Türkiye'den vize çýkacak mý? Stoltenberg duyurdu! Ýsveç için kritik tarih belli oldu
ABONE OL

Stoltenberg, Cumhurbaþkanlýðý Dolmabahçe Ofisi'nde Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile yaptýðý görüþmenin ardýndan basýn toplantýsýnda konuþtu.

Erdoðan'la yeni kabinesinden üyelerin katýlýmýyla oldukça verimli bir görüþme gerçekleþtirdiklerini belirten Stoltenberg, Türkiye'nin son derece önemli ve deðerli bir NATO müttefiki olduðunu ve ittifaka kritik katkýlar saðladýðýný ifade etti.

Stoltenberg, Türkiye'nin katkýsýnýn son olarak Kosova'da barýþý koruma misyonuna saðlanan birlikleri kapsadýðýna deðinerek, bu katkýlarýn halihazýrda gerilimlerin yükseldiði durumda son derece önem arz ettiðini vurguladý.

Türkiye'ye Kuzey Kosova'ya katkýda bulunduðu ve birlikler gönderdiði için teþekkür eden Stoltenberg, "Türkiye, ayný zamanda Irak'ýn kuvvetlerinin NATO kapsamýndaki eðitimine de destek saðlamaktadýr. Önceden tanýmlanmýþ kuvvetlerini, NATO'nun Macaristan'daki çok uluslu muharebe grubuna tanýmlamýþtýr. Türkiye, ayný zamanda Ukrayna'ya güçlü destek vermektedir. Bu, ayný zamanda Karadeniz'deki tahýl giriþiminde (Türkiye'nin) liderliðini de kapsamaktadýr." diye konuþtu.

Stoltenberg, Türkiye'ye son olarak birkaç ay önce korkunç yýkýma neden olan depreme yönelik dayanýþma göstermek için geldiðini hatýrlatarak, bu süreçte NATO'nun depreme yönelik müdahalelere büyük katký verdiðini ve bunun binlerce insana geçici barýnak saðlanmasýný da kapsadýðýný dile getirdi.

Görüþmelerinde Erdoðan'ý yeniden seçilmesinden dolayý tebrik eden Stoltenberg, seçimlerdeki yüksek katýlýmdan dolayý da Türk milletine takdir ve saygýlarýný sunduðunu söyledi.

Stoltenberg, Erdoðan ile gelecek ay yapýlacak Vilnius Zirvesi'nde gündeme alýnacak konularda görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný anlatarak, NATO'nun Ukrayna'ya güçlü desteðini, caydýrýcýlýk ve savunmanýn daha da güçlendirilmesi için atýlmasý gereken adýmlarý, Kosova'daki NATO varlýðýnýn önemini ve terörizmin tüm þekil ve tezahürleriyle olan mücadelelerini ele aldýklarýný ifade etti.

Ýsveç'in NATO üyeliðine yönelik sürecini de ele aldýklarýný kaydeden Stoltenberg, Türkiye'nin meþru güvenlik endiþeleri olduðunun ve hiçbir müttefikin daha fazla terörist saldýrýya maruz kalmadýðýnýn da altýný çizdi.

Stoltenberg, Ýsveç'in kayda deðer ve somut adýmlar attýðýný öne sürerek, "(Ýsveç) Türkiye'nin endiþelerini karþýlamak istemektedir. Bunlar, Ýsveç anayasasýnýn deðiþtirilmesini, silah ambargosunun sonlandýrýlmasýný, PKK dahil terörizmle mücadelede iþbirliðinin artýrýlmasýný kapsamaktadýr." dedi.

Stoltenberg, Ýsveç'in taahhütlerini tamamladýðýný savundu.

- "GÖSTERÝLERÝ YAPANLAR, ÝSVEÇ'ÝN NATO ÜYELÝÐÝNE ENGEL OLMAYA ÇALIÞIYOR"

Ayný zamanda Türkiye ve NATO'ya karþý Ýsveç'te yapýlan gösterilerin zorluklar yarattýðýnýn farkýnda olduklarýný aktaran Stoltenberg, toplanma ve ifade özgürlüðünün demokratik toplumlarýn temel deðerleri arasýnda olduðunu, korunmasý ve gözetilmesi gerektiðini dile getirdi.

Stoltenberg, bu gösterilerin neden yapýldýðýnýn da hatýrlanmasý gerektiðine dikkati çekerek, "Bu gösterileri organize edenler Ýsveç'in NATO'ya katýlmasýna engel olmaya çalýþmaktadýr. Ayný zamanda Ýsveç'in Türkiye'nin yaptýðý terörizmle mücadele iþbirliðini de baltalamak istemektedir. Bu ayný zamanda NATO'yu zayýflatmaktadýrlar. Onlara baþarmalarý için izin vermemeliyiz." ifadelerini kullandý.

Türkiye, Finlandiya ve Ýsveç'in geçen sene düzenlenen NATO Madrid Zirvesi'nde, iki ülkenin NATO üyeliðinin yolunu açan üçlü bir anlaþma imzaladýðýný anýmsatan Stoltenberg, bu anlaþma uyarýnca kurulan daimi müþterek mekanizmanýn özellikle terörizmle mücadelede önemli bir rolü olduðunu söyledi.

Stoltenberg, Erdoðan'la görüþmelerinde daimi müþterek mekanizmanýn 12 Haziran haftasýnda tekrar bir araya gelmesinde mutabýk kaldýklarýný dile getirdi.

NATO'ya üyeliðin Ýsveç'i daha güçlü yapacaðýný ve ayný zamanda NATO ve Türkiye'yi de daha güçlü hale getireceðinin altýný çizen Stoltenberg, Ýsveç'in NATO'ya üyelik katýlým sürecinin bir an önce tamamlanmasýný görmeyi arzu ettiðini söyledi.

- "ÝSVEÇ NATO'YA DAHA ÇOK YAKLAÞTI"

Stoltenberg, 11-12 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan Vilnius'taki NATO zirvesine Ýsveç'in üye olarak katýlým saðlayýp saðlayamayacaðý hakkýndaki soruya, "Bence bunun çoktan zamaný geldi. Tüm müttefikler bildiðiniz üzere Madrid'de kritik kararlar aldý. Türkiye'de bu kararlara katýlarak Ýsveç'i ve Finlandiya'yý üyeliðe davet etti. Bu karardan beri bildiðiniz üzere Finlandiya bu ittifaka üye oldu." yanýtýný verdi.

Ýsveç'in NATO'ya daha çok yaklaþtýðýný vurgulayan Stoltenberg, Ýsveç'in silah ihracatýnda artýk çok daha rahat bir rejim uyguladýðýný ve anayasasýný deðiþtirdiðini dile getirerek, "Türkiye'ye yönelik ambargolarý kaldýrdý. Dolayýsýyla artýk gelinen noktada Türkiye'ye Ýsveç'ten silah ihracatý yapýlmasý herhangi bir müttefike yapýlan ihracattan farksýz bir iþlem halini aldý. Dolayýsýyla Ýsveç, Finlandiya ve Türkiye artýk çok daha yakýn bir þekilde çalýþýyorlar ve bu da bizi mutlu ediyor." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN KOSOVA'DAKÝ NATO VARLIÐINA ÝLAVE BÝRLÝK GÖNDERME KARARI ÝÇÝN MÜTEÞEKKÝRÝM"

Kosova'da son günlerde yaþanan olaylar hakkýnda konuþan Stoltenberg, "Bu tamamen provoke edilmeksizin gerçekleþtirilen saldýrýlar maalesef KFOR (NATO'nun Kosova'daki Barýþ Gücü) askerlerini ve barýþý tehlikeye atmakta. KFOR ve NATO ilgili tüm NATO ve Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarý uyarýnca tarafsýz bir þekilde Kosova'nýn tüm vatandaþlarýný koruyacak þekilde faaliyetlerine devam edecektir." diye konuþtu.

"Türkiye'nin Kosova'daki NATO varlýðýna ilave birlik gönderme kararý için müteþekkirim. Türkiye bu çabalara öncülük ediyor." ifadelerini kullanan Stoltenberg, Priþtine ve Belgrad'ý sorumlu davranmaya davet ederek, üzerlerine düþen adýmlarýn atýlmasýný beklediðini aktardý.

Stoltenberg, "Halihazýrda barýþa ulaþmak için tek seçenek olarak gördüðümüz AB kolaylaþtýrýcýlýðýndaki diyaloða da angajmanlarý sürdürmelerini arzu ediyoruz." dedi.

  • NATO
  • Stoltenberg
  • Cumhurbaþkaný Erdoðan