Türkiye'nin Mogadiþu Büyükelçisi Mehmet Yýlmaz, Somali'de nihayete eren zorlu seçim sürecinin ardýndan, iki ülke iliþkilerinin ivme kazanmasýný beklediklerini söyledi.
Büyükelçi Yýlmaz, ülkede son yýllarda artan Türk varlýðýyla ilgili, baþkent Mogadiþu'da AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin 2011'deki kuraklýktan sonra gösterdiði çabanýn yurt dýþýnda Somali'ye yönelik olumsuz bakýþý tersine çevirmeye baþladýðýný aktaran Büyükelçi Yýlmaz, güvenlik, saðlýk ve eðitim alanýnda gösterilen emeðin meyvelerini vermeye baþladýðýný belirtti.
Yýlmaz, baþkent Mogadiþu'daki Somali Mogadiþu Türkiye Recep Tayyip Erdoðan Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinde uzmanlýðýný alan doktorlarýn, ülkenin saðlýk altyapýsýný oluþturduðunu vurgulayarak Türk askeri eðitim üssünde bugüne kadar 5 bin askerin yetiþtirildiðini ve ülkeye ayrýca 1000 özel harekat polisinin kazandýrýldýðýný anlattý.
Türk özel sektörünün ülkede giderek daha fazla yatýrým yaptýðýna ve ikili ticaret hacminin 300 milyon dolarý aþtýðýna iþaret eden Yýlmaz, yeni hükümetle birlikte Somali ile Somaliland arasýndaki arabuluculuk faaliyetinin de yeniden canlanacaðýný kaydetti.
Yýlmaz, uzun seçim döneminin ardýndan kaygýlarýn giderildiðinin ve sürecin barýþçýl bir þekilde neticelendiðinin altýný çizerek Somali Cumhurbaþkaný Hasan Þeyh Mahmud'la seçimden sonra yaptýðý görüþmede Türkiye'nin desteðinin süreceðini aktardýklarýna dikkati çekti.
Mahmud'un seçimden bir gün sonra kabul ettiði Büyükelçi Yýlmaz, "Somali Cumhurbaþkaný Mahmud, ülkesinin kapýlarýnýn Türkiye'ye sonuna kadar açýk olduðunu söyledi." dedi.
Yýlmaz, seçimlerden ötürü bir nebze yavaþlayan faaliyetlerin hýzla yenileneceðini belirterek "Sayýn Mahmud, daha önce cumhurbaþkanlýðý yaptý. Bizimle yakýn çalýþan ve bizim buradaki birçok projemizde imzasý olan takdir ettiðimiz bir devlet adamý." diye konuþtu.
Seçim sonrasý Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da Mahmud'u tebrik ettiðini hatýrlatan Yýlmaz, Somali'nin geleceði açýsýndan ümitli olduklarýný söyledi.
Yýlmaz, Somali'yle iliþkilerin mükemmel seviyede seyrettiðini aktararak "Liderlerle hep yakýn çalýþtýk. Bundan sonra da yeni cumhurbaþkanýyla birlikte eski iliþkilerimiz biraz daha ivmelenerek devam edecektir diye umuyoruz." deðerlendirmesini yaptý.
Somali ve Türk halký arasýndaki iliþkilerin 16. yüzyýlda Osmanlý dönemine uzandýðýný hatýrlatan Büyükelçi Yýlmaz, son dönemde yaþanan olumlu iliþkilerin dönüm noktasýnýn dönemin Baþbakaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kuraklýk döneminde Somali'ye yaptýðý ziyaret olduðunu ifade etti.
Yýlmaz, bu gezinin ardýndan hem devlet hem de sivil toplumun Somali'ye baþlattýðý çalýþmalarýn Somali'nin çehresini deðiþtirdiðini dile getirerek Türkiye'nin çabalarýnýn baþka ülkelere ve hatta yurt dýþýnda yaþayan Somalililere dahi cesaret verdiðini ve ülkeye dönme kararý almalarýna aracý olduðuna dikkati çekti.
Büyükelçi Yýlmaz, Somali'ye gidilip gidilmeyeceðine dahi karar veremeyen yabancý diplomat ve siyasetçilerin, Türkiye'nin buraya gelmesiyle ülkeye bakýþýnda deðiþiklik yaþandýðýný aktardý.
Ýnsani yardýmla bir ülkenin ayakta kalmasýnýn mümkün olmayacaðýný vurgulayan Yýlmaz, eðitim, saðlýk, güvenlik gibi alanlarda ülkede kapasite inþasýna baþlattýklarýný kaydetti.
Yýlmaz, Türkiye'nin açtýðý hastanede hem saðlýk hizmeti hem de doktorlara uzmanlýk eðitimi verildiðini ve burada eðitimini tamamlayan doktorlarýn, ülkenin saðlýk sisteminin altyapýsýný oluþturacaðýný belirtti.
Subay ve astsubay eðitiminin yaný sýra tabur eðitiminin de güvenlik alanýnda büyük bir hizmet olduðunu aktaran Yýlmaz, TURKSOM askeri eðitim üssünde bugüne kadar 5 bin askerin eðitildiðine iþaret etti. Tekamül eðitimi için daha sonra Somalili askerlerin Isparta'ya gittiðini vurgulayan Yýlmaz, TURKSOM'da komuta kademesinin de yetiþtirildiðini anlattý.
Yýlmaz, 1000'e yakýn Somali özel harekat polisinin de Türkiye tarafýndan ülkeye kazandýrýldýðýna iþaret ederek baþkent Mogadiþu ve diðer bölgelerde herhangi bir saldýrý olduðunda ilk müdahaleyi yapan ve netice alan ekiplerin söz konusu özel harekatçýlar olduðunu aktardý.
Türkiye Maarif Vakfý (TMV) okullarý ve burs programýyla genç öðrencilerin yetiþtiðini de ifade eden Yýlmaz, mezun olan öðrencilerin ülkelerine dönerek önemli mevkilerde hizmet verdiðini söyledi.
Yýlmaz, Türk Kýzýlay ve AFAD gibi kurumlarýn kuraklýk ve yoksulluðun görüldüðü bölgelerde insani yardým çalýþmalarýyla da halka her gün hizmet etmeyi sürdürdüðünü ifade etti.
Somali'de büyükelçilik yapmanýn ya da Türk olarak bulunmanýn gerek devlet gerekse halk nezdinde kýymetli olduðuna vurgulayan Yýlmaz, Türkiye'nin doðrudan halka hitap eden projeleri hayata geçirdiðine dikkati çekti.
Türk özel sektörünün de Somali'de faaliyet gösterdiðini ve iþ yaptýðýný aktaran Yýlmaz, baþkentteki liman ve havaalaný gibi önemli merkezleri de Türk þirketlerinin iþlettiðini söyledi.
Yýlmaz ayrýca Türkiye-Somali ticaret hacminin 300 milyon dolarý aþtýðýný ve iki toplum arasýnda iliþkilerin arttýðýný, ülkenin ekonomik potansiyelinin büyük fýrsatlar sunduðunu dile getirdi.
Büyükelçi Yýlmaz, "Sýfýr riskli bir durum söz konusu deðil ancak küçük ve orta ölçekli vatandaþýmýz ekonomik faaliyet gösteriyor. Onlar þu anda bir sorunla karþýlaþmadan çalýþmalarýný sürdürüyor. Biz de iþ adamlarýmýzý teþvik ediyoruz. Güvenlik önlemleri alýnýrsa Somali iþ yapýlabilir bir yer. " dedi.
Türkiye'nin Somali ile ülkeden tek taraflý baðýmsýzlýðýný ilan eden Somaliland eyaleti arasýndaki arabulucu rolünü sürdüðünü kaydeden Yýlmaz, iki taraftaki seçim sürecinden ötürü bir ivme kaybý yaþandýðýný belirtti. Yýlmaz, "Bu süreci yeniden canlandýrmayý düþünüyoruz." ifadesini kullandý.