TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Nurdincan Ýsmailov ile bir araya geldi
ABONE OL

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Ýsmailov ile gerçekleþtirdiði görüþmede, ata yurdunda bulunmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayý teþekkür etti.

Siriderya ve Amuderya nehirleri arasýndaki bu bereketli topraklarýn ayný zamanda büyük Ýslam medeniyetinin güçlü bir iklimine sahip olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, bu topraklardan bütün dünyaya yayýlan büyük Ýslam medeniyetinin büyük önderler, bilim insanlarý yetiþtirdiðini ve Ýslam'ýn ikinci büyük rönansý denilebilecek medeniyeti oluþturduðunu söyledi.

Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev'in öncülüðünde bir reform sürecinin oluþturulduðunu, bunu takdirle karþýladýklarýný kaydeden Kurtulmuþ, bu sürecin sonunda bilimde, sanatta, edebiyatta, kültürde büyük bir çýkýþýn saðlanmasýný ümit ettiklerini belirtti.

Türkiye ve Özbekistan arasýnda "fevkalade" olarak tanýmlanabilecek bir iliþkinin söz konusu olduðunu aktaran Kurtulmuþ, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Özbekistan Cumhurbaþkaný Mirziyoyev'in yakýn arkadaþlýklarýyla iki ülkenin, ikili iliþkilerinde yüksek düzeyli stratejik iþbirliði sürecine geçtiðini ve her alanda imkanlarýn en iyi þekilde kullanýlarak iþbirliðini artýrmaya devam ettiðini vurguladý.

Kurtulmuþ, gelecek dönemde bu ikili iliþkileri daha ileriye götürme potansiyellerinin de bulunduðunu belirterek; ticaret, savunma, kültür, medeniyet alanýnda, ikili ve çok taraflý iliþkilerde iþbirliðini daha yukarýlara çýkarmak mecburiyetinde olduklarýný kaydetti.

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, ikili ticaret hacminin 10 milyar dolara çýkarýlmasý konusunda iki ülke liderinin ortaya koyduðu hedefi gerçekleþtirmenin de mümkün olduðunu ifade etti.

Orta Asya'dan Anadolu ve Balkanlar'a kadar uzanan coðrafyada, Türk dünyasý olarak iliþkileri, dostluk ve kardeþliði kuvvetlendirmek gerektiðinin altýný çizen Kurtulmuþ, bunun, dünya barýþýnýn temin edilmesi için büyük bir fýrsat olacaðýna dikkati çekti.

Türkiye ve Özbekistan'ýn yakýn iþbirliðini artýrarak Türk dünyasýnýn geliþmesine katký saðlanacaðýný ifade eden Kurtulmuþ, hükümetler arasýndaki iliþkileri kuvvetlendirmek için parlamentolar arasý iþbirliðini de önemsediklerini aktardý.

Çok taraflý iliþkilerde de müþterek hareket edilmesinin önemine dikkati çeken Kurtulmuþ, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Devletleri Teþkilatý bünyesinde gözlemci devlet statüsüyle yer almasýný temin etmek için Özbekistan Ali Meclisinden destek beklediklerini belirtti.

Özbekistan Ali Meclisi Yasama Meclisi Baþkaný Ýsmailov ise Kurtulmuþ ve heyetini Taþkent'te aðýrlamaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ve Özbekistan arasýnda her alandaki iþbirliðinin seneden seneye artmasýndan mutlu olduklarýný söyleyen Ýsmailov, iliþkilerin geliþmesinde parlamentolarýn iþbirliðini de önemsediklerini anlattý.

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Taþkent'teki temaslarý öncesinde, Yeni Özbekistan Parký'ndaki Baðýmsýzlýk Anýtý'na da çelenk sundu.

Kurtulmuþ'a, TBMM Ýdare Amiri ve CHP Artvin Milletvekili Uður Bayraktutan, MHP Grup Baþkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, AK Parti Þanlýurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ve Türkiye'nin Taþkent Büyükelçisi Olgan Bekar da eþlik etti.

  • TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ
  • Taþkent ziyareti
  • Nurdincan Ýsmailov