TBMM Baþkaný Kurtulmuþ'tan ''Oyun hiç deðiþmiyor'' tepkisi: Türkiye olarak bütün irademizle ortadayýz
ABONE OL

Kurtulmuþ, 5. Uluslararasý Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Burdur'da olmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, üniversite tarafýndan düzenlenen programý, önemli ve anlamlý bulduðunu belirtti.

Mehmet Akif Ersoy'un, büyük bir þair, edebiyat ustasý, Türkçeyi en iyi kullananlardan birisi olarak gösterilebilecek bir üstat, kültürün, sanatýn, þiirin, anlatmanýn simgesi olmuþ büyük bir kiþilik olduðunu kaydeden Kurtulmuþ, "Her þeyden evvel Mehmet Akif Ersoy, Milli Kurtuluþ Mücadelemizin öncülerinden, önderlerinden, verdiði vaazlarla, yaptýðý konferanslarla, þiirleriyle, sürekli halkýn içerisinde olan ve halký milli mücadelenin saflarýna davet eden mukni hitabet kabiliyetiyle þüphesiz ki Milli Mücadele'nin en abidevi þahsiyetlerinden birisidir." ifadesini kullandý.

Mehmet Akif Ersoy'un ayný zamanda bir dava adamý ve bir mütefekkir olduðuna dikkati çeken Kurtulmuþ, "Akif, bu milletin tarihine, köklerine ve geleceðine olan baðlýlýðýyla örnek bir þahsiyetin nasýl olacaðýný da gösterdi." diye konuþtu.

Ersoy'un yaþadýðý dönemin þartlarýyla, onun hissettikleriyle bugün yaþanan dönem arasýnda büyük benzerlikler bulunduðunu kaydeden Kurtulmuþ, þöyle devam etti:

"Her þeyden evvel Akif'in fikriyatýnýn ana omurgasý istiklal fikridir. Ýstiklalin de iki ayaðý vardýr; baðýmsýzlýk ve hürriyet. Baðýmsýzlýk, bu milletin en temel karakteristiklerinden birisidir. Akif'in de þiirleriyle, fikirleriyle, konuþmalarýyla ortaya koyduðu istiklal kavramýnýn temelinde bir tarafýnda baðýmsýzlýk, diðer tarafýnda o baðýmsýzlýðýn olmazsa olmaz koþulu hürriyet vardýr. Özgür olmadan, hür olmadan baðýmsýzlýðýn bir anlamý yoktur. Dolayýsýyla bu ikisini, bireyin ve toplumun baðýmsýzlýðý ve özgürlüðü kavramý içerisinde bir potada eritmiþ büyük bir mütefekkir olduðunun da altýný çizmemiz lazým. Akif'in fikri dünyasýnýn en temel kavramlarýndan birisi; milli birlik ve beraberliktir. Farklýlýklarýyla bir arada yaþamak, aslýnda bir milleti millet yapan en temel unsurlardan birisidir. Hele hele Türk milleti gibi bir imparatorluk bakiyesi olan, 4-5 milyon kilometrekarelik imparatorluk alanýnda ne varsa hemen hemen hepsini bugünkü Anadolu topraklarýnda barýndýran bir milletin birlikte, beraberce yaþamaktan ve farklýlýklarý bir zenginlik aracý haline getirmekten baþka hiçbir seçeneði yok."

Milli þairin tarih þuuruna da iþaret eden Kurtulmuþ, "Kökü mazide olan ati, bizim tarih þuurumuzun bir cümlede özetlenmiþ halidir. Mazisinden kopuk bir gelecek olmaz, mazisinde takýlýp kalan bir gelecek de olmaz. Mazide takýlýp kalarak, orada olanlarý anlamaya çalýþarak milletin geleceðine iliþkin söylenecek çok fazla sözler de yoktur. Sadece ders çýkararak, geçmiþte ne olduðunu, her bir olayýn bu milletin milli tarihi içerisinde neye tekabül ettiðini iyi bilerek bugünü çözümlemek ve geleceðe dair hedeflerimizi güçlü þekilde kurmamýz gerekir. Bunun için diyoruz ki yarýnýn þekillenmesi için mutlaka bu milletin, özellikle gençlerin çok kuvvetli bir tarih þuuruna sahip olmasý ve bu tarih þuuru içerisinde geleceði þekillendirecek adýmlarý atmasý gerekir." deðerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuþ, Mehmet Akif Ersoy'dan öðrenilen önemli konulardan birisinin de "toplumsal vazife þuuru" olduðunu dile getirerek, bir tarih þuuru içerisinde ortak hedeflerin sorumluluk duygusu yüksek bir þekilde yerine getirilmesinin önemini vurguladý.

- "OYUN HÝÇ DEÐÝÞMÝYOR"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Dünkü emperyalistler sadece isim ve nitelik deðiþtirerek yine coðrafyamýza gelmiþler, ufacýk bir kara parçasý olan Gazze'nin karþýsýna uçak gemilerini, savaþ gemilerini dizmiþler, dünyanýn en üstün savaþma kabiliyetine sahip silahlarýný kullanarak bir halkýn üstünde soykýrýmý icra ediyorlar. Soykýrýmý icra edenler sadece Ýsrail'in Netanyahu ve çetesi deðildir. Bu soykýrýma yardýmcý olanlar, destek olanlar, ordularý ve siyasetleriyle, BM dahil uluslararasý alanda verdikleri destekleriyle bu soykýrýma yardýmcý olanlar dünkü emperyalistlerin birebir aynýsýdýr. Dün baþka bir kýlýkla, baþka bir isimle geliyorlardý, bugün baþka bir adla geliyorlar. Oyun hiç deðiþmiyor. Yine bu coðrafyada, mesela 1917'de Osmanlý, Filistin topraklarýndan çekilmek zorunda kaldýðýnda, Ýngiliz'in yaptýðý ilk þey Filistin topraklarýnda Yahudi yerleþimcilere yer açmaktýr. Bugün de Ýsrail'e koþulsuz destek verenlerin bu coðrafyada yaptýklarý en önemli þey Ýsrail'in toprak iþgallerine seyirci kalmak, ona zemin hazýrlamak ve ona destek olmaktýr. Oyun hiç deðiþmiyor. Oyunu bozmak için de Allah'ýn izniyle Türkiye olarak bütün irademizle ortadayýz ve bu mücadeleyi sürdürmeye gayret ediyoruz."

Osmanlý Ýmparatorluðu Filistin topraklarýndan çekilmeden evvel baþvurulan yöntemin, bugünkü adýyla vekalet savaþýnýn unsurlarýný oluþturduðunu, ülkede terör örgütlerinin kurulduðunu anýmsatan Kurtulmuþ, sonradan Ýsrail devletinin kurulmasýný saðlayan terör örgütlerinin de bunlarýn arasýnda bulunduðunu söyledi.

Bugün de savaþ meydanýnda birebir karþýsýna çýkamadýklarý milletlere terör örgütleri vasýtasýyla, kahpece, kalleþçe ve arkadan saldýrýldýðýný dile getiren Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Osmanlý Cihan Devleti içerisinde bu saydýðým birkaç örnek bile terör örgütlerinin bugün ne iþe yaradýðýný, kimler tarafýndan kurulduðunu, niçin desteklendiðini, niçin beslendiðini gösteren en önemli tarihsel örneklerden biridir. Bunlar Kürtleri çok sevdikleri için PKK/PYD'ye destek veriyor deðiller. Bunlar bir takým unsurlarý çok sevdikleri için DEAÞ'a destek veriyor deðiller. Bunlar yine Afrika'da Boko Haram'a destek verirken, bu örgütlerin mensuplarýný sevdikleri için deðil. Bu coðrafyadakilerin hiçbirini sevmedikleri için terör örgütlerine destek veriyorlar. Buna karþý uyanýk olmak, ayný senaryonun ikincisine karþý Türkiye olarak, birlik, beraberlik içerisinde karþý çýkmak mecburiyetindeyiz."

- "FÝLÝSTÝN BÝZÝM MÝLLÝ MESELEMÝZ"

Numan Kurtulmuþ, Gazze'de yaþananlarý hiçbir zaman uzakta bir yerde yaþananlar olarak görmediklerini, çünkü, Gazze'den gelen kahramanlarýn, þehitlerin Çanakkale abidesinde ve oradaki mezarlýkta, Anadolu'nun insaný ile yan yana yattýðýný bildiklerini dile getirdi.

"Filistin meselesi bizim için milli bir meseledir" ifadesini kullanan Kurtulmuþ, dün neyse bugün de ayný þekilde bu coðrafyanýn birleþmesi ve bütünleþmesinin önündeki en önemli meselenin, Filistin üzerinden bölgenin tekrar daðýtýlmaya çalýþýlmasý senaryosu olduðunu belirtti.

Kurtulmuþ, bu senaryoya karþý çýktýklarýný ve var güçleriyle mücadele ettiklerini dile getirerek, "Filistin meselesini, Gazze'de yaþananlarý, bizim için bir milli mesele, insanlýk için de çok büyük insanlýk onuru etrafýnda birleþmemiz gereken bir mesele olarak görüyoruz. Her platformda, baþta Cumhurbaþkanýmýz olmak üzere, her uluslararasý platformda Gazze'deki mazlum halkýn taleplerini, onlarýn sesi, soluðu olabilmek için gündeme getiriyoruz." dedi.

- "ÝSRAÝL'ÝN BM ÜYELÝÐÝ ASKIYA ALINMALIDIR"

Kurtulmuþ, en büyük desteðin uluslararasý alanda ve uluslararasý alanýn koruma þemsiyesi altýnda verildiðini belirterek, "Örnek olarak BM Güvenlik Konseyinde veriyorlar. Aslýnda savaþý durdurmak ve barýþý korumak için kurulmuþ olan BM Güvenlik Kurulu, þu anda Ýsrail'in saldýrganlýðýný korumak için kullanýlan uluslararasý bir þemsiye haline dönüþtürülmüþtür, Amerika'nýn sayesinde." sözlerini sarf etti.

Güney Afrika'daki Apartheid rejimini hatýrlatan Kurtulmuþ, þu görüþleri paylaþtý:

"O Apartheid rejimi döneminde, uygulamalarýndan vazgeçene kadar, BM kararlarýna uyana kadar Güney Afrika'nýn BM üyeliði askýya alýnmýþtý. Þimdi tekrar diyoruz ki Ýsrail, Netanyahu ve çetesi, BM kararlarýna uyana kadar, Uluslararasý Adalet Divaný'nýn vermiþ olduðu kararlarý uygulayana kadar Ýsrail'in BM üyeliði askýya alýnmalýdýr. Bu fikrin konuþulma vakti gelmiþtir. Biz bu mücadeleyi sürdüreceðiz, bunu asla ve asla Çanakkale'deki, Kurtuluþ Savaþýmýzdaki bizim Milli Mücadelemizin her yerinde verdiðimiz mücadeleden ayýrmýyoruz. Nasýl Gazzeli, Filistinli kardeþlerimiz Kurtuluþ Savaþý'ný kendi varlýklarýndan ayrý görmedikleri gibi biz de bugünkü mücadeleyi bizim Kurtuluþ Savaþýmýzdan anlam ve fikir olarak ayrý görmüyoruz. Özetle bir asýr öncesi bugün ayný þekilde ayný yöntemlerle göz göre göre, öyle gizli kapaklý da deðil, birtakým zarif saklamalarla da deðil, çok kaba bir þekilde oyunun ikinci perdesi oynanmaktadýr. Bu oyunun ikinci perdesinde gerçekleþtirilmeye çalýþýlan bizim coðrafyamýzýn kalan kýsýmlarýnýn etnik ve mezhebi anlamda parçalanmasý, bölünmesi bu ülkelerin siyasi ekonomik ve toplumsal olarak içinden çýkamayacaklarý büyük sorunlarla boðuþur hale getirilmesidir. Buna mani olacaðýz."

Onlarýn milli menfaatlerinin bu coðrafyanýn daðýlýp, parçalanmasýndan yana olabildiðini dile getiren Kurtulmuþ, "Bizim milli menfaatimiz ise daha fazla birlikte dayanýþmadan, daha fazla iþbirliðinden daha fazla entegrasyondan geçiyor." ifadesini kullandý.

Kurtulmuþ, birliði, dirliði saðlayarak Türkiye'nin içindeki kültürel, mezhebi, meþrebi birtakým etnik köken farklýlýklarýný bir tarafa býrakarak, 85 milyonun bir, beraber ve birlikte olarak gönüllerini, ruhlarýný birleþtirerek, öncelikle bölgede birliðin sembolü ve merkezi olacaklarýný vurguladý.

Bölgede bütün halklarýn daha fazla iþbirliði, dayanýþma içinde hareket etmesini saðlayacaklarýný belirten Kurtulmuþ, "Zor oyunu bozar" sözünü anýmsatarak, "Oyun ne kadar büyük ne kadar güçlü olursa olsun zor oyunu bozar. Oyunu bozan zorun altýnda da inanç ve direnç vardýr. Ýnananlar ve direnenler mutlaka kazanýrlar." dedi.

Milli Mücadele döneminde zorluklara raðmen kazanýlan baþarýya deðinen Kurtulmuþ, tüm zorluklar içinde miras býrakýlan Türkiye Cumhuriyeti'ni ve aziz vataný, kýyamete kadar her türlü zorlukla mücadele ederek, daha da ileriye götüreceklerini aktardý.

"Türkiye Yüzyýlý" olarak adlandýrdýklarý sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye olmasýný hayal ettikleri ikinci asrýn çok daha parlak olacaðýna inandýðýný anlatan Kurtulmuþ, Türkiye'nin her alanda atýlýmlarla içeride birlik ve beraberliðini saðlamýþ, ekonomisi, demokrasisi toplumsal bilimsel hayatý, kültür ve sanat alanýndaki geliþmeleriyle dünyaya örnek olarak yoluna devam edeceðini bildirdi.

Kurtulmuþ, Ýstiklal Marþý'nýn þairi Mehmet Akif Ersoy'u anarak, milli þair konusunda önemli çalýþmalara imza atan ve bir süre önce vefat eden Mehmet Doðan'a da rahmet diledi.

- NOTLAR

Konuþmalarýn ardýndan Kurtulmuþ, 5. Uluslararasý Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri'ni sahiplerine verdi.

Törende, üniversitenin konservatuvar öðrencileri ve öðretim üyelerince, Türkiye'nin 7 bölgesinden halk oyunlarý gösterisi sergilendi.

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ'a, bugünün anýsýna üniversite tarafýndan Türkçe ve Osmanlýca hazýrlanan ve yayýmlanan "Safahat" kitabý hediye edildi. Kurtulmuþ da kitabýn hazýrlanmasýnda emek sarf eden öðretim üyelerine teþekkür belgesi verdi.

  • TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ
  • Türkiye
  • birlik ve beraberlik