Rusya Devlet Baþkanlýðý seçimini Vladimir Putin kazandý
ABONE OL

Rusya Merkez Seçim Komisyonuna göre, Rusya Federasyonu'nda üç gün süren devlet baþkanlýðý seçimi, ülkenin en batýsýndaki Kaliningrad bölgesinde Moskova saati ile 21.00'de sandýklarýn kapanmasýyla sona erdi.

Ülke genelinde 80'den fazla bölgede gerçekleþtirilen seçimler, hem sandýk baþýnda hem de uzaktan elektronik ortamda yapýldý.

Uzaktan oylama iþlemi Moskova dahil toplam 29 bölgede gerçekleþtirildi.

Katýlým oranýnýn yüzde 74'ün üzerinde olduðu seçimleri sandýk çýkýþ anketine göre oylarýn yüzde 87,8'ini alan mevcut Devlet Baþkaný Vladimir Putin kazandý.

Fom þirketinin sandýk çýkýþ anketine göre, Komünist Parti'den Nikolay Haritonov yüzde 4,7, Yeni Ýnsanlar Partisi'nden Vladislav Davankov yüzde 3,6, Liberal Demokrat Parti'den Leonid Slutskiy yüzde 2,5 oy aldý. Yüzde 1,4 oy ise geçersiz sayýldý.

SEÇÝMÝ 1115 ULUSLARARASI GÖZLEMCÝ ÝZLEDÝ

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Baþkaný Ella Pamfilova, seçimlerin iyi geçtiðini söyledi.

Merkez Seçim Komisyonu'nun yüzde 27,28 açýlan sandýk sayýsýna göre Putin, yüzde 87,8 oy, Haritonov yüzde 3,89 oy, Davankov yüzde 3,79 ve Slutskiy yüzde 2,97 oy aldý.

Seçimi 129 ülkeden 1115 uluslararasý gözlemci ve uzman izledi.

Türkiye'den de seçimleri Türkiye-Rusya Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný ve AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek ve AK Parti Ýstanbul Milletvekili Yahya Çelik takip etti.

Rusya'nýn 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiði Kýrým'da, 2022'de ilhak ettiði Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet baþkaný seçimi için sandýk baþýna gidildi.

Devlet baþkanlýðý koltuðuna oturmak için 4 adayýn yarýþtýðý seçimde, mevcut Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Birleþik Rusya Partisinin desteðiyle baðýmsýz aday olmuþtu.

Liberal Demokrat Parti Baþkaný Leonid Slutskiy kendi partisi, Nikolay Haritonov Komünist Partisi, Vladislav Davankov da Yeni Ýnsanlar Partisi adýna aday olarak seçim pusulasýnda yerini almýþtý.

Yeni seçilecek devlet baþkaný 6 yýl görevde kalacak. Ýlk verilere göre sandýktan galip çýkan Putin, resmi sonuçlar açýklandýktan sonra yemin edecek ve 5. kez Rusya Devlet Baþkanlýðý görevini yapacak.