TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Ýl Genel Meclisi toplantý salonunda düzenlenen "Burdur Sivil Toplum Buluþmasý" programýnda yaptýðý konuþmada, dünyanýn önemli bir döneme girdiðini hep birlikte gördüklerin söyledi.
Her gün farklý geliþmelerin olduðunu anlatan Kurtulmuþ, "Hem bölgemizde hem küresel ölçekte yepyeni geliþmelerin önümüzde sürekli birbirini takip ederek devam edeceði bir sürece doðru gidiyoruz. Burada hem bölgesel olarak hem küresel anlamda Türkiye'nin güçlü bir þekilde ayakta durmaktan baþka hiçbir þansý yoktur." diye konuþtu.
Kurtulmuþ, bu bölgede gününü gün ederek, vaktini boþa geçirerek, birtakým saðdan soldan esen rüzgarlara kapýlarak Türkiye'nin güçlü, büyük bir millet olarak var olmasýnýn mümkün olmayacaðýný ifade etti.
Anadolu coðrafyasýnýn sürekli birtakým türbülanslarýn, mücadelelerin içinde olduðunu anlatan Kurtulmuþ, bugüne kadar Türkiye'nin güçlü bir ülke olarak varlýðýný sürdürdüðünü vurguladý.
Bölgede özellikle bundan sonraki süreçte birtakým geliþmelerin ortaya çýkacaðýný, bu geliþmelerin artarak devam edeceðini ve hiç þüphesiz bu bölgede olan her bir geliþmenin doðrudan ya da dolaylý olarak Türkiye'ye etkileyeceðini, etkilemekte olduðunu anlatan Kurtulmuþ, "Onun için öncelikle dünyadaki, bölgedeki geliþmelere hazýrlýklý olmak, büyük devlet refleksiyle büyük millet refleksiyle bunlara karþý cevaplarýmýzý hazýrlamamýz, kendimizi güçlü þekilde tahkim etme mecburiyetimiz vardýr. Her þeylerden önce bu bölgede güçlü þekilde ayakta durabilmenin ötesinde bizim koþmak mecburiyetimiz var." dedi.
Bir asýr önce kurdurulan terör örgütleriyle Osmanlý Cihan Devletinin parçalanma sürecinin içerisine sürüklendiðini hatýrlatan Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Bugün de ayný þekilde emperyalist güçler yýllardýr bölgemizde ve Türkiye'de terör örgütlerine destek veriyorlar. Bu örgütlerin hepsinin silah destekleri, istihbarat destekleri, lojistik destekleri, siyasi destekleri kimler tarafýndan saðlanýyor. Bu büyük güçler, bu terör örgütlerinin arkasýnda durmasýn inanýn birkaç gün içerisinde yýkýlýr giderler. Afrika'da insanlarýn içecek yarým bardak suyu yok. Yarým lokma ekmeði yok. Ellerinde on binlerce dolarlýk ölüm makineleri var. Orada Boko Haram isimli örgüt kurduruyorlar. Baþka uluslardaki örgütleri oraya taþýyorlar. Her ülke arasýnda terör örgütleri vasýtasýyla sýnýr ihtilaflarý çýkartarak birbirlerine düþman hale getiriyorlar. Bu oyunu bozmak zorundayýz."
TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Türkiye 40 yýldýr terör belasýyla uðraþan bir ülkedir. Artýk Allah'ýn izniyle terörün sýfýrlandýðý, terörün artýk sýnýrlarýmýz içerisinde hiçbir þekilde hüküm sürmediði bir Türkiye'yi kurmak mecburiyetindeyiz. Bunun için en büyük güvencemiz milletimizin birlik ve beraberlik ruhudur. Bu kadar çok uðraþmalarýna, bu kadar çok fitne fesat çýkartmaya çalýþmalarýna raðmen, Türk'ün Kürt ile, Kürt'ün Türk'le bir problemi yoktur. Bu ülkede Alevi'yle Sünni arasýndaki kadim dostluðu, kardeþliði bozacak hiçbir güç emeline ulaþamamýþtýr. Ne Alevi'nin Sünni'yle ne de Sünni'nin Alevi'yle bir problemi yoktur. Bunu güçlü bir þekilde saðlayarak yolumuza devam edeceðiz. Siyasi görüþlerimiz, dünya görüþlerimiz, çözümlemelerimiz farklý olabilir. Türkiye'nin geleceðine yönelik tekliflerimiz farklý olabilir. Her birimizin durduðumuz noktada mezheplerimiz, meþreplerimiz, etnik kökenlerimiz farklý olabilir ama hep birlikte Türkiye'yi oluþturuyoruz ve hep birlikte 85 milyon büyük milletin fertleri olarak ay-yýldýzlý bayraðýn altýnda yaþýyoruz."
Kurtulmuþ, Ýl Genel Meclisi toplantý salonunda düzenlenen "Burdur Sivil Toplum Buluþmasý" programýnda yaptýðý konuþmada, dünyada bedeli en aðýr ödenmiþ demokrasinin Türk demokrasisi olduðunu söyledi.
Seçilmiþ baþbakanlarý daraðacýnda asýlmýþ, 70 yýllýk çok partili siyasi hayatta, 5 kere darbeler ve darbe teþebbüsleriyle yolu kesilmeye çalýþýlmýþ bir milletin evlatlarý olduklarýný ifade eden Kurtulmuþ, "Her darbe teþebbüsünden sonra millet yeniden iradesine sahip çýkarak ortaya çýkmýþ ve kendi demokrasisini tahkim etmiþtir. TBMM Baþkaný olarak söyleyebilirim ki bugün dünyanýn temsil gücü en yüksek parlamentolarýndan birisi TBMM'dir. 14 siyasi parti var, bunlardan 6 tanesinin Meclis'te grubu var. TBMM'de konuþarak, tartýþarak millete ait her meselenin müzakere edilebildiði bir demokratik ortamý rahatlýkla inþa ediyor ve bu ortamý sürdürüyoruz." diye konuþtu.
Kurtulmuþ, Türkiye demokrasisinin kalitesini, vasýflarýný artýrmanýn en önemli hedefleri arasýnda olduðunu vurgulayarak, bir diðer önemli hedefin de Türkiye'nin ekonomik gücünün daha da ileriye götürülmesi olduðunu belirtti.
Türkiye'nin alým gücü bakýmýndan dünyanýn en büyük ekonomilerinden bir tanesi olduðunu ifade eden Kurtulmuþ, þöyle devam etti:
"Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin önde gelen ekonomilerden biri haline gelmesi için her türlü ekonomik geliþmenin önünü açmak, desteklemek, güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Burada devletin, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn üzerine düþen sorumluluk, bu alanlarda yapýlacak iþleri kolaylaþtýrmak. Yatýrýmcýlarýn, özellikle özel sektörün önünü açmak ve çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisinin kurulabilmesi için mücadele etmektir."
"TÜRK MÜHENDÝSLERÝ DÜNYAYA ÖNCÜLÜK EDEBÝLECEK NOKTAYA GELDÝ"
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Türkiye'nin son yýllarda sanayi ve teknoloji alanýndaki hamlelerinin dünyada ilgiyle ve dikkatle takip edildiðini söyledi.
ÝHA ve SiHA'larda dünyadaki en önde gelen 2-3 ülkeden birisinin Türkiye olduðunu belirten Kurtulmuþ, Türkiye'nin bugün helikopter motorunun tamamýný, uçak motorunun da büyük kýsmýný yapabildiðini belirtti.
Kurtulmuþ, Türkiye'de çok güçlü bir mühendislik ordusunun yetiþtiðini vurgulayarak, þöyle devam etti:
"Milli savunma sanayi sektöründe çalýþan Türkiye'deki mühendislerin yaþ ortalamasý 33'dür. ABD'deki mühendislerin yaþ ortalamasý 50 küsurdur. Bundan sonra savunma sanayisinde Türk mühendisleri dünyaya öncülük edebilecek bir noktaya gelmiþlerdir. Bakýn, TUSAÞ'da 2 hafta önce yaþanan saldýrýlardan hemen sonra hastanelerde yaralýlarýmýzý ziyaret ettik. Saldýrýlardan kurtulmuþ, hastanede yatan insanlar, eli kolu sarýlý, kafasý gözü sarýlý. O vaziyette 'Kalkacaðýz, hemen iþimizin baþýna gideceðiz ve daha güçlü bir þekilde üretmeye, daha güçlü bir þekilde çalýþmaya devam edeceðiz.' diyorlar. Allah'a þükür böylesine þuurlu bir þekilde var olan genç kadrolarýmýz, mühendis ve yönetici kadrolarýmýz var. Bu yüksek teknolojilerin sadece savunma alanýnda deðil, her alanda fevkalade iyi yetiþmiþ gençlerimizin olduðunu gittiðimiz birçok kurumda görüyor ve bununla iftihar ediyoruz. Bundan 10 sene evvel, 20 sene evvel hayal zannettiðimiz alanlarda, Türkiye'nin yüksek teknolojililerle önünün hýzla açýlmaya baþladýðý, hakikaten tarihi bir fýrsatýn arifesinde olduðumuz açýktýr. Dolayýsýyla teknoloji ve sanayi alanýndaki yatýrýmlarýmýzý güçlendirmeye, bu alanlarda gücümüzü artýrmayý, ekonomik olarak Türkiye'nin daha güçlü bir ekonomi haline gelmesini temin edeceðiz."
"DÜNYA TEK KUTUPLU OLMAYACAK"
Kurtulmuþ, Türkiye'nin eðitim alanýndaki öneminden bahsederek, sadece sistem kurmanýn, yatýrýmlar yapmanýn yeterli olmayacaðýný söyledi.
Bunlarý hem daha ileriye götürmek hem de daha iyi þekilde korumak için nitelikli insan gücüne ihtiyaç olduðuna dikkati çeken Kurtulmuþ, yeni kurulmasýna raðmen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin dünyada ilk 1500 üniversiteden biri olmasýnýn önemli olduðunu vurguladý.
Kurtulmuþ, Türkiye'nin eðitim alanýnda önemli mesafeler aldýðýný, milletin hiçbir zaman bir yerde durmadýðýný ifade ederek, bu coðrafyada koþmaktan baþka çare olmadýðýný vurguladý.
Herkesin ayný istikamete bakýp, ayný istikamete oklarýný atacaðýný anlatan Kurtulmuþ, "Birimiz Hanya'ya diðerimiz Konya'ya gidersek yol yürümemiz mümkün deðildir. Hanya'ya gideni de avlarlar Konya'ya gideni de. Dolayýsýyla milletçe hep birlikte büyük hedeflere doðru yürümek, ikinci asrýna girdiðimiz Cumhuriyetimizin bu asrýný tüm milletimizin seferber olma ruhuyla bir 'Türkiye Yüzyýlý' haline getirmek, sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye'yi gerçekleþtirmek hepimizin ayrý ayrý sorumluluðudur." diye konuþtu.
Türkiye'nin uluslararasý alandaki gücünü tahkim ederek yola devam edeceklerini belirten Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Dünya yeni bir döneme giriyor. ABD'nin, 2022'nin yaz aylarýnda Afganistan'dan apar topar çekilmesiyle dünya siyasetinde yeni bir dönemin kapýlarý açýldý. Nasýl Berlin duvarýnýn yýkýlmasý dünyada yeni bir dönemi baþlattý, yani iki kutuplu bir sistemi sona erdirdiyse Amerika'nýn Afganistan'dan çekilmesiyle de Amerika'nýn tek baþýna idare ettiðini zannettiði dünya sistemi çöktü. Þimdi yeni bir sistem, Amerika son zamanlarda ne yapacak? 'Trump geldi þöyle mi böyle mi olur?' diye sepetlerindeki pamuklarý dökmeye çalýþýyorlar. Dolayýsýyla bundan sonraki süreçte dünya tek kutuplu bir dünya olmayacak. Bir tek ülkenin ya da bölgenin yönettiði dünya olmayacak. Dünya çok kutupluluða doðru gidiyor. Dünyanýn her bölgesinde birden fazla gücün, etkisinin olduðu çok fazla güç denklemlerinin geçerli olduðu yeni bir döneme doðru gidiyoruz."
"TÜRKÝYE KENDÝ EKSENÝNÝ TAHKÝM EDÝYOR"
Numan Kurtulmuþ, bu süreçte Türkiye'nin hem bölgesinde hem yeryüzünde etkili bir siyasal güç olarak, etkili bir ülke olarak adýndan en çok bahsettirecek ülkelerden birisi olduðuna iþaret etti. Kurtulmuþ, þöyle devam etti:
"Çok kutuplu dünya sisteminin içerisinde gücü hem Doðu hem Batý ile hem zengin hem geliþmekte olan ülkelerle hem Müslüman coðrafyasýyla hem diðer dünyanýn bütün coðrafyasýyla Asya'sý, Afrika'sý, Latin Amerika'sý, Rusya'sý ile Çin'i ile Avrupa Birliði ile Amerika ile tüm dünya merkezleriyle bir tek eksen üzerinde iliþkilerimizi geliþtireceðiz ve daha güçlü olacaðýz. Yýllardýr 'Türkiye'nin ekseni kayýyor.' deniyor ya Türkiye'nin ekseni kaymýyor, Türkiye kendi eksenini tahkim ediyor. Bizim kendi milli eksenimizi tahkim etmek, milli menfaatlerimizi esas alan dýþ politikayý çok daha güçlü hale getirmek mecburiyetimiz var. Nasýl içeride dirliði birliði saðladýysak, dýþarda da inþallah yakýn çevremizden baþlayarak normalleþme süreçleri çerçevesinde bölgemizdeki ülkelerle olan sorunlarý da hýzlý þekilde telafi edip, yolumuza devam etmek mecburiyetindeyiz."
Türkiye'nin güçlü olabilmesinin yolunun tek tek þehirlerin gücünden geçtiðine deðinen Kurtulmuþ, ülkenin tüm þehirlerinin potansiyelini en iyi þekilde kullanabilmesi gerektiðini aktardý.
Kurtulmuþ, Burdur'un da tarýmdan tarihi yapýlarýna, üniversitesine kadar önemli potansiyele sahip olduðunu, sivil toplum kuruluþlarýnýn halkýn sesini siyasete yansýtabilecek güçlü çalýþmalar içinde olmasý gerektiðini sözlerine ekledi.