TBMM Baþkaný Kurtulmuþ: Ýsrail'in hedefindeki ülkelerden biri de Türkiye
ABONE OL

TBMM Genel Kurulu 28. Dönem 3. Yasama Yýlý dolayýsýyla Meclis Baþkaný Numan Kurtulmuþ baþkanlýðýnda toplandý.

Kurtulmuþ, açýlýþta yaptýðý konuþmada, yeni yasama yýlýnýn hayýrlý, uðurlu ve milletin hayrýna çalýþmalara vesile olmasý temennisinde bulundu.

Milletvekillerine yeni yasama yýlý dolayýsýyla baþarýlar dileyen Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Meclisimiz sadece yasama ve denetim fonksiyonunu yerine getiren bir kurum olmanýn ötesinde demokrasimizin, milli birlik ve kardeþliðimizin de teminatý olan, en önemli güvencesi olan kurumlarýmýzýn baþýnda geliyor. Özellikle günümüzün bölgesel ve küresel kriz, çatýþma ve kaos ortamýnýn getirdiði þartlarý göz önüne alýndýðýnda, içinde bulunduðumuz coðrafyada artýk þirazesi kaçmýþ bir þekilde Ýsrail'in saldýrgan tutumlarýnýn devam ettiði bir ortamda Türkiye'nin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliðe ihtiyacý olduðu aþikardýr. Bu çerçevede, TBMM'de görev yapan bütün milletvekili arkadaþlarýmýzýn, bütün siyasi parti gruplarýnýn ve bütün farklý kimliklerin bu birlik beraberlik ruhuna ciddi þekilde katkýda bulunacaðýna yürekten inanýyorum."

Ýsrail'in saldýrgan ve sýnýr tanýmaz tutumunun, bölgedeki bütün ülkelerin egemenliðini ve toprak bütünlüðünü tehdit edecek bir seviyeye ulaþtýðýný dile getiren Kurtulmuþ, sözde dini itikat sonucu Nil'den Fýrat'a kadar bütün coðrafyayý kontrolü altýna almak isteyen gözü dönmüþ çetenin hiç þüphesiz hedefinde bulunan ülkelerden birinin de Türkiye olduðunu kaydetti.

Kurtulmuþ, Türkiye'nin hem Filistin meselesinde barýþý saðlayacak perspektifi korumasý, ondan da önemlisi Ýsrail'in saldýrgan tavýrlarýný önleyecek programlarý ortaya koymasýnýn þart olduðunu vurguladý.

Gazze meselesinin baþýndan itibaren Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn öncülüðünde devlet ve milletin birlikte hareket ederek, Ýsrail saldýrganlýðýnýn durdurulmasý, Filistin halkýnýn barýþ içinde yaþayacaðý ortamýn tesis edilmesi için her türlü gayreti sarf ettiðini belirten Kurtulmuþ, "Bir kez daha ifade etmek isterim ki, Filistin davasý artýk sadece Filistinlilerin davasý olmanýn çok ötesinde, bütün bölge halklarýnýn, vicdan ve insaf sahibi bütün insanlýðýn ortak davasý haline gelmiþtir. Bunun için TBMM'e olarak bu saldýrganlýða, bu durdurulamaz Ýsrail vahþetine karþý her alanda mücadele etmeye kararlýyýz ve sonuna kadar mücadele edeceðiz." dedi.

- "TÜRKÝYE, YENÝ DÜNYADA ÞARTLARINDA ÖNEMÝ ARTAN BÝR ÜLKE"

Çok kutuplu dünya sisteminin kurulmakta olduðuna iþaret eden Kurtulmuþ, Türkiye'nin yeni dünyanýn þartlarý içerisinde önemi ve gücü her gün biraz daha artan bir ülke olarak ortaya çýktýðýný kaydetti.

Kurtulmuþ, Türkiye'nin çok taraflý, etkin ve barýþ eksenli dýþ politikasýnýn önemli araçlarýndan birinin TBMM olduðunu dile getirerek, TBMM'nin güçlü ve etkin bir parlamento olarak Türkiye'nin yeni dünyanýn þartlarý içinde önemli bir þekilde geliþmesine ve siyasetini güçlendirmesine katkýda bulunacaðýný anlattý.

TBMM'nin, fikri tartýþmalarýnýn yapýldýðý bir ortam olduðunu belirten Kurtulmuþ, geçen yýl Genel Kurul ve komisyonlarda 1512 saat çalýþýldýðýný, 73 kanun ile 54 TBMM kararýnýn kabul edildiðini bildirdi.

Yoðun, meþakkatli ve nezaketli bir çalýþmaya raðmen bir kaç oturumda ortaya çýkan kaba, hakaret içeren yýkýcý sözler ile kavga görüntülerinin TBMM'nin mehabetine yakýþmadýðýný, yapýlan fedakar çalýþmalara gölge düþürdüðünü söyleyen Kurtulmuþ, yeni dönemi nezih bir üslup ve demokratik olgunlukla sürdürmeyi ümit ettiðini kaydetti.

Kurtulmuþ, yeni yasama döneminde de Meclis'e büyük sorumluluklar düþtüðünü ifade ederek, þöyle devam etti:

"Milletimizin hayrýna olacak yasa çalýþmalarýna hep beraber katký vereceðimiz gibi Türkiye'de önemli bir merhaleyi aþacaðýmýzý ümit ettiðimiz yeni Anayasa çalýþmalarýyla da demokrat, katýlýmcý, kuþatýcý, özgürlükçü ve güçler ayrýmýný esas alan yeni bir anayasa ile Türkiye'ye nefes aldýrmak da mümkün olacaktýr. Yine ayný þekilde Meclisimizin üstüne düþen önemli ödevlerden birisi de gerçekten etkin ve kaliteli bir yasama sürecinin ortaya çýkmasý ve yasama kalitesinin artýrýlmasý için Meclisin çalýþmalarýný daha ilerleteceðini düþündüðümüz çaðdaþ bir Ýçtüzüðün yapýlabilmesi için de siyasi partiler olarak bir araya geleceðiz."

Bu günün dýþ politikasýnda, özellikle çok taraflý, etkin ve proaktif dýþ politika anlayýþý çerçevesinde parlamenter diplomasinin öneminin giderek arttýðýný belirten Kurtulmuþ, þöyle konuþtu:

"Bu çerçevede barýþ ve adalet ekseninde yeni bir dünyanýn kurulabilmesi için TBMM olarak geçtiðimiz yasama yýlýnda fevkalade etkin bir parlamenter diplomasi faaliyeti yürüttük. Gerek ihtisas komisyonlarýmýzda, gerek uluslararasý komisyonlarda, gerek parlamentolar arasý dostluk gruplarýmýzýn, gerekse de Meclis Baþkanlýðý olarak bizlerin yapmýþ olduðumuz parlamenter diplomasi faaliyetleriyle hemen her platformda Türkiye'nin ve TBMM'nin sesi olmaya devam ettik. Ümit ederim önümüzdeki bu çalýþma döneminde de hem yasama faaliyetleri hem denetim faaliyetleri bakýmýndan demokratik standartlarý yüksek, müzakereci ve istiþareye açýk bir üslupla parlamento çalýþmalarýný sürdüreceðiz hem de yeni anayasa ve Ýçtüzük çalýþmalarý gibi fevkalade önemli ve tarihi görevleri yerine getirmek için gayret sarf edeceðiz. Diðer taraftan da parlamenter diplomasinin bütün imkanlarýndan yararlanarak Türkiye'nin sesini, sözünü daha yüksek hale getireceðiz. 28. Dönem 3. Yasama Yýlý'nýn hayýrlý olmasýný, verimli, bereketli çalýþmalara vesile olmasýný diliyor, hepinize üstün baþarýlar diliyorum."