Savaþ yayýlýrsa son çareleri Türkiye: Cumhurbaþkaný Erdoðan arkamýzda
ABONE OL

Ýsrail'in saldýrýlarý altýndaki Lübnan'ýn Baalbek bölgesinde bulunan Duris köyünde yaþayan Türkmenler, savaþ nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyledi.

Baalbek, 23 Eylül'den bu yana Lübnan'ýn en fazla saldýrýya maruz kalan bölgelerinden biri olurken Türkmenlerin yaþadýðý Duris köyünde ve çevresinde birçok nokta hava saldýrýlarýnýn hedefi oldu.

AA ekibi, Duris köyü çevresindeki yýkýmý görüntüledi ve burada yaþayan "Gorli" ailesi üyelerine mikrofon uzattý.

Duris sakinleri Ahmed Muhammed Gorli, Sade Gorli ve Ali Gorli savaþ nedeniyle zor günler yaþadýklarýný söylerken, Lübnan Türk Kültür Derneði Baþkaný Kemal Maksut da Lübnan Türkmenleri hakkýnda bilgi verdi.

- "SAVAÞIN NE OLDUÐUNU ÖÐRENDÝK"

Ailenin en büyüðü olan 88 yaþýndaki Ahmed Muhammed Gorli, gençliðinde "Lübnan'da güzleyip Suriye'de kýþladýklarýný" ve çobanlýk yaptýðýný anlattý.

Ýsrail saldýrýlarý nedeniyle zor durumda olduklarýný ve daha önce de çok savaþa þahitlik ettiðini belirten Ahmed Muhammed Gorli, "Savaþýn ne olduðunu öðrendik." dedi.

Ahmed Muhammed Gorli, "Yüreðimiz (Cumhurbaþkaný Recep Tayyip) Erdoðan'ýn yanýnda, kendisini çok seviyoruz. Ýþittim ki 'kapýmýz açýk size gelin yanýmýza' demiþ." diye konuþtu.

Sade Gorli de savaþ nedeniyle korku içinde olduklarýný ve Ýsrail'in sürekli saldýrýlar düzenlediðini ifade etti.

- "TÜRKÝYE'YÝ SEVÝYORLAR"

Bekaa Türkmen Derneði Baþkaný Ali Gorli, Baalbek'teki durumun çok tehlikeli olduðunu ve genellikle Hizbullah'ýn Þii olmasý sebebiyle Þii toplumunun hedef alýndýðýný aktararak "Türkmenler köylerde genel olarak Þii toplumuyla birlikte yaþýyor. Düþman Ýsrail burada bize saldýrdý. Birini diðerinden ayýrt etmedi." ifadelerini kullandý.

Gorli, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Lübnan'daki Türkmenlere kapýmýz açýk" açýklamasýnýn ardýndan birçok telefon altýðýný belirterek þunlarý söyledi:

"Bazýlarý Türkiye'ye gitmek istiyorlar. Türkiye'yi seviyorlar, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý seviyorlar, Türkiye topraklarýný seviyorlar ve köklerine dönmek istiyorlar."

- LÜBNAN'DA 20-25 BÝN TÜRKMEN YAÞIYOR

Lübnan Türk Kültür Derneði Baþkaný Kemal Maksud da Lübnan Türkmenleri hakkýnda bilgi verdi.

Lübnan'da 20-25 bin civarýnda Türkmen yaþadýðýný kaydeden Maksud, Türkmenlerin ülkenin kuzeyinde Trablusþam'da bulunan Dýnniyye ve Akkar'da bulunan Kavaþra ile Aydamun bölgelerinde; ülkenin doðusunda ise Bekaa Vadisi'nin ortasýnda ve kuzeyindeki 5 yerleþim bölgesinde yaþadýðýný söyledi.

Maksud, Lübnan'ýn kuzeyinin güvenli olduðunu ancak Bekaa Vadisi'ndeki 5 yerleþim bölgesi çevresinin sürekli Ýsrail saldýrýlarýna maruz kaldýðýný belirterek "Özellikle Duris kasabasý içinde de bombalama oldu. Ýnsanlar orada mecburen evlerinden birkaç günlüðüne ayrýlýyor ve daha güvenli yerlere gidiyor. Bu bir aydýr böyle devam ediyor." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin Lübnanlý Türkmenlere sürekli destek olduðunu kaydeden Maksud, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn 2010'daki Lübnan ziyareti sýrasýnda Türkmen bölgelerini de ziyaret ettiðini dile getirdi.

Maksud, Türkiye'nin tüm dünyada mazlumlarýn yanýnda durduðunu belirterek Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn desteðinin kendilerini çok memnun ettiðini vurguladý.

Lübnan'ýn kuzeyindeki Türkmenlerin güvende olduðunu, savaþ devam eder ve Bekaa Vadisi'nde durum kötüleþirse oradaki halkýn Türkiye'ye gitmek isteyebileceðini ifade eden Maksud, sözlerini þöyle tamamladý:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn arkamýzda durduðunu görmek bizim için son derece özgüven getiren bir konu."

  • Lübnan
  • Türkmen
  • Cumhurbaþkaný Erdoðan