TBMM Baþkaný Kurtulmuþ: Topyekün bir paradigmanýn iflasýnýn neticesinde bu noktaya gelmiþtir
ABONE OL

Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi 2024-2025 yýlý akademik açýlýþ töreni gerçekleþti. Törene TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ'un yaný sýra, Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Akademisyenler ve çok sayýda öðrenci katýldý.

Törende konuþan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baþkaný Numan Kurtulmuþ, "Bu öðretim yýlýnýn her bakýmdan hem sizlerin tek tek þahsýnýz için hem üniversitemizin tüzel kiþiliði için hem Türkiye eðitim sistemi için milletimiz için insanlýk için hayýrlý uðurlu olmasýný temenni ediyorum. Ýstanbul ve Medeniyet iki kelimenin yan yana gelmesinin fevkalade ve anlamlý olduðunun altýný çizmek isterim. Ýstanbul tarih boyunca olduðu gibi bugün de esasýnda dünyanýn baþkenti sayýlabilecek olan bir yerdir. Ýstanbul büyük bir medeniyetin inþa edildiði yerdir. Her ne kadar o medeniyetin bize býraktýðý mirasý yeterince koruyamýyor olsak da hala Ýstanbul o eski medeniyetin pýrýl pýrýl eserleriyle günümüzde de parlayan þehirlerden birisidir. Saraylarýyla, köþkleriyle, camileriyle, su kemerleriyle, bahçeleriyle, edehiyetiyle, sanatýyla, estetiðiyle velhasýl kültüre, sanata, medeniyete ait ne varsa bütün birikimiyle eþsiz þehirlerinin baþýnda gelmektedir. Bir büyük medeniyetin hangi sonuçlarý ortaya koyacaðýný, bugün bile sokaklarýnda tarihi yarýmadasýnda, Üsküdar'da, tarihi semtlerinde dolaþtýðýmýzda gayet güzel algýladýðýmýz, bu büyük þehrin içinde yaþýyor olmaktan dolayý da ayrý bir memnuniyet, ayrý bir ayrýcalýk içerisinde olduðumuzun bilincindeyiz. Ayný þekilde medeniyet meselesi de gerçekten hem geçmiþe ait büyük bir medeniyeti hatýrlatmasý, hem de bugün itibariyle insanlarýn yaþadýðý temel sorunlara sadece ve sadece yeni bir medeniyet perspektifiyle cevap hazýrlanýlabileceðini bize hatýrlatmasý bakýmýndan önemlidir. Bu çerçevede Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi bu iki deðerli ve anlamlý kelimeyi yan yana getirerek aslýnda daha kuruluþunda da adýndan baþlayarak büyük bir iddiaya da sahip olan eðitim kurumumuzdur" dedi.

'KÝTABÝ BÝLGÝLER EN ÝYÝ ÞEKÝLDE ÖÐRENÝLEBÝLÝR'

Kurtulmuþ, " Burada sadece insanlarý bilgilendirmek, gençleri bilgilendirmek, bugüne iliþkin dünyada ne olup bittiðini anlamak deðil, bunun çok ötesinde yeni birtakým fikirleri ortaya koymak ve geleceðe iliþkin de gençlerimizin herhalde öðretim kadrosu olarak, üniversite olarak en temel vazifelerimizden birisidir. Evet, zor bir dünyada yaþýyoruz. Hemen hemen insaný ilgilendiren her alanla ilgili, belki tarih boyunca yaþadýðýmýz sýkýntýlardan, sorunlardan daha büyük sorunlarý yaþadýðýmýz bir dönemden geçiyoruz. Dolayýsýyla bu sorunlarýn çözümü için bilinen bu sorunlara kaynaklýk teþkil eden bakýþ açýsýyla bu sorunlarý ortaya çýkaran medeniyet deðerleriyle çözüm üretmenin de imkansýz olduðunun farkýna varmamýz lazým. Dolayýsýyla yeni, alternatif, güçlü paradigmalarýn ortaya konulmasý, yeni birtakým ilmi, fikri ve medeni perspektif ortaya konulmasý zaruridir. Açýkçasý hem Türkiye'nin aydýnlarý olarak hem de özellikle Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin mensuplarý olarak en temel özelliklerimizden birisidir. Bu olmasý gerektiðini düþünüyorum. Ýki kere ikinin dört ettiðini öðretmek için artýk herhangi bir üniversite ya da herhangi bir kitabi bilgiyi öðretmek için bir kurma ihtiyaç yoktur. Zaten insanlar kitabi bilgileri en iyi þekilde öðrenebilir, hem kolay bir þekilde ulaþabilirler" þeklinde konuþtu.

"BÜTÜN MEDENÝYETLERDE BÝLGÝNÝN BÝR FELSEFESÝ VARDIR"

Numan Kurtulmuþ, "Bugünkü sorun bilgini üretilemiyor olmasý deðil bilginin üretilmesinin insanlara sorunlar çýkarýyor olmasý. Dolayýsýyla burada bizim medeniyet perspektifimiz bakýmýndan meselenin sadece biliyor olmak deðil sadece bilgi deðil bunun üzerinde iki önemli kavramýn da inþa edilmesi gereðidir. Bunlardan birisi bilmek, bilgi, hikmet ve irfan. Bu üçlü bütün medeniyetlerde bilginin bir felsefesi vardýr. Bizim bilgi felsefemizde bu üçlünün hiyerarþisi üzerinde inþa ediyor. Bilmek en temel þeydir. Yani insanýn kainata iliþkin, kendisine iliþkin, dünyaya iliþkin, bütün evrene iliþkin bilgileri bilmesi herhalde bu medeniyet yolculuðunun ilk basamaðýdýr ama yetersizdir. Çünkü bugün dünyada en çok üretildiði bir dönemdeyiz. Ama bu bilginin insanlýðýn hayrýna üretilmediðini de görüyoruz. Dolayýsýyla ikinci adým hikmet dediðimiz þey hikmet insanda bir insanlarýn hayrýna üretilmesidir. Adam vizesini üretmiþ. Bilmem kaç bin kilometre öteden ateþliyor. Beþ santim yanýlgýyla vurmak istediði insaný vurup öldürüyor" dedi.

'ADALET VE ÖZGÜRLÜK ARASINDA DENGESÝZLÝK'

Kurtulmuþ, "Ýnsanoðlunun son zamanlarda kaybettiði en önemli özelliklerden birisi de adalet ve özgürlük arasýndaki dengesizliktir. Ýnsanlýk tarihi boyunca bu büyük medeniyetler, adaletle, özgürlük arasýndaki dengeyi kurabildikleri zaman güçlenmiþlerdir. Bu örnekleri uzatabiliriz. Söylemek istediðim þudur. Bugünkü sorunlarý, bugünkü medeniyetin hakim edeceði deðerleri ön kabulleri ve onlarýn yapmýþ olduðu bir takým genel çerçeve içerisinde çözmek mümkün deðil. Dünya sadece bir ülkenin hükümetin ya da herhangi birilerinin yanlýþlýðý dolayýsýyla bu noktaya gelmiþ deðil. Topyekün bir paradigmanýn iflasýnýn neticesinde bu noktaya gelmiþtir" ifade etti.