TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý'nda düzenlenen "15 Temmuz Milletin Zaferi Paneli"nde yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin hem yakýn döneminin hem de gelecek dönemine iliþkin tarihinin en önemli dönüm noktalarýndan biri olan 15 Temmuz'u iyi bir þekilde anlamak, 15 Temmuz'dan dersler çýkararak yola devam etmek gerektiðini belirtti.
15 Temmuz'da yaþananlarý, 15 Temmuz'un arkasýndaki temel maksatlarý ve Türkiye'ye getirdiklerini, ödettiði bedelleri anlatmak, unutmamak ve unutturmamak zorunda olduklarýný söyleyen Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"15 Temmuz akþamýnda çok þeyler yaþandý. O geceyi bütün sýcaklýðýyla yaþamýþ birisi olarak þunu açýklýkla söyleyebilirim ki eðer saat 22.30-01.30 arasýndaki o saat dilimleri içerisinde iþ baþka þekilde cereyan etseydi bugün burada olmayacaktýk. O gün fevkalade iç içe geçmiþ kumpaslarýn olduðu bir geceyi yaþadýk. Bir trenin lokomotifinin FETÖ olduðu ama her kompartýmanda baþka birilerinin var olduðu, hatta birilerinin 'Þu tren gelsin, salimen gelirse ben de atlarým' diye apronda beklediði bir ihanet gecesini yaþadýk. Hiç þüphesiz bu ihanet gecesinde sadece içerideki bazý aktörler deðil, dýþarýda anbean geliþmeleri izleyerek, talimat veren ve içerideki çetelerin önünü açmaya çalýþan gruplarýn da olduðunu biliyoruz."
Darbe giriþiminin yaþandýðý gecede önemli bedellerin ödendiðinin altýný çizen Kurtulmuþ, þöyle konuþtu:
"Her þeyden evvel, hiç tereddüt etmeden, Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn 'Sizi þehrin meydanlarýna, havalimanýna davet ediyorum' çaðrýsýný duyar duymaz, Cumhurbaþkaný'mýzýn ortaya koyduðu o liderliði, vizyonu görür görmez cesaretle sokaklara çýkan, 'Ölürsem þehit, kalýrsam gaziyim' diyerek arkasýnda býraktýðý aile fertleriyle vedalaþarak meydanlarý dolduran yüzbinlerce kardeþimize þükranlarýmýzý ifade ediyoruz. O gece birçoðunu hastanelerde yaralý olarak da ziyaret ettiðimiz, duyduðu andan itibaren sokaða çýkarak, Genelkurmay'ýn, Meclis'in önünde ve baþka yerlerde aðýr yaralanan insanlarýn yaralý hallerinde bile o fevkalade üstün cesaret ve metanetlerini görmekten gerçekten milletimiz adýna gurur duyduðumuzu ifade etmek istiyorum. O akþam, hiç þüphesiz bugünkü Türkiye için en önemli þükran borcumuz olanlar ise bir kýsmý gencecik yaþlarýnda bir kýsmý olgun yaþlarýnda 'Ya Allah' diyerek canýndan vazgeçen 252 þehidimizdir."
- "FETÖ VE BENZERÝ ÖRGÜTLERLE HER PLATFORMDA MÜCADELEYE DEVAM EDECEÐÝZ"
15 Temmuz'un, "bir býçaðýn iki yüzü" gibi olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, bu býçaðýn bir yüzünde acý ve ihanet diðer yüzünde ise cesaret, kararlýlýk ve vatanseverlik olduðunu bildirdi.
Kurtulmuþ, 15 Temmuz gecesi, Türk tarihinin bu topraklarda gördüðü en aðýr ihanetlerden birine þahitlik edildiðini, darbecilerin önemli bir kýsmýnýn mahkemeler önünde sonradan hesap vermiþ olmasýnýn ise bir nebze de olsa o acýyý hafiflettiðini söyledi.
Numan Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"En baþýndan itibaren bu FETÖ'yü þöyle tanýmladýk. Dað baþlarýnda dumanlar olur, görürsün, yakalamaya çalýþýrsýn elinden kaçar. Bunlar bir duman gibidir. Yakalanmasýnýn oldukça zor olduðunu biliyoruz. Bugün bile FETÖ ve benzeri örgütlerin devletin içerisinde birtakým yapýlanmalar içerisinde olmasý muhtemeldir, buna karþý uyanýk olacaðýz. '15 Temmuz bitti, darbeciler yakalandý ve iþimiz bitti' diye düþünürsek devlet aklý, devlet anlayýþý olarak bir zaafa düþme ihtimalimiz vardýr. Onun için FETÖ ve benzeri örgütlerle her platformda mücadeleye devam edeceðiz ve burada da topyekun millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde olacaðýz."
- "ÖNEMLÝ BÝR CESARET, KAHRAMANLIK DESTANI O GECE YAZILDI"
Kurtulmuþ, 15 Temmuz'un, Türk tarihinin gördüðü en büyük kahramanlýk destanlarýndan biri olduðunu, hemen hemen dünyadaki hiçbir milletin anlayamayacaðý kadar önemli bir cesaret, kahramanlýk destanýnýn o gece yazýldýðýný ifade etti.
15 Temmuz'un hiç þüphesiz milletin önemli hasletlerini de ortaya çýkardýðýný söyleyen Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Bunlarýn en baþýnda gelen þey vatanseverliktir. Vatanýn herhangi bir iþgal, herhangi bir iç çatýþma ve yabancý güçler tarafýndan iþgal edilebileceðini hisseden milletimiz, oluk oluk meydanlara, sokaklara akarak bu darbe teþebbüsünü durdurmaya çalýþtý. Çünkü vatansýz kalmanýn ne demek olduðunu biz hiçbir zaman görmedik ama vatansýz kalanlarýn ne kadar zor yaþadýðýna hep þahit olmuþ bir milletiz. Onun için milletimiz, vatanseverliðini ortaya koydu, büyük bir cesaretle meydanlara çýktý ve darbeyi durdurdu."
- "DÜNYADA BEDELÝ EN AÐIR ÖDENMÝÞ DEMOKRASÝ TÜRKÝYE DEMOKRASÝSÝDÝR"
Milletin bir büyük özelliðinin de demokrasiye sahip çýkmasý olduðunu söyleyen Kurtulmuþ, "Diyebiliriz ki dünyada bedeli en aðýr ödenmiþ demokrasi, Türkiye demokrasisidir. Onun için kimsenin Türkiye'ye ve Türk milletine parmak sallayarak demokrasi dersi vermesine asla müsaade etmeyiz." dedi.
Bu milletin, yeri geldiði zaman bütün farklýlýklarý bir kenara býrakarak bir ve beraber olabilmesinin bir baþka özelliði olduðunu anlatan Kurtulmuþ, "O akþam bunu en ileri seviyede gördük ve toplumun bütün kesimleri devleti, milleti, demokrasiyi, vataný korumak için bir ve beraber bir þekilde hareket etti." ifadesine yer verdi.
15 Temmuz'dan bazý dersler çýkardýklarýný ifade eden Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Her þeyden önce þunu çok açýk bir þekilde ortaya koymamýz lazým ki demokrasi olmazsa bu ülkenin de bu vatanýn da bu devletin de iþleyiþinin eksik olacaðý aþikardýr. Türkiye, bu anlamda demokrasiyi, bütün kurum ve kurallarýyla en üst seviyede yaþatmak ve demokratik standartlarý yükseltmek mecburiyetindedir. Eðer güçlü bir demokrasi olursa orada FETÖ ve benzeri birtakým paralel yapýlanmalarýn ortaya çýkmasý mümkün deðildir.
Demokrasinin en üstün þekilde iþleyebilmesi için herkesin anayasal düzene baðlý olduðu güçlü bir siyasal yapýnýn ortada olmasý ve geliþtirilmesi için canla baþla, gayretle çalýþýyoruz. Özellikle son dönemde hýz verdiðimiz yeni anayasa çalýþmalarýmýzýn Türkiye'de güçlü bir demokrasinin tesisi, milletin iradesinin her þeyin üzerinde olmasý için ortaya konulacak siyasal bir çabanýn önemli bir kaldýracý olduðunu da ifade etmek isterim.
Türkiye bu anlamda demokrasisi en üstün ülkelerden birisi olmak durumundadýr. Çünkü demokrasi olmazsa siyasi iradenin gerçekleþmesi mümkün olmaz. Demokrasi tam manasýyla olmazsa fikir ve inanç özgürlüklerinin saðlanmasý mümkün olmaz. Eðer demokrasi tam manasýyla tesis edilemezse ülkede ekonomik kalkýnma ve kalkýnmanýn tabana yayýlmasý gerçekleþtirilemez. Demokrasi, sadece þekli bir yönetim tarzý deðil, içselleþtirilmiþ bir hayat biçimidir. Türkiye, inþallah bu standartlarýný yükselterek yoluna devam edecek. Cumhuriyet'imizin ikinci asrýnda, bugünden çok daha güçlü bir þekilde, her bakýmdan; anayasasýyla, demokratik kurumlarýyla ve devlet yapýsýyla daha güçlü bir þekilde yolumuza devam edeceðiz."
Kurtulmuþ, 15 Temmuz'dan çýkarýlacak önemli derslerden birinin, devletin kurum ve kuruluþlarýnýn yapýlanmasýndaki hassasiyet olduðunu aktararak, þunlarý kaydetti:
"Türkiye'de devlet; birileri tarafýndan iþgal edilecek, imkanlar ele geçirilerek halk adýna birilerinin yönetime bir þekilde müdahale olacaðý bir alan, bir mekanizma deðildir. Devlet ele geçirilecek bir yer deðil, millete hizmet edilecek bir mekanizmadýr. Devlette açýklýk, þeffaflýk, ehliyet, liyakat ve sadakat prensipleri çerçevesinde devlet mekanizmasýnýn iþletilmesi zorunludur. Burada ehliyet ve liyakat çok açýk. Sadakat, sadece ve milletedir. Kamu içerisinde millet adýna görev yapan herkesin sadece millete sadakat duygusuyla hareket etmesi þarttýr. Sadakat, ne sözde hocaya ne karanlýk locayadýr. Sadakat, sadece millete olur."
- "HER VESAYET ODAÐININ KARÞISINA DÝMDÝK DÝKÝLMEK ZORUNDAYIZ"
Türkiye'nin çok partili siyasi hayatýnda beþ darbe ya da "darbemsi" denilebilecek demokrasi dýþý yollara tevessül edildiðini anýmsatan Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Darbeci zihniyetle mücadele etmenin olmazsa olmaz þartlarýndan birisi ne adýna olursa olsun, kim adýna olursa olsun, hangi aracý kullanýrsa kullansýn milletten almadýðý yetkilerle milleti yönetmeye kalkan her vesayet odaðýnýn karþýsýna dimdik dikilmek zorundayýz. Eðer biz farklý siyasi fikirlerimizle, farklý kanaatlerimizle Türkiye'nin geleceðine iliþkin farklý teklif ve temennilerimizle birlikte ortak alanlarda bir ve beraber olabiliyorsak yani demokrasiyi, vataný, milleti, ülkeyi ve devleti koruma konusunda ortak bir zeminde buluþabiliyor ve bunda hiç tereddüt etmiyorsak vesayet odaklarý da avuçlarýný yalarlar. Ortaya ne FETÖ çýkabilir ne bir baþkasý."
Kurtulmuþ, eðer bir ülkede darbe ya da darbe ihtimali varsa bir þekilde darbecilere köþede, pusuda bekleyerek alkýþ tutmaya hazýrlanan birtakým eyyamcýlarýn, birtakým demokrasi düþmanlarýnýn var olduðunu da unutmamak gerektiðini söyledi.
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, sadakatin sadece millete ait olduðu inancýyla, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn yeni hedefler istikametinde bir araya getirilip, ortak hedefler içerisinde herkes en güzel adýmlarý atmayý baþarabilirse Türkiye'nin önünün açýk olacaðýný da vurguladý.
Programda, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, akademisyenler, gazeteciler ve davetliler yer aldý.