Rusya Devlet Baþkaný Putin'in danýþmaný Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Türkiye ile Rusya'nýn ortak çýkarýnýn Amerika'nýn Suriye'nin ve Irak'ýn kuzeyinden çekilmesi olduðunu belirtti. Dugin, ABD'nin bölgeyi terk etmesiyle birlikte Rusya'nýn PKK'yý terör örgütü olarak tanýyabileceðini söyledi.
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in danýþmaný, Rusya'nýn dýþ politikasýna yön veren kilit isimlerden Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Diriliþ Postasý'ndan Sabri Ýþbilen'e konuþtu. Dugin, Soçi'deki Erdoðan-Putin zirvesi, PKK ile mücadele, Mavi Vatan, Kýbrýs'ýn tanýnmasý ve 15 Temmuz darbe giriþimine iliþkin çok çarpýcý açýklamalarda bulundu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Rusya Devlet Baþkaný Putin arasýnda 29 Eylül'de Soçi'de tarihi bir görüþme gerçekleþtirildi. Bu görüþmenin perde arkasýnda neler var? Sonuçlar sahaya nasýl yansýr?
Bu görüþme gerçekten çok önemliydi, umarým iliþkilerimizde önemli ve dönüm noktasý olmuþtur. Çünkü bugün, herkesin ABD'nin Afganistan'dan çýktýktan sonra dünyanýn önde gelen gücü olamayacaðýný kabul ettiði bir durum gerçekleþti. Bu da Batý'nýn hegemonyasýna sahip tek kutuplu dünyanýn kesin ve geri dönülmez bir þekilde sona erdiði ve çok kutuplu dünya düzeninin ortaya çýktýðý anlamýna geliyor. Ve bu çok kutuplu dünya düzeninde Rusya ve Türkiye, Moskova ve Ankara iki birliði temsil ediyor. Rusya ve Çin zaten tamamen onaylanmýþ ve organize birlikler, ancak Türkiye, Ýran, Pakistan ve Ýslam dünyasýndaki diðerlerinin, bir Ýslami birlik daha oluþturmaya çok yakýn olduklarýný ve Türkiye'nin burada baþrol oynadýðýný düþünüyorum. Bu çok kutuplu toplantý belki de modern tarihte ilk defa Rus lider ile Türk liderin tam baðýmsýzlýk baðlamýnda farklý bloklara baðlý sadece ulusal devletlerin deðil, deyim yerindeyse "imparatorluklarýn iki egemen hükümdarý" olarak bir araya gelmesi demekti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Rusya ile Türkiye arasýnda savunma sanayiindeki iþbirliðinin geniþleyeceðini söyledi. Ýkili ülke arasýnda hava savunma sistemi baþta olmak üzere ortak üretim ya da teknoloji transferi söz konusu olabilir mi?
Bu çoktan baþladý. Rus füzeleri tedarik ediyoruz. ABD'nin ve NATO'nun tüm itirazlarýna raðmen, Erdoðan bu konuda çok kararlý. Egemen ülke, herhangi bir ortakla stratejik, askeri harekât düzenleyebilir ve hiç kimse özgür ve egemen bir ülkenin diðer ülkelerle stratejik iliþkiler kurmasýný engelleyemez. Dolayýsýyla bu iþbirliði ve askeri sanayi ve ayný zamanda füze tedariki de ortak bir projedir ve üst düzey askeri sanayinin geliþtirilmesi ile birlikte çok önemli ve verimli çözümlerle konular tartýþýldý. Sanýrým Türkiye artýk küresel gücün tek bir noktasýna baðýmlý olamayacaðýný anlamýþtýr. Dolayýsýyla NATO üyesi olan Türkiye, NATO'nun yeterli olmadýðýný anlamalýdýr.
Yani artýk NATO yok, çünkü Soðuk Savaþ'ta olduðu gibi ortak bir düþman yok. Sosyalist kamp yok, Batýlý güçte kendi aralarýnda bir birlik yok, bu yüzden Türkiye'nin baðýmsýzlýk ve egemenlik hakkýný korumak, jeopolitik nesne deðil jeopolitik özne statüsü vermek üzere Erdoðan bir þekilde bölgesel düzeyde diðer güçlerle iþbirliði yapmak zorunda. Askeri teknolojilerde en iyi müttefik olan Rusya Türkiye'nin dostu ve açýkça bir Avrasya ülkesidir, bu nedenle Türkiye ile Rusya arasýndaki iliþkilerin askeri politikada geliþmesi sayesinde daha da çok yol kat edilecektir. Türkiye'nin egemenliði, teknoloji endüstrisi ve stratejik endüstride iþbirliðini geliþtirmek ve daha geniþ iþbirliði yapmak Türkiye'nin bir nevi milli menfaatidir.
Türkiye'ye Patriot Hava Savunma Sistemi satmayan Amerika, Rusya ile yapýlacak yeni S-400 anlaþmasýna iliþkin tehdit seviyesini yükseltti. Rusya'nýn bu konuda bakýþ açýsý nedir?
Rusya, NATO teçhizatýnýn ciddi bir bölümünü deðiþtirebilir ve Türkiye talep ederse bunu yapmaya devam edecektir. Dolayýsýyla Rusya'nýn ABD'de olduðu gibi Türkiye'yi kontrol etmekle ilgilenmediðini düþünüyorum. Ancak Rusya, Türkiye'nin tam baðýmsýzlýk, askeri egemenlik kazanmasýna yardým etmeye çalýþýyor. Bu yüzden S-400 füzesindeki bazý önemli unsurlarý deðiþtirebiliriz. Belki de Türkiye'yi güvence altýna almak için Rusya'da oluþturulan en yeni ve en yakýn silahlar için konuþulabilir.
Türkiye, Suriye ve Irak'ta PKK terör örgütü ile mücadelesini sürdürüyor. Türkiye'nin müttefiki olan Amerika ise PKK'ya silah desteðini sürdürüyor. PKK, Suriye'nin bütünlüðü için de büyük bir tehdit. Rusya PKK'ya karþý bir pozisyon aldý mý?
Bunun oldukça mümkün olduðunu düþünüyorum. Çünkü artýk Türkiye ile ortak çýkarýmýzýn Amerika'yý bu bölgeden tamamen çýkarmak ve ABD tarafýndan her türlü aþýrýlýk yanlýsý örgütün propagandasýný kesmek olduðunu görüyoruz. Örneðin Amerikan birlikleri NATO birlikleri Suriye'nin kuzeyinden ayrýldýðýnda, PKK ABD'den tedarik ettiði her þeyi kaybedecek, ayný durum Kuzey Irak için de geçerli. Yani Amerikan askerleri orada kaldýðýnda baþta bunu engelleyemedik ama her þeyden önce bölgedeki Amerikalýlardan kurtulmamýz gerekiyor. Bundan sonra Rusya'nýn Türkiye için adým atabileceðini ve PKK'yý terör örgütü olarak tanýyabileceðini düþünüyorum. PKK bir terör örgütüdür ve terör temelleri üzerine kuruludur. PKK Kürt deðil, sadece onlarýn aþýrýcý örgütünün terör koludur.
"Rusya'nýn KKTC'yi tanýyabileceði" yönündeki mesajýnýz büyük yanký uyandýrdý. Kýsa sürede bu konuda bir geliþme yaþanabilir mi?
Kuzey Kýbrýs Cumhuriyeti'ni tanýmak kolay deðil. Týpký Ankara için Rusya'nýn Kýrým ile tekrar birleþmesini tanýmanýn kolay olmadýðý gibi. Burada birçok yükümlülük ve birçok sýnýr var. Yunanistan'a dini yönden çok yakýn olduðu için Rusya'nýn Yunanistan'ý anlamasý bir yana Yunanistan Batý NATO'nun bir parçasýdýr ve bu anlamda egemen deðildir. Ama Türkiye egemen ve bu baðlamda Türkiye ile konuþmak gerekir. Dolayýsýyla bu Yunanistan ile Türkiye arasýnda bir seçim deðil, Erdoðan'ýn Türkiye'sinin içinde olduðu çok kutuplu dünyanýn egemen birliði ile Yunanistan'ý temsil eden Batý Avrupa bloðunda çok az baðýmsýzlýk payý olan ülkesi arasýndaki bir seçimdir. Dolayýsýyla Kýbrýs sorunu Rusya'yý kimin seçeceði ile ilgili deðildir. Örneðin Yunanlýlar, Rusya'dan yardým isteyecek diyelim, bunu yapmakta özgür deðiller, bir þekilde Avrupa Birliði'nin kölesi durumundalar. Tanrýya þükür Türkiye Avrupa Birliði'nin bir parçasý deðil. Bence bu stratejik deðerlendirmenin ana çerçevesi bu ama iþe Avrasya güç ittifakýndan bahsederek Mavi Vatan projesini tanýtmakla baþlamalýyýz. Kuzey Kýbrýs'ýn tanýnmasýný ve Kýrým'ýn Rusya ile yeniden birleþmesini daha geniþ bir baðlama oturtmalýyýz. "Biz Kýbrýs'ý tanýyoruz, siz de Kýrým'ý tanýyorsunuz" gibi bir pazarlýða dönüþmemeli, öyle görünmemeli. Birbirimizi daha iyi anlamalýyýz, siyasetimizin rasyonel temelini anlamamýz gerekiyor. Bu anlamda geleceðin yollarýný hazýrlamamýz lazým. Öncelikle Türkiye'nin Doðu Akdeniz stratejisindeki Mavi Vatan bölgesine Kuzey Kýbrýs'ýn yerleþtirilmesi gerekiyor ve bu yönde atýlacak adýmlarýn hazýrlanmasý için iyi bir baþlangýç olduðunu düþünüyorum.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriþimini 1 gün öncesinden Ankara'ya bildirdiðinizi söylemiþtiniz? 14 Temmuz'da kimlerle görüþtünüz?
Biraz zor bir soru. Rus uçaðýnýn düþürülmesi, Rusya ile Türkiye arasýndaki iliþkileri kesmek için bir nevi provokasyondu, bundan eminim. Bunu teyit eden pek çok konu var. Ben yaþanan o duruma dahil oldum. Çünkü Erdoðan'ýn iradesine karþý Rus uçaðýný düþürmek Türkiye içinde Avrasya karþýtý, Amerika destekli grup hareket geçti diyebilirim. Durum açýða çýkýnca hemen sonra bir þeyler olacaktý, bu yüzden Türkiye'ye geldim ve Türk televizyonunda ve basýnýnda olacaklarýn neredeyse kaçýnýlmazlýðý konusundaki beyanýmý yaptým. CIA destekli Türk grubundan bazý tepkiler geldi. Darbe hakkýnda Rus kaynaklarýndan edindiðim bilgim vardý. Ben de bu bilgiyi Türk yetkililerine Türk kamuoyuna aktarmaya çalýþtým ama doðruyu söylemek gerekirse darbenin tam zamanýný bilmiyordum. Kýsa sürede bir þeyler olacaðýndan kesinlikle emindim ve belki de televizyonda Türkiye'ye açýktan beyanýmý iletmiþ olmam bu darbecileri hýzlandýrmak zorunda býraktý. Rus uçaðýnýn düþürülmesine karýþan Fetullah Gülen Terör Örgütü'yle baðlantýlý grubun iþi olduðunu yani darbenin merkezinde bu Gülen grubunun olduðunu biliyordum. Darbeye kalkýþtýklarýnda Türkiye'de zaten Ankara Havalimaný'nda engellenmiþ vaziyetteydim. Çünkü Ankara Havalimaný'ný bir süreliðine bloke etmiþlerdi, Moskova'ya uçma imkâným olmadan havaalaný bloke edilmiþti. Bu darbenin arkasýnda nelerin ve kimlerin olduðunu öncelikle Rusya'ya anlatmak için Rus ve Türk arkadaþlarla baðlantý kurdum.
Afganistan'ý terk eden Amerika, sizce Suriye'den de çekilmeli mi? Türkiye ve Rusya bu konuda nasýl bir rol alabilir?
Bence Amerikalýlarýn Ortadoðu'dan uzaklaþmasý orada yaþayan insanlara dayalý gerçekten barýþçýl demokratik bir toplum yaratmanýn tek þartýdýr. Bu yüzden Ankara ve Moskova'da, Þam'da ve Baðdat'ta ýsrar etmeliyiz, herkes Afganistan'da olduðu gibi ýsrar etmeli. Gerçek meþru dostlarý tarafýndan davet edilmedikleri takdirde dünyanýn her yerinden çekilmeliler. Baþka bir kiþiye veya ülkeye ait olan arazinin sömürge iþgali halinde derhal itiraz edilmeli, müdahale edilmeli ki araziyi terk etsinler.
Rusya, Türkiye'nin Akdeniz'deki Mavi Vatan mücadelesi için ne düþünüyor? Akdeniz'de iki ülke arasýnda bir iþ birliðine tanýk olabilir miyiz?
Mavi Vatan projesi, Avrupa Birliði, Fransa, Yunanistan, Ýsrail'in stratejisine aykýrý. Türkiye'yi oradan uzaklaþtýrmaya çalýþýyorlar ve Türkiye'nin petrol aramasýna izin vermiyorlar. Bence bu, Mavi Vatan'a karþý bir tür Avrupa veya uluslararasý komplodur. Rusya bu grubun üyesi deðil, Türkiye'nin Doðu Akdeniz'de stratejik bir güce ulaþmasýný engellemeye çalýþmýyor. Rusya oldukça tarafsýz. Rusya, Türkiye'nin ne istediðini ve jeopolitik temelde Türkiye'nin oradaki çýkarlarýnýn ne kadar meþru olduðunu kolaylýkla anlayabilir. Böylece Rusya, Türkiye'ye katýlýp, en azýndan Doðu Akdeniz'de Türkiye'yi destekleyebilir. Dolayýsýyla Rusya, Doðu Akdeniz'deki Türk iddialarýna yardým etme ve destekleme yolunda Türkiye ile sorumluluðu paylaþabilir. Örneðin Kuzey Kýbrýs, petrol ve gazýn bulunabileceði yerlere yakýn bazý bölgeler konularýna ek olarak ayný zamanda Türkiye'nin büyük nüfuzunun olduðu Karadeniz'de de iþ birliði yapabiliriz. Karadeniz ile Akdeniz alaný üzerindeki bu karþýlýklý iþ birliði, stratejik iliþkilerimizde yeni bir sayfa olabilir.