GÜNEY Afrika Cumhuriyeti'nin insani yardım kuruluşlarından Gift of the Givers'ın Kurucu Başkanı İmtiyaz Süleyman, Suriye'de insani krizin unutulduğunu söyledi. Suriye'de incelemelerde bulunduktan sonra İstanbul'a gelen Süleyman, Suriye'nin yalnızca politik açıdan değerlendirildiğini ve medyanın ülkede yaşanan insani krize yeterince önem vermediğini savundu. Bölgede en büyük eksikliğin insani yardım olduğunu kaydeden Süleyman, Suriye'de yaşananları beklediğinden kötü bulduğunu ifade etti. Süleyman, "Suriye'de yaşananlar Bosna'da yaşananların bir kopyası. Bütün saldırıya uğrayan şehirler dünyadan tecrit edilmiş durumda. Suriye'deki durum dışarı yansıyanlardan çok daha vahim ve tam bir facia" diye konuştu. Daha önce de, Bosna- Hersek, Irak, Lübnan, Filistin, Pakistan ve Haiti gibi farklı savaş ve felaket bölgelerinde de insani çalışmalar yürütüklerini anlatan Süleyman, "Suriye'yi diğer felaketlerden ayıran ise yeterince insani yardımın ülkeye girmemesi ve Batı kaynaklı uluslararası insani kuruluşların ilgisizliği" değerlendirmesinde bulundu.
Medyanın savaş, aksiyon ve politik hareketliliği umursadığını ve insani krize yeterince eğilmediğini savunan Süleyman, "Buna uluslararası yardım kuruluşlarının ilgisizliği de eklenince oradaki insanlık göz ardı ediliyor" dedi. Yardım kuruluşlarının ortamın güvensizliğini bahane ettiklerini öne süren Süleyman, hiçbir savaşın 'güvenli' şartlarda gerçekleşmediğini söyledi.
İnsanlık Suriyelileri sahiplenmeli
Süleyman, Suriye'de gözlemler yaptığı Azaz, İdlib ve Esselame'deki kamplarda kalanların tam bir sefalet iç inde olduğunu belirterek "İnsanlığın ve özellikle de İslam aleminin kendilerini sahiplenmesini bekliyorlar" dedi. Suriye'de özellikle sivillere yönelik gerçekleştirilen şiddetin kabul edilemez olduğuna dikkati çeken Süleyman, şöyle devam etti: "Keskin nişancılar, özellikle kadınları ve çocukları hedef alıyor, bu hangi mantıkla açıklanabilir? Görüştüğümüz doktorlar, yaralı olarak gelenlerin büyük çoğunluğunun siviller olduğunu ve yaralı askerin çok nadir geldiğini söyledi."
İmtiyaz Süleyman, Beşşar Esad güçlerinin özellikle halkın barınmak için kullandığı okul, hastane ve camileri hedef aldığını belirterek, "Esad rejimine bağlı askerler, insanlara hayatlarını sürdürebilecek hiçbir alan bırakmama çabasında" dedi. Güney Afrika'da toplanacak yardımı Türkiye üzerinden Suriye'ye ulaştırmak istediklerini belirten Süleyman, "Yardımı o bölgeye ulaştırmak bir risk. Ama özellikle Müslüman aleminin, insanlık için bu riski göze alması gerekiyor" diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda ateşkes yapılsın
BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Suriye'de Kurban Bayramı süresince ateşkes çağrısında bulundu. İbrahimi, önceki gün Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, İran'ın başkenti Tahran'da Suriye'deki gelişmeleri görüştü. İbrahimi, en azından tüm Müslümanlar için kutsal sayılan Kurban Bayramı süresince Suriye'de bir ateşkes sağlanması için İranlı yetkililerden destek istedi. İbrahimi'nin sözcülük ofisi tarafından yapılan açıklamada, bu süre zarfında yapılabilecek bir ateşkesin politik bir ilerleme için imkan sağlamaya zemin oluşturabileceği belirtildi. Açıklamada, İbrahimi'nin muhataplarına, bugün Suriye'de gerçek bir değişime ihtiyaç olduğunu belirterek, "Birincil hedefimiz, refah ve Suriye halkının esenliği ile onlara kendi meşru istekleri doğrultusunda bir gelecek inşa etmelerine yardımcı olmaktır" ifadesini kullandığı bildirildi. İbrahimi, bir süredir Suriye Hükümeti ve muhalefet üyeleri de dahil olmak üzere bölge liderleri ile soruna çözüm bulmak için görüşmeler yapıyor.
NATO acil müdahale gücü göndermeli
ABD'deki Atlantic Council adlı düşünce kuruluşunun kıdemli uzmanlarından Dr. Jorge Benitez, NATO'nun Suriye krizinde Türkiye'ye askeri destek sunması gerektiğini belirterek en azından AWACS erken uyarı uçağı ve "NATO acil müdahale gücü" göndermesi gerektiğini savundu. Christian Science Monitor gazetesinde yayınlanan makalesinde Benitez, NATO'ya, Türkiye'ye sadece 'kağıt üzerinde sözler' vermenin ötesine geçme çağrısında bulundu. NATO'nun Türkiye'ye sadece 'kağıt üzerinde sözler' vermeye devam etmesi halinde, İttifak'a dair, saldırıya uğrasalar bile müttefiklerini desteklemek için siyasi iradeden yoksun olduğu şeklinde oluşacak algının, NATO'nun itibarına büyük darbe vuracağını kaydeden Benitez NATO'nun Türkiye ve bölgedeki itibarını korumak için Türkiye'ye radar uçakları ya da acil müdahale güçleri sağlaması gerektiğini belirtti. Benitez, "Bu güç durumdaki müttefikin, küçük sayıda AWACS radar uçakları ve/veya NATO acil müdahale gücünden birimlerle takviye edilmesi, Ankara'yı askeri ve siyasi açıdan güçlendirecektir" ifadesini kullandı.