TBMM Baþkaný Kurtulmuþ: Türk dünyasýnýn aralarýndaki iþbirliði kaçýnýlmaz bir zorunluluk
ABONE OL

Kurtulmuþ, Kazakistan'ýn Ankara Büyükelçiliði tarafýndan Kazakistan Cumhuriyet Bayramý dolayýsýyla düzenlenen resepsiyonda yaptýðý konuþmada, 1991'de baðýmsýzlýðýný kazanan Kazakistan'a ve Kazakistan halkýna, TBMM ve temsil ettikleri milli irade adýna tebriklerini ifade etti.

Baðýmsýzlýðýný elde ettiðinde Kazakistan'ý ilk tanýyan ülkenin Türkiye olduðunu ve bunun gururunu yaþadýklarýný belirten Kurtulmuþ, baðýmsýzlýðýndan bu yana geçen kýsa süre içinde Kazakistan'ýn fevkalade güçlü bir þekilde geliþmesinden, büyümesinden, kalkýnmasýndan ve Kazakistan'ýn bugün bölgesinde ve dünyada adýndan söz edilen bir ülke haline gelmesinden memnuniyet duyduklarýný söyledi.

Dünyanýn çok kutuplu bir düzene doðru ilerlediði bu dönemde Türk dünyasýnýn, önemli merkezlerden birisini teþkil edeceðini dile getiren Kurtulmuþ, "Kazakistan'dan, Özbekistan'dan baþlayarak Anadolu'ya, Macaristan'a kadar geniþ bir coðrafyada yer alan, nüfusu 300 milyona yaklaþan Türk dünyasý, çok kutuplu yeni dünya dengeleri içinde gerçekten önümüzdeki dönemde adýndan çok daha fazla bahsedilen, dünyanýn önemli merkezlerinden birisi haline gelecektir. Türk dünyasýnýn aralarýndaki iþbirliðini, kardeþliði, dostluðu, daha fazla artýrmasý, daha sýký bir dayanýþma içinde hareket etmesi kaçýnýlmaz bir zorunluluktur." diye konuþtu.

Kazakistan'a, Türk Devletleri Teþkilatý'na verdiði büyük destek dolayýsýyla teþekkür eden Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Kazakistan'daki meþhur bir sözü burada tekrarlamak istiyorum; 'Birlik bolmay tirlik bolmas.' Ýnþallah Türk devletleri arasýndaki bu birliði, dayanýþmayý her geçen gün biraz daha artýrarak yolumuza devam ediyoruz. Ayrýca þunu da söylemek isterim ki Kazakistanlý meþhur aydýnlardan ve mezarý Berlin'deki Türk Þehitliði'nde bulunan Mustafa Çokay'ýn çok önemli bir tespiti var; 'Her Türk'ün bir kendi vataný vardýr, bir de Türkiye vardýr.' Bu çerçevede Türk dünyasýndaki kardeþlerimizin ikinci vatanlarý olmaktan dolayý büyük bir iftihar içinde olduðumuzu ifade etmek isterim.

Türkiye Cumhuriyeti'mizin ikinci asrýna girdiðimiz bu dönemde, bu ikinci asrýn inþallah Türkiye Yüzyýlý olmasý için canla, baþla, gayretle çalýþmaya devam ediyoruz. Ümidimiz ve duamýz odur ki Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci asrýna tekabül eden ve bizlerin Türkiye Yüzyýlý olarak sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyýlý olmasýný istediðimiz bu dönem, ayný zamanda Türk dünyasýnýn da yüzyýlý olsun. Bizim milli kültürümüzün temellerinin atýldýðý o güzel topraklarýn, Kazakistan'ýn, Türkistan'ýn, Hoca Ahmet Yesevi'nin o manevi ikliminin dünyaya yayýldýðý o topraklarýn, dost ve kardeþ insanlarýyla birlikte bu güzel günde, bu milli günde sizlerle beraber olmaktan duyduðum memnuniyeti bir kere daha ifade ediyorum. Türkiye ile Kazakistan arasýnda kýyamete kadar sürecek olan dostluðun her geçen gün kuvvetlenerek devam etmesini temenni ediyorum."

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, resepsiyonda, Kazakistan'ýn Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve katýlýmcýlarla sohbet etti.