Savunmada tekno devrim
ABONE OL

Türkiye Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan, TÜBÝTAK SAGE Yerleþkesi’nde düzenlenen Milli Teknoloji Geliþtirme Altyapýlarý Açýlýþ Töreni’nde katýlýmcýlara hitap etti. Milli teknoloji geliþtirme altyapýlarýnýn, optik sistemler araþtýrma laboratuvarýnýn ve Türk Silahlý Kuvvetlerine teslim edilen yeni nesil mühimmatlarýn Türkiye için hayýrlý olmasýný dileyen Erdoðan, þunlarý söyledi: Bu projelerin Türkiye’ye kazandýrýlmasýnda emeði geçenleri tebrik ediyorum. Türkiye’nin savunma, havacýlýk ve uzay teknolojilerinin her alanýnda söz sahibi bir ülke olma yolunda hýzla ilerlediðini vurgulayarak, özellikle yüksek çözünürlüklü gözlem, haberleþme uydularý ve alt sistemleri, uydu fýrlatma sistemleri, uydu veri iþleme, depolama ve bilgi destek sistemleri konusunda önemli neticeler alýndý.” 

DAHA GELÝÞMÝÞ UYDU 

“Hizmete alýnan uydunun ardýndan daha geliþmiþ uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermek zorunluluðu bulunuyor. Bu çerçevede ortaya koyduðumuz hedeflerimizden biri de uydu kameralarýnýn, büyük çaplý aynalarýn ülkemizde üretilmesiydi. Açýlýþýný yaptýðýmýz Optik Sistemler Araþtýrma Laboratuvarý kýsa adýyla OPMER iþte bu amaçla TÜBÝTAK Uzay Teknolojileri Araþtýrma Enstitüsü bünyesinde kurulmuþtur.” 

SAYILI LABORATUVAR 

“OPMER altyapýsý toplam 16 laboratuvardan oluþtu. Tesiste uydu kameralarýnýn yanýnda yurt dýþýndan tedariðinde zorluk yaþanan hassas optikler ve teleskoplarda kullanýlan büyük çaplý aynalarýn da üretilecek. Türkiye’de bu alanda kurulan ilk merkez olan OPMER’in dünya genelinde konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleþtirilen sayýlý laboratuvarlardan. Son yýllarda Türkiye’ye karþý yoðunlaþan saldýrýlarýn arkasýndaki sebeplerden birinin de uyguladýðýmýz baðýmsýz politikalara duyulan tepki olduðunu biliyoruz. Yine biliyoruz ki siyasette ne kadar baðýmsýz olursak olalým iþ dönüp dolaþýp savunma sanayimizin gücüne dayanýyor. Hamdolsun bu noktada da ciddi mesafeler kat ettik. Savunma sanayinde yüzde 20’lerde olan yerlilik, millilik oranýný bugün yüzde 65’lere çýkardýk.” 

ÖNEMLÝ ALTYAPI 

“Harp Baþlýðý Raylý Sistem Dinamik Test Altyapýsý HABRAS’ýn da bu katkýlardan biri. Artýk milli olarak geliþtirilen silah sistemlerinin etkinlik testleri, seri üretilen mühimmatlarýn kafile kabul testleri, yurt dýþýndan satýn alýnan silah sistemlerinin testleri bu kuruluþumuz tarafýndan yapýlacaktýr. HABRAS’ýn iþletmeye alýnmasýyla savunma sanayimiz Amerika, Ýngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin gibi sýnýrlý sayýda ülkenin sahip olduðu önemli bir yeteneðe ve altyapýya kavuþmuþ oluyor.” 

Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, Ankara’da Milli Teknoloji Geliþtirme Altyapýlarý Açýlýþ Töreni’ne katýldý.

MÝLLÝ SÝLAHLAR TEST EDÝLDÝ

Baþkan Erdoðan’ýn katýldýðý Milli Teknoloji Geliþtirme Altyapýlarý Açýlýþ Töreni’nde bir konuþma yaptý ve daha sonra Milli Silah Sistemi, Pulat Tahrip Sistemi ve Harp Baþlýðý Raylý Sistem Testi baþarýyla gerçekleþtirildi. 

TÜBÝTAK SAGE harp baþlýðý raylý sistem testi yapýldý 

Erdoðan’ýn talimatýyla Pulat ilk kez test edildi 

ÞÝMDÝ DAHA ÝLERÝ GÝDÝYORUZ

“Günümüz dünyasýnda baðýmsýzlýðý saðlam temeller üzerine oturtmamýz için tüm alanlarda yerli teknolojimizi geliþtirmemiz gerekiyor. Yerli, milli... Týpký savunma sanayinde olduðu gibi her alanda kendi kendine yeten, teknolojiyi tasarlayan, geliþtiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaþmaktan baþka çýkar yolumuz yoktur. ÝHA’larý da SÝHA’larýmýzý da ürettik, þimdi daha ileri gidiyoruz. Ýnþallah onu da 2019’un ortasýna doðru üreteceðiz. Ýsmini açýklamayayým þimdi.”

VARANK: YERLÝLEÞMEDE YÜZDE 65’E ULAÞTIK

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Milli Teknoloji Geliþtirme Altyapý Açýlýþ Töreni’nde konuþma yaptý. Bakan Varank, “Ülkemiz açýsýndan tarihi bir gün yaþýyoruz. Bu alanlarý AR-GE alt yapýsýný geliþtirmek için fýrsat olarak görüyoruz. Çabalaramýz sayýn Baþkanýmýzdan aldýðýmýz vizyonla þekillendi. Ülkemize teknolojik üstünlük kazandýracak projeleri hayata geçiriyoruz” dedi. Varank, “En büyük yerlileþme oranýný savunma sanayiinde yaparak yüzde 65 oranýna ulaþtýk. Attýðýmýz her adým tam baðýmsýz ve güçlü Türkiye içindir. TÜBÝTAK çalýþmalarýnýn altýný oyan hain FETÖ’nün ardýndan ciddi bir reform çalýþmasýna girdik. Açýlýþý yapýlacak tesisler ve izleyeceðimiz testler Türkiye’nin ortak bir hedefe yöneldiðinde nedenli baþarýlý olduðunun somut bir kanýtýdýr” diye konuþtu. 

BAÞKAN ÝMZALADI

Erdoðan uzun menzilli ‘Güdüm Kit’ini imzaladý.  

TANK SAVUNMA SÝSTEMÝ: PULAT 

“Bir metre duvar kalýnlýðýndaki sýðýnaðýn imha edilmesini içeren ve 7 saniye süren test baþarýlý geçekleþti. Savunma sanayi sektörümüz bugün binden fazla þirket yanýnda KOBÝ’lerin, araþtýrma kuruluþlarýnýn ve üniversitelerinin katýlýmýyla milli bir yapýya dönüþmüþ durumdadýr. Bu milli yapý ve birlikteliðin ortaya çýkardýðý ürünlerden birisinin de Pulat Aktif Koruma Sistemi. Pulat, entegre edildiði tanký statik karþý koyma tekniði ile sahada maruz kalacaðý tehditlere karþý koruyan TÜBÝTAK SAGE ve ASELSAN ortaklýðýnda geliþtirilen bir sistemdir.” 

MÝLLÝ LAZER SÝLAHI: IÞIN 

“Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Geliþtirilmesi”, kýsa adýyla Iþýn Projesi. Proje kapsamýnda yerli imkanlarla üretilen lazer ve lazer sistemleri yüksek isabet oranýyla hedefler üzerinde üstün baþarý saðladý. Elektrik enerjisiyle mühimmatsýz çalýþan, atým maliyeti düþük, lazer silahlarýmýz kendi mühendislerimiz tarafýndan tasarlandý, üretildi ve test aþamasýna getirildi. Ýlk prototipte yurt dýþýndan tedarik edilen lazerler, proje kapsamýnda millileþtirildi. Ülkemiz, savunma uygulamalarýna uygun kilovat üzeri lazer yapan ülkeler arasýna girdi. Ýlk denemelerde yüksek baþarý saðlayan sistem önümüzdeki dönemde hava araçlarýnda ve gemilerde kullanýlabilir hale gelecek.” 

Elektronik Manyetik Fýrlatma Sistemi: Sapan 

“Günümüzde güvenlik kavramýnýn anlamýnýn büyük ölçüde deðiþti. Artýk fiziki güvenliðin, siber güvenlikle, dijital sanayiyle, yerli yazýlýmla, yapay zekayla tahkim edilmesi gerekiyor, þart. Nano teknoloji, malzeme havacýlýk, uzay ve savunma alanlarýnda ihtiyaç duyduðumuz, teknolojik derinliðimiz her geçen gün artýyor. Bundan dolayý da kendimize olan güvenimiz uluslararasý savunmayla ilgili camiada da artýyor. Bu ürünlerden biri olan Elektronik Manyetik Fýrlatma Sistemi, kýsa adýyla “Sapan”ý hayata geçirdik. Bu bir taaruz sistemidir. Þimdi bunu izliyoruz. Maliyetleri oldukça yüksek kimyasal yakýtlar ile ulaþýlmasý riskli olan, sesin 6 katý ve üstü, yani hipersonik hýzlara Sapan ile birlikte eriþebileceðiz.” 

Milli hava savunma sistemi: Siper

Uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sistemine olan ihtiyacýn farklý vesilelerle gündeme geldiðini belirtti. Türkiye zamanla bu alanda farklý bir lige çýkaracak projenin ilk adýmý bugün atýldý.  Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluþturulmasýna yönelik çalýþmalar, Savunma Sanayi Baþkanlýðýmýzýn öncülüðünde TÜBÝTAK-SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafýndan baþlatýldý. Ýlk teslimatlarýn 2021 yýlý sonunda gerçekleþtirilmesi planlanýyor. Bugün ayrýca tarihi önemdeki bu projemizin ismini ilan ediyoruz. ‘Siper’ adýyla baþlattýðýmýz milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayýrlý olmasýný diliyorum. Tabii bir savunma sistemi olduðu için adýný da ‘Siper’ koyduk.”