Süryani ve Romanlar için demokratik seferberlik
ABONE OL

Baþbakan Erdoðan tarafýndan önümüzdeki günlerde açýklanmasý beklenen Demokratikleþme paketind çözüm süreci, seçim barajý, Alevi açýlýmý, TMK ve CMK’da deðiþiklikler ve kamuda baþörtüsüne yönelik düzenlemelerin yaný sýra, Süryani ve Roman vatandaþlarla ilgili de birtakým düzenlemeler yapýlacak.

Süryanilere Lozan haklarý

Buna göre çoðunluðu Mardin’de yaþayan ve Katolik mezhebine mensup Hristiyan Süryani vatandaþlara ilkokuldan üniversiteye kadar olan eðitimlerini anadilde yapabilmeleri konusunda adýmlar atýlacak. Demokratikleþme Paketi kapsamýna giren Süryanilerin Lozan Anlaþmasý gereði anadilde eðitim haklarý bulunuyor.

‘Çingene’ demek yasak

Ayný pakette Süryanilerin yaný sýra Roman vatandaþlarýn haklarý için de adýmlar atýlacak. Roman vatandaþlar için toplumda yaygýn olarak kullanýlan “Çingene” tabiri silinecek. Ders kitaplarýnda yer alan ‘Çingeneler çocuk hýrsýzýdýr, aylarca temizlenmezler’ gibi aþaðýlayýcý ifadeler ayýklanacak.

Yapýlmasý planlanan yeni düzenleme ile ilgili memnuniyetini dile getiren Suryani Ortodoks Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Sait Susin, “Çok mutlu olduk” dedi.