Sabahat Tuncel'den karara ilk yorum!
ABONE OL
Karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacağını söyleyen Tuncel, kararın siyasi olduğunu da belirterek "Hukuki bir bağlamı yok.Yargıtay görevini yaptı, biz de siyaseten görevimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi.
 
 
"YARGITAY GÖREVİNİ YAPTI, BİZ DE..."
 
 
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, HDP Eşbaşkanı Tuncel'e PKK üyeliğinden verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasını oybirliği ile onadı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Sebahat Tuncel, 2007 yılında bu davadan tutuklu olarak yargılanırken milletvekili seçilince tahliye edilmişti. Yargıtay'ın onama kararının ardından Tuncel'in vekilliğinin düşmesi ve cezaevine girmesi ihtimali doğdu.
 
 
6 yıl süren davada mahkum edilmesini VATAN'a değerlendiren Tuncel, kararın siyasi bir karar olduğunu belirterek "Baştan beri bu davaya yaklaşım böyleydi. Yerel mahkeme kararı da siyasiydi. Yargıtay da siyaseten bir karar vermiş durumda. Hukuki bir bağlamı yok. Yargıtay görevini yaptı, biz de siyaseten görevimizi yapmaya devam edeceğiz, demokrasi, özgürlük, barış mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
 
"ÇÖZÜMDEN YANA OLMAYAN BİR YAKLAŞIM"
 
 
Kararın "çözümden yana olmayan ve Kürt halkına mesaj veren bir yaklaşımın" ürünü olduğunu ifade eden Tuncel, "Hükümetten de 'yargı bağımsızdır, bir şey yapamayız( açıklamasını bekliyoruz" diye konuştu. Türkiye'de de yargının siyasallaştığını artık herkesin gördüğünü ifade eden Tuncel "Ama biz yasal bütün olanaklarımızı kullanacağız. Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.
 
 
"TÜM TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİRİYOR"
 
 
Kararın Meclis Genel Kurulu'nda okunması halinde vekilliği düşecek olan Tuncel "Bu Meclis Başkanı'nın takdirindedir. Bizim bu konuda diyecek birşeyimiz yok. Biz yaptığımız şeyin ne olduğunu biliyoruz. Dosyanın kendisi sorunlu bir dosya. Ceza verebilmek için 6 yıl sonra itirafçı bulunarak ifadesi dosyaya konuldu. Hukuki bir süreç işlemedi. Bu sadece bizi değil tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir durum. Tutuklu Kürt milletvekillerinin bırakılmaması, HDP'nin demokratik siyasete girişinin engellenmesinin siyasi sonuçları Türkiye'de olacaktır" dedi.
 
 
HDP: KARAR MEŞRU DEĞİL
 
 
HDP Merkez Yürütme Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak hapis cezasının onamasını protesto etti. Açıklamada Tuncel hakkındaki mahkeme kararının, o dönemde Başbakan Erdoğan’ın “Yargıya söyledik, gereğini yapacak” açıklamasının ardından alındığı hatırlatılarak şöyle denildi:
 
 
"Mahkeme ve Yargıtay’ın kararları siyasidir, yargının halk iradesine vurduğu bir darbedir ve adil değildir. Yargıtay’ın kararı aynı zamanda Kürt sorununda ‘çözüm ve barış’ mücadelesine vurulan bir darbedir. BDP ve HDP vekillerini demokratik siyaset mücadelesinden uzaklaştırmak, ‘çözüm ve barış’ yönünde çabalayan herkesin sesini kesmek için uğraşanlara sesleniyoruz: Bu yaptıklarınızın farkındayız. Kürt sorununda demokratik çözüm için mücadele eden, demokratik siyaset kanallarını kullananlara yönelik bu tür kararların her birinin Türkiye’yi sıkıntılı ve çatışmalı sürece bir adım daha yakınlaştırdığını görüyoruz.
Bu gelişmeler ve adaletsizlik karşısında sessiz kalmayacağız. Halkların seçtiği vekilleri hedef tahtası haline getiren anlayışlara karşı her türlü demokratik zeminde direneceğiz. Son yaşanan devlet krizi de gösterdi ki, yargı alanında meşruluğu tartışma konusu olan çok fazla unsur vardır. Bu kararı meşru kabul etmiyoruz."