Tatar: AB, Rum tarafýna teslim oldu
ABONE OL

KKTC Cumhurbaþkanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Tatar, söz konusu bildiride yer alan Kýbrýs konusundaki ifadelerin, AB'nin tarafsýz olamayacaðý gerçeðini bir kez daha gözler önüne serdiðine dikkati çekerek, AB'nin 20 yýl önce kendi kriterlerini ihlal ederek Rumlarý üye olarak kabul ettiðini aktardý.

Tatar, AB'nin kendisine ithal ettiði Kýbrýs sorununun, Rumlarýn 1963'te devletin ortaklarýný silah zoruyla uzaklaþtýrmasý ve Ada'yý Yunanistan'a baðlama teþebbüsleri sonucu oluþtuðunu anýmsatarak, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin 5 Ocak 2024 itibariyle altý ayý aþmayacak bir süre için atamýþ olduðu kiþisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ýn tek görevi, yeni ve resmi bir sürece geçilebilmesi için iki taraf arasýnda ortak zemin olup olmadýðýný araþtýrmaktýr. Cuellar temaslarýný bu çerçevede sürdürmektedir. BM Genel Sekreteri'nin bu görevle bir kiþisel temsilci atamasý, federasyonun artýk herhangi bir uzlaþý için ortak zemin olmadýðýnýn da sarih göstergesidir."

"KARARIN GEREÐÝNÝ YERÝNE GETÝRMEYE DAVET EDÝYORUZ"

Tatar, 1968'den beri çeþitli zamanlarda yürütülen müzakerelerin baþarýsýz olmasýnýn temel sorumlusunun 1963 yýlýnda gasbettiði statüyü bugüne kadar sürdürmesine izin verilen Rum liderliði olduðunu dile getirerek, Türkiye-AB iliþkilerini, Kýbrýs konusuna dair bir süreçle iliþkilendirmenin Rum pozisyonunu ileri götürmeye yönelik beyhude bir söylemden öteye gitmeyeceðini vurguladý.

Kýbrýs Türk tarafýnýn baþarýsýzlýðý önceden ispatlanmýþ bir egzersize tekrar girmeyeceðini dile getiren Tatar, yeni ve resmi bir sürecin ancak egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statülerinin teyidi ile baþlayabileceðini bildirdi.

AB'nin federasyon modelini dayatmakla Kýbrýs Türk halkýnýn iradesini hiçe saydýðýna vurgu yapan Tatar, þunlarý kaydetti:

"AB, Rum tarafýna teslim oldu. AB'yi Rum tarafýnýn esiri olmaktan vazgeçmeye ve bundan 20 yýl önce yine bir Konsey kararý ile almýþ olduðu Kýbrýs Türk halkýna uygulanmakta olan insanlýk dýþý izolasyonun kaldýrýlmasýna yönelik kararýnýn gereðini yerine getirmeye davet ediyoruz."

  • kktc cumhurbaþkaný ersin tatar
  • gkry