Görüþmede, ikili ve parlamentolar arasý iliþkilerin yaný sýra bölgesel ve küresel meseleler ele alýndý.
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, görüþmede, Türkiye-Çekya arasýndaki dostane iliþkilerin her vesileyle daha ileriye gitmesinden ve ikili iliþkilerin 100. yýl dönümü dolayýsýyla atýlan adýmlardan duyduklarý memnuniyeti dile getirdi.
Dünyanýn birçok bölgesinde çok derin ve güçlü çatýþmalarýn, çeliþkilerin ve güç mücadelelerinin yaþandýðý bir süreçten geçildiðini dile getiren Kurtulmuþ, özellikle Türkiye'nin içinde bulunduðu bölgenin ve Avrupa kýtasýnýn bu güç mücadelelerinin en kanlý sahnelerinden birisine þahitlik ettiðini, baþýndan itibaren Rusya ve Ukrayna arasýnda devam eden savaþýn en kýsa sürede hakkaniyetli ve adil bir barýþ saðlanarak bitirilmesinden yana olduklarýný bildirdi.
Ukrayna'nýn hakkýný, toprak bütünlüðünü her platformda savunmanýn yanýnda Avrupalý ülkelerin üzerine düþenin, bir an evvel barýþýn temin edilmesini, savaþýn durdurulmasýný saðlamak olduðunu söylediklerini hatýrlatan Kurtulmuþ, bu savaþýn, durdurulamadýðý takdirde Rusya ile topyekun Batý arasýnda bir savaþa dönme potansiyeli taþýdýðýný belirtti.
Kurtulmuþ, Avrupa'daki tansiyonun düþürülmesinin bütün Avrupa halklarýnýn yararýna olacaðýný kaydetti.
Hükümetler arasýndaki ortak çalýþma zemininin giderek geliþmesini memnuniyetle takip ettiklerini ifade eden Kurtulmuþ, parlamentolar arasýndaki iliþkileri de kuvvetlendirerek parlamenter diplomasinin bütün imkanlarýndan istifade edilmesini, müþterek zeminlerde birlikte hareket ederek iki ülkenin parlamentolarý arasýndaki iþbirliðini artýrmayý arzuladýklarýný bildirdi.
Çekya Dýþiþleri Bakaný Lipavsky de TBMM'de bulunmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, Çekya-Türkiye arasýndaki diplomatik iliþkilerin artarak devam etmesini arzu ettiklerini belirtti.
Lipavsky, parlamentolar arasý iþbirliðine ve karþýlýklý ziyaretlerin önemine vurgu yaptý.