dan beklentilerimizi Sayýn Baþbakan ile paylaþtýk." dedi.

Romanya'da yaþayan Türk ve Türk-Tatar toplumlarýný iki ülke arasýndaki dostluk köprüsü olarak gördüklerini dile getiren Erdoðan, "Soydaþlarýmýzýn Rumen toplumuyla uyum içinde yaþamalarýndan memnuniyet duyuyoruz. Buna imkan saðlayan Rumen makamlarýna teþekkür ediyoruz. Rumen vatandaþlarýnýn ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kýlacak düzenlemeyi hayata geçirdiðimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum. Bu þekilde beþeri münasebetlerimizin artacaðýna inanýyoruz." diye konuþtu.

- "ULUSLARARASI CAMÝANIN SORUMLULUKLARI ORTADADIR"

Ciolacu ile bölgede ve dünyada yaþanan geliþmeler hakkýnda da fikir alýþveriþinde bulunduklarýný bildiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bunlarýn en baþýnda Gazze ve iþgal edilmiþ Filistin topraklarýnda yaþanan Ýsrail zulmü geldi. Ýsrail mezaliminin durdurulmasý ve Filistinli kardeþlerimizin güvenliðinin teminat altýna alýnmasýnda uluslararasý camianýn sorumluluklarý ortadadýr. Ancak buna raðmen katliamýn önüne geçecek adýmlar halen atýlmýyor. Netanyahu ve gözü dönmüþ hükümeti, kendi vatandaþlarýnýn güvenliðini tehlikeye atma pahasýna soykýrým politikalarýna devam ediyor. Buna artýk dur denilmesi gerekmektedir. Müttefikimiz Romanya'nýn da bu konuda sürdürülen uluslararasý çabalara gereken katkýlarý vereceðine inanýyorum.

Görüþmelerimizde Ukrayna'da 3. yýlýna giren savaþýn gidiþatýný da ele aldýk. Türkiye, savaþýn baþlangýcýndan bu yana çatýþmalarýn sona erdirilmesi, küresel gýda güvenliðinin temini ve Karadeniz'deki seyrüsefer emniyetinin saðlanmasý konusunda önemli katkýlar sundu, sunmaya devam ediyor.

NATO müttefikimiz, stratejik ortaðýmýz ve Karadeniz'den komþumuz Romanya ile iliþkilerimizi, ülkelerimizin menfaatleri doðrultusunda ileriye taþýmak için çalýþmaya devam edeceðiz."

Konsey toplantýsýnda alýnan kararlarýn ve imzalanan anlaþmalarýn hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, bundan sonraki toplantýnýn Bürkeþ'te gerçekleþtirileceðini söyledi.

  • cumhurbaþkaný erdoðan
  • erdoðan
  • Romanya Baþbakaný Marcel Ciolacu