Kazakistan'ýn Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev'in ev sahipliðinde yapýlan yuvarlak masa toplantýsýna, TBMM Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkan Vekili AK Parti Van Milletvekili Ýrfan Kartal, Ankara Kriz ve Siyaset Araþtýrmalarý Merkezi (ANKASAM) Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Sahipkýran Stratejik Araþtýrmalar Merkezi (SASAM) Baþkaný Mesut Emre Karaköse, SASAM araþtýrmacýsý Türkiye Kazakistan Dostluk Derneði Baþkaný Cesurhan Taþ ile çok sayýda davetli katýldý.
Büyükelçi Sapiyev, açýlýþta yaptýðý konuþmada, geçen hafta Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev'in Türkiye'ye yaptýðý ziyaretin iki ülke arasýndaki 30 yýllýk iliþkilerde yeni bir sayfa açtýðýný söyledi.
Türkiye'nin, Kazakistan'ýn baðýmsýzlýðýný tanýyan ilk ülke olduðunu hatýrlatan Sapiyev, "Bunu hiçbir zaman unutmayacaðýz. Biz, kardeþ bir ülkenin üst düzey bir modernleþmesine tanýk oluyoruz ve bununla gurur duyuyoruz." diye konuþtu.
Tokayev'in Türkiye ziyareti kapsamýnda imzalanan anlaþma ve belgelerin toplam deðerinin 1,4 milyar dolar olduðunu ifade eden Sapiyev, "Türkiye, Kazakistan'a yatýrýmda ilk 5'te yer alýyor. Türkiye'nin Kazakistan'a doðrudan yatýrým miktarý son 3 yýlda ivme kazanarak hep arttý. 2019'da 358 milyon dolarken, 2020'de salgýna raðmen 363 milyon dolara ulaþtý. Geçen sene hýzla artarak 680 milyon dolar oldu." ifadelerini kullandý.
Sapiyev, iki ülke arasýndaki ortak din, dil, kültür ve Türk mirasýnýn Kazakistan ile Türkiye arasýnda bir köprü olduðuna da vurgu yaptý.
AK Parti Van Milletvekili Ýrfan Kartal da konuþmasýnda, Kazakistan'ýn topraklarýnda 100'e yakýn etnik unsur bulundurduðunu ve bu unsurlar arasýnda uyuma önem verdiðini söyledi.
Türkiye ile Kazakistan arasýnda baðýmsýzlýk sonrasý imzalanan anlaþmalarýn bugünkü iþ birliði ortamýný düzenlediðini ifade eden Kartal, manevi ve kültürel alanda iþ birliðinin daha da güçlenmesi gerektiðini vurguladý.
- ANKASAM BAÞKANI EROL, TOKAYEV'ÝN YENÝ KAZAKÝSTAN MODELÝNÝ ANLATTI
Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan ANKASAM Baþkaný Erol, "Deðiþen Küresel Jeopolitikte Kazakistan Cumhurbaþkaný Tokayev'in Yeni Kazakistan Modeli" konulu konuþma yaptý.
Kazakistan'ýn, Avrasya'da önemli bir noktada yer aldýðýna iþaret eden Erol, tek kutuplu ve çok kutuplu dünya düzeni tartýþmalarý çerçevesinde bölgenin istikrarsýzlaþtýrýlmaya çalýþýldýðýný, Kazakistan'ýn da bu noktada bir hedef olduðunu söyledi.
Cumhurbaþkaný Tokayev'in dýþ politikada Kazakistan'ý küresel bir güç haline getirmeyi planladýðýna deðinen Erol, þunlarý kaydetti:
"Tokayev'in modeline bakýldýðýnda bölgeyle birlikte bir reddiye var. 'Biz küresel güç mücadelesinin adresi olmak istemiyoruz. Biz Doðu-Batý arasý güç mücadelesindeki dengesizliðin dengesi olmak istiyoruz. Bölge devletlerinin aralarýnda geliþtirdiði iþ birliði süreçlerinde yapýcý rol oynamak istiyoruz.' diyor."
- KAZAKÝSTAN'IN BAÞARISININ SIRRI AKIL, BÝLÝM VE TARÝH ÞUURU ÝLE HAREKET ETMESÝ"
SASAM Baþkaný Karaköse de Kazakistan'ýn karþý karþýya olduðu bölgesel sýnamalara raðmen dönüþüm sürecinde baþarýlý olduðunu belirterek, "Ulusal bütünlüðünü gerçekleþtirmiþ güçlü bir Kazakistan'ýn bu sürecin baþarýlý bir þekilde devam etmesinin sýrrý ise akýl, bilim ve tarih þuuru ile hareket etmesidir." dedi.
Dýþarýda uyumlu ve riskten uzak bir politika izleyen Kazakistan'ýn dýþ politikasýnýn bir diðer önemli ayaðýnýn Türk dünyasýna yönelik olduðunu ifade eden Karaköse, Kazakistan'ýn kurucusu Nursultan Nazarbayev'in Türk Devletleri Teþkilatý ve birçok Türk devletleri arasý oluþumun da mimarý olduðunu söyledi.
Karaköse, Tokayev'in, Türk Devletleri Teþkilatý kuruluþ toplantýsýnda yaptýðý konuþmanýn da Türk birliði açýsýndan bir motivasyon kaynaðý olduðunu dile getirdi.
Kazakistan'da ocak ayýnda yaþanan sokak olaylarýna da deðinen Karaköse, Türk dünyasý barýþ gücü fikrinin masaya yatýrýlmasý gerektiðini de sözlerine ekledi.
Yuvarlak masa toplantýsý, katýlýmcýlarla yapýlan soru-cevap oturumuyla sona erdi.