Tansu Çiller'den Ýdlib açýklamasý
ABONE OL

Çiller, Cumhuriyet Müzesi'nde (2. TBMM binasý) düzenlenen "Milli Egemenliðin 100. Yýlýnda Türk Kadýný Özel Oturumu"nda katýlýmcýlara hitap etti.

Ýdlib'deki þehitlerin herkesin yüreðini daðladýðýný belirten Çiller, "Bugün metin olma ve birlik olma günüdür, her þeyden çok onun için bugün milli bir þuurla bütünleþme ruhuyla buradayým. Aslýnda bugün sadece yakýn tarihimizden deðil gelecekten ve kadýnýmýzýn geleceðinden bahsetmek isterdim ama bugünün ruhu budur. Bugün birlik ve beraberlik günüdür." ifadelerini kullandý.

Türkiye'de kadýnlarýn seçme ve seçilme hakkýna pek çok ülkeden önce kavuþtuðunu vurgulayan Çiller, Büyük Önder Atatürk'ü saygý, rahmet ve þükranla andý. "Ülkemiz aranýzdan bir kardeþinizi ilk kadýn baþbakan olarak çýkardý." diyen Çiller, her zaman milleti ve kadýnlarý temsil etmekten onur duyduðunu söyledi.

- "Son derece doðrudur, son derecede yerindedir"

Göreve geldiðinde Doðu ve Güneydoðu'nun adeta yangýn yeri olduðunu, bazýlarýnýn "Bir kadýn baþbakan iyi de terörle mücadeleyi nasýl yapacak" dediðini kaydeden Çiller, "Ama onlar bilmez ki her kadýn vatan söz konusu olunca, evlat söz konusu olunca, egemenlik söz konusu olunca birer cesur yürektir." diye konuþtu.

Çiller, baþbakan olduðu dönemde önemli bir terör mücadelesi verildiðine iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ama bilesiniz ki o baþarýyý taçlandýran ve o terör mücadelesinin sonra ülkemizde yýllarca ama yýllarca gündemden düþmesini saðlayan, baþarýsýný saðlayan yurt dýþý operasyonlar olmuþtur. Hani diyorlar ya 'Ýdlib'de ne yapýyoruz' diye. Eðer onlar olmazsa içeriyi korumanýz mümkün deðildir. Onu güney sýnýrýmýza taþýrsanýz ve içerde yaparsanýz daha çok evlat ölür, ülke daha çok zarar görür daha çok bedel öderiz."

Çelik Harekatý ile 1995'te Irak sýnýrýndan 60 kilometre içeri girildiðini ve güvenli bir bölge oluþturulduðunu anýmsatan Çiller, "Dolayýsýyla bugün istenenler son derece doðrudur, son derecede yerindedir." dedi.

- "Türkiye bir fýrsatý koalisyonlar yüzünden kaçýrmýþtýr"

Koalisyon hükümetlerinin sýkýntýlarýna da deðinen Çiller, "Türkiye'nin önüne yüzyýlýn fýrsatý gelmiþti. PTT'nin T'sini 100 milyon dolara satma imkanýna sahiptik. Koalisyon ortaðýmýzla Mecliste birlikteydik, beraber karar aldýk. Sonra koalisyon ortaðýmýz, muhalefetle bir olup Anayasa Mahkemesine götürüp bozdurdu. Türkiye týpký terördeki baþarýsý gibi yýllarca bir daha ekonomik sorunlarla boðuþmayacak bir fýrsatý koalisyonlar yüzünden kaçýrmýþtýr." deðerlendirmesini yaptý.

Kriz döneminde koalisyonlarla hiçbir meseleyi acil olarak çözmenin mümkün olmadýðýný dile getiren Çiller, "Bunu hiçbir siyasi mülahazayla söylemiyorum, tamamen bunlarýn tecrübesinden ve eleðinden geçmiþ bir kardeþiniz olarak söylüyorum." dedi.

- "Evlatlarýna kavuþanlarýn sevinçlerini paylaþýyoruz"

Çiller, terörle mücadeleyi Çanakkale ruhu ile yaptýklarýný bugün de ayný þeye ihtiyaç bulunduðunu belirterek, terörle mücadele ederken bütün Güneydoðu'nun kendilerine baðrýný açtýðýný ve halkla birlikte hareket ettiklerini söyledi. Çiller, kendilerine evlerini, lezzetlerini açan Güneydoðulu kadýnlara þükranlarýný sunduðunu aktardý.

Diyarbakýr annelerine de seslenen Çiller, nöbet tuttuklarý evlatlarýna kavuþanlarýn sevinçlerini paylaþtýklarýný, bekleyenlerin umutlarýna ortak olduklarýný kaydetti.

Ýslam dünyasýnýn seçilmiþ, hanedandan gelmeyen ilk kadýn baþbakanýný Türkiye'nin çýkardýðýna iþaret eden Çiller, Kýbrýs'ta, Bosna Hersek'te canlarýný kaybeden maðdur kadýnlara Allah'tan rahmet diledi.

- "Emine Erdoðan'ýn yaptýklarýný unutamayýz"

Bosna Hersek'e savaþ sýrasýnda Pakistan'ýn merhum Baþbakaný Benazir Butto ile ateþ altýnda indiklerini hatýrlatan Çiller, sözlerine þöyle devam etti:

"Kadýnlar gözümüzün önünde öldürülüyordu. Bütün kadýnlar, Afganistanlý, Filistinli, Iraklý, Suriyeli, Libyalý, Sudanlý ve Myanmar'da Arakanlý Müslüman kadýnlarýmýz... Sayýn Emine Erdoðan'ýn yaptýklarýný unutamayýz. Kadýnlarýmýzýn hepsinin üzerinde eli oldu. Oralara ülkemizin eli olarak gitti, yardým meleði, destek meleði olarak gitti, ülkemizi temsil etti. Bunlarý o kadýnlarýmýz unutmayacaktýr. Türkiye'deki bütün kadýnlarýmýzýn üzerinde emeði vardýr. Hatýrlarsýnýz 'Haydi Çocuklar Okula' ne kadar güzel bir þey, yüzde 27 imiþ o dönemde okuma yazma bilmeyenlerin oraný þimdi yüzde 5."

Çiller, Emine Erdoðan'ýn himayesinde gerçekleþtirilen Sýfýr Atýk Projesi'ne de dikkati çekerek, güzel bir müteþebbislik örneði olan projenin hem kaynak hem istihdam saðladýðýný kaydetti.

Kadýna karþý þiddetin önlenmesi konusuna da deðinen Çiller, bu konuda önemli yasalarýn çýktýðýný, kurumsal deðiþimlerin yapýldýðýný ancak kültürel deðiþime Emine Erdoðan'ýn mührünü vurduðunu belirtti.

Çiller, Emine Erdoðan'ýn "Aile içi mahremiyet herkes için kutsaldýr ama kadýnýmýz, genç kýzlarýmýz o mahremiyet altýnda þiddet görüyorsa ben bunu reddediyorum." yaklaþýmýnýn büyük bir cesaret örneði olduðunu, milletin bunu unutmayacaðýný ifade etti.

- "Bu darbede bir þahit benim çünkü ben oradaydým"

Kadýnlarýn ülke tarihi boyunca 10 yýlda bir yapýlan darbelerde de çok maðdur olduðuna dikkati çeken Çiller, 28 Þubat'ta insanlarýn, okullarýn, kurumlarýn fiþlendiðini, üniversitelerde ikna odalarý kurulduðunu, kýzlarýn eðitim haklarýndan mahrum býrakýldýðýný, TBMM'de ikna odalarý kurulup milletvekilleri için korku imparatorluðu yaratýldýðýný söyledi.

Partilerin parçalatýldýðýný, sokaklarda tanklarýn dolaþtýðýný dile getiren Çiller, "Sonra da dediler ki 'Bu darbe deðildi, postmoderndi'. Ben tarihe not düþüyorum, bu tam anlamýyla bir darbeydi. Bu darbede bir þahit benim çünkü ben oradaydým." dedi.

- "Bir cesur kadýnýn eli mikrofonu tuttu"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 2003'te baþbakan olmasýnýn, 2007 muhtýrasýnda dik durup, milletiyle bütünleþmesinin ülke tarihi ve kadýnlar için önemli bir dönüm noktasý olduðunu anlatan Çiller, sözlerini þöyle sürdürdü:

"15 Temmuz'da milletimiz karanlýk bir geceye uyandý, 'Cumhurbaþkaný kaçtý' dediler. Herkes dondu bir biçimde. Yine milletimizle bütünleþilip televizyonlar açýldý, yine bir cesur kadýnýn eli mikrofonu tuttu ve oradan 'Ben burdayým' dedi ve milleti meydanlara davet etti. Onlarla birlikte bütün dünyaya çýplak ellerle bir darbe nasýl durdurulur onu gösterdi."

Çiller, Kurtuluþ Savaþý'nda kaðnýyla cephane taþýyan kahraman bir kadýnýn görüntüsünün hafýzalara kazýndýðýný hatýrlatarak, benzer bir milli þuur resminin 15 Temmuz'da çýplak elleriyle bir tanký durdurmaya çalýþan kadýn görüntüsüyle ortaya çýktýðýný dile getirdi.

- "Bu toplum ilk kadýn baþbakanýný ayrým yapmadan kucaklamýþtýr"

Baþbakanlýðý döneminde Anadolu'da karþýlaþtýðý kýz çoçuklarýnýn ve ailelerinin kendisini örnek aldýklarýný söylemesinden duyduðu mutluluðu da ifade eden Çiller, þunlarý kaydetti:

"Bunlar benim siyasi yaþamýma anlam katan anýlar. Bu toplum ilk kadýn baþbakanýný kucaklamýþtýr, ayrým yapmadan kucaklamýþtýr. Ben buradan bütün koþup gelen, sarýlan heyacanlý kýzlarýmý, onlarýn bütün amcalarýný, dayýlarýný, annelerini babalarýný, abilerini derin saygýyla selamlýyorum, onlara çok derin özlemlerimi, þükranlarýmý yolluyorum. Bu ayrýmsýz duruþla bütün herkesi kucaklayan bu milletimizin daha ilerde birçok güzel evlat ve dünya liderlerini yetiþtireceðine tüm kalbimle inanýyorum."