Rusya Parlamentosu'na hitap eden TBMM Baþkaný Kurtulmuþ'tan BRICS mesajý: Alternatif deðil çeþitlilik olur
ABONE OL

TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Rusya parlamentosunun üst kanadý Federasyon Konseyi Genel Kurulu'nun yeni yasama dönemi açýlýþ toplantýsýnda senatörlere hitap etti.

Bir dönem daha Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Baþkaný olarak seçilen Valentina Matviyenko'ya baþarýlar dileyen Kurtulmuþ, seçildikten birkaç dakika sonra salonda bulunarak tebrik etmesinin de önemli bir tesadüf olduðuna iþaret etti.

Türkiye ile Rusya arasýnda özellikle son dönemlerde fevkalade ciddi ve önemli iliþkiler geliþtiðini belirten Kurtulmuþ, Türkiye ve Rusya'nýn, tarihsel olarak ayný bölgenin iki büyük tarihi mirasýna sahip milleti, ayný coðrafyada stratejik önemi haiz iki ülke ve gelecek dönemde dünyanýn birçok meselesine, zaman zaman farklýlar yaþansa da, ortak bakýþ açýlarýna sahip iki stratejik ortak olarak iliþkilerini fevkalade ciddi þekilde geliþtirdiklerini söyledi.

Kurtulmuþ, "Bu iliþkilerin olumlu bir seyir izlemesinde, iki ülkenin vizyoner liderleri Sayýn Recep Tayyip Erdoðan ile Vladimir Putin'in dostane iliþkiler kurma, yakýn çalýþma konusundaki samimi arzularýnýn da fevkalade büyük katkýsý olduðunu ifade etmek isterim. Ayrýca bizim bu ziyaretimizin, iki ülkenin parlamentolarý arasýnda parlamenter diplomasinin imkanlarýný kullanarak iliþkilerin geliþtirilmesi bakýmýndan da deðerli bir katký sunacaðýna yürekten inanýyorum." diye konuþtu.

Dünyanýn çok büyük sýkýntýlarla karþý karþýya kaldýðý, yeniden oluþlarýn yaþandýðý, dünya sisteminin önemli deðiþimleri yaþadýðý bir dönemden geçildiðine dikkati çeken Kurtulmuþ, bu sorunlarýn hepsine barýþ, güvenlik, istikrar ve kalkýnma perspektifiyle birtakým çözümler üretilmesi gerektiðini vurguladý.

Numan Kurtulmuþ, Türkiye'nin, barýþý, güvenliði, istikrarý ve kalkýnmayý, uluslararasý iliþkilerde de önemli bir hedef olarak belirlediðini ifade ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yaþadýðýmýz dönem, hiç þüphesiz tarihi bir geliþmeye þahitlik etmektedir. Nasýl 1990'larýn baþýnda Berlin Duvarý'nýn yýkýlmasýyla iki kutuplu dünya sistemi geride kaldý, 45-90 arasýnda devam eden o soðuk savaþ dönemi sona erdiyse, ABD'nin Afganistan'dan hýzlý bir þekilde çekilmesiyle birlikte yeni bir dönem de baþlamýþtýr. Bu dönemin en önemli özelliði çok kutupluluktur. Türkiye olarak çok kutuplu yeni dünyanýn kuruluþunda bölgesel ve küresel yeni güç denklemlerinin kurulmakta olduðuna, bu güç denklemlerinde barýþ ve istikrar eksenli yeni yaklaþýmlarýn gerçekleþtirilmesi gerektiðine inanan bir ülkeyiz."

- "BRICS, YENÝ BÝR BARIÞ PERSPEKTÝFÝNE SAHÝP OLMAK BAKIMINDAN ÇOK DEÐERLÝ BÝR ENSTRÜMAN"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, BRICS toplantýsýnýn ekim ayýnda Kazan'da gerçekleþtirileceðini anýmsatarak, "BRICS toplantýsýnýn bu çok kutuplu dünya düzeninde, kurulmakta olan yeni düzende önemli bir adým olduðunu görüyoruz ve Türkiye olarak BRICS'in yeni bir barýþ perspektifine sahip olmak bakýmýndan çok deðerli bir enstrüman olduðunu düþünüyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin BRICS'e üyeliði, Türkiye'nin mevcut üyeliklerine bir alternatif, onlarýn karþýsýnda bir teþebbüs deðil, tam tersine Türkiye'nin dýþ politikadaki gücünü artýracak yeni bir argüman, yeni bir enstrüman olarak telakki edilmektedir." deðerlendirmelerinde bulundu.

- "RUSYA'NIN ÝÇÝNDE OLMADIÐI HÝÇBÝR BARIÞ MÜZAKERESÝ SONUÇ ALAMAZ"

Kurtulmuþ, uzun bir süredir Rusya-Ukrayna arasýnda devam eden krizin, artýk sadece iki ülke arasýndaki bir kriz deðil bölgesel ve küresel çatýþma potansiyeli taþýyan önemli bir sorun haline geldiðini ifade etti.

Türkiye'nin baþýndan itibaren bu meselenin barýþçýl yollarla çözülebilmesi için her platformda inisiyatif almayý uygun gördüðünü, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Rusya Devlet Baþkaný Putin ile iþbirliði içerisinde önemli barýþ yaklaþýmýnda olduklarýný söyleyen Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Hepinizin bildiði gibi Dolmabahçe'de neredeyse iki ülke son imzalarý atarak barýþý gerçekleþtirme noktasýna gelmiþti. Ancak bu krizin devam etmesinden medet umanlar, bu krizin devam etmesini kendi milli menfaatleri için uygun bulanlar bu savaþýn bitirilmesini istemediler. Ümit ederiz ki en kýsa zamanda yeniden bir barýþ masasý kurulur. Türkiye olarak her platformda dile getirdiðimiz bir konuyu burada da ifade etmek isterim, Rusya'nýn içinde olmadýðý hiçbir barýþ müzakeresinin sonuç almasý mümkün deðildir. Dolayýsýyla bu krizin taraflarýndan birisi olan Rusya'nýn da barýþ masasýnda oturmasý, barýþýn saðlanabilmesi için önemli yaklaþýmlardan birisi olacaktýr."

- "ÝSRAÝL HÜKÜMETÝNE ARTIK 'DUR' DEME VAKTÝ GELMÝÞTÝR"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Türkiye ve Rusya'nýn ortak yaklaþýmlara sahip olduðu ve bir yýldýr devam eden Gazze'deki olaylarýn herkesi yürekten sarstýðýný dile getirdi. Bu konuda bütün insanlýðýn büyük bir sýnavla karþý karþýya olduðunu belirten Kurtulmuþ, "Bu süre içerisinde Batý dünyasýnýn, Ýsrail'in saldýrganlýðýna sonuna kadar destek verdiðini ve uluslararasý standartlarýn hemen hepsinin ayaklar altýna aldýðý bu soykýrým karþýsýnda sessiz, hatta teþvikkar davrandýðýný biliyoruz. Bu, insanlýk adýna iþlenmiþ büyük bir suçtur. Gazze'de masum insanlarýn kanýnýn akmasýna karþý çýkmak ve Ýsrail'in saldýrgan hükümetini, yaklaþýmlarýný durdurmak mecburiyetindeyiz." diye konuþtu.

Rusya-Ukrayna arasýndaki krizin geliþme ve yayýlma potansiyeli taþýmasý gibi Ýsrail'in sadece Gazze'de deðil Batý Þeria'da da sürdürdüðü bu insanlýk suçlarý ve katliam politikasýnýn da yayýlma potansiyeli seyrettiðine iþaret eden Kurtulmuþ, "En son Lübnan'da sivil insanlara karþý iþlenen suç, insanlýðýn artýk hayal bile edemeyeceði noktadýr. Bu siber suçlar, Ýsrail'in suç defterini iyice kabartmýþ ve bardak taþmýþtýr. Bir an evvel bütün ülkelerin, Orta Doðu'da barýþýn saðlanabilmesi için, BM kararlarýný hiçe sayan, Uluslararasý Adalet Divaný kararlarýný hiçe sayan, 'Ben uluslararasý adaleti takmýyorum, tanýmýyorum' diyen bu Ýsrail hükümetine artýk 'dur' deme vakti gelmiþtir. Bu sadece Filistinlilerin meselesi deðil, mazlumlardan, haktan, adaletten yana olan herkesin ortak sorumluluðudur." dedi.

- "ULUSLARARASI ADALET DÝVANINDA TÜRKÝYE OLARAK BÝZ DE MÜDAHÝL OLDUK"

Numan Kurtulmuþ, Türkiye ile Rusya arasýnda Filistin meselesinin çözümünde ortak yaklaþýmlar olduðunu görmekten duyduðu memnuniyeti de dile getirerek, Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas'ýn, Rusya ziyaretinin hemen ardýndan Türkiye'ye geldiðini ve TBMM Genel Kuruluna hitap ettiðini anýmsattý.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararasý Adalet Divanýna baþvurusuyla hem Ýsrail hem de Filistin davasý için yeni bir dönemin baþladýðýný, bundan sonra hiçbir þeyin Ýsrail için eskisi gibi olmayacaðýný vurgulayan Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýsrail hükümeti ve bu savaþ suçlarýnýn talimatýný verenler, baþta Netanyahu olmak üzere gerekli bütün cezalarý alacak ve uluslararasý mahkemelerde yargýlanacaklardýr. Uluslararasý Adalet Divanýnda Türkiye olarak biz de müdahil olduk ve bunun sonuçlarýný bekliyoruz. Netanyahu ve çetesinin iþlediði bu insanlýk suçlarý için mutlaka hesap verilecek ve insanlýk adýna bunun hesabý sorulacaktýr. Bundan sonra uzun dönemli bir mücadele Filistin davasý için baþlýyor. Baþkenti Doðu Kudüs olan, tam manasýyla egemen, özgür ve gerçekten egemenlik haklarýný sonuna kadar kullanan bir Filistin devleti mutlaka kurulacak ve insanlýk tarafýndan tanýnacaktýr. Ayný þekilde 1967 sýnýrlarýndaki bu devletin içerisinde halen günbegün sürdürülen iþgal sona erdirilecek ve iþgalci unsurlar Filistin topraklarýndan sökülüp atýlacaktýr. Bu çerçevede bölgemizde yaþanan ve küresel potansiyeli olan bu sorunu çözmek için de büyük gücümüzle hep birlikte çalýþacaðýz."

- "RUSYA'YA UYGULANAN TEK TARAFLI VE HAKSIZ YAPTIRIMLARI KABUL ETMÝYORUZ"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Türkiye ile Rusya arasýndaki iliþkilerin sürdürülmesinde parlamentolara büyük sorumluluklar düþtüðüne iþaret ederek, her iki ülkenin lideri tarafýndan 100 milyar dolar olarak belirlenen ikili ticaret hacminin, bazý tek taraflý yaptýrýmlar dolayýsýyla istenilen seviyede seyretmemekle beraber yakýn zamanda gerçekleþeceðini belirtti.

Rusya'ya karþý uygulanan tek taraflý ve haksýz yaptýrýmlarý kabul etmediklerini bildiren Kurtulmuþ, Ankara'dan Moskova'ya 2,5 saatte ulaþabilecekken, Karadeniz'i dolaþarak Kafkasya üzerinden 4 saatten uzun bir sürede Moskova'ya geldiklerini anlattý. Kurtulmuþ, "Bu, Avrupa hava sahasýnýn kapalý olmasý, yaptýrýmlar dolayýsýyla bizim de ödediðimiz bir bedeldi. Bunu doðru bulmadýðýmýzý bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ayrýca insanlýk tarihi göstermiþtir ki bu tek taraflý yaptýrýmlarýn hiçbiri, beklenen hedeflere asla ulaþmamýþtýr. Çünkü yaptýrýmlar siyasi mahiyette olsa bile bedelini halklar ödemektedir. Bu yatýrýmlarýn sonunda da birtakým alternatif yollarla buradan çýkýþlarýn bulunduðu ortadadýr. Rusya'nýn da baþta finans alanýndaki yaptýrýmlar olmak üzere, bu yaptýrýmlara alternatif çözümler bulacaðýna inanýyoruz." deðerlendirmelerinde bulundu.

Numan Kurtulmuþ, iki ülke arasýnda sadece ticaret deðil, enerji, savunma ve turizm alanlarýndaki iliþkilerin artarak devam edeceðini dile getirerek, iliþkilerin geliþtirilmesinin önemine dikkati çekti.

- "BU SÝSTEM BÖYLE DEVAM ETMEZ"

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, dünyadaki bütün geliþmelerin, barýþtan, insaftan, insanlýktan, vicdandan yana olan geniþ kitleler için önemli bir sorumluluðu ortaya koyduðunu söyledi.

Bunun da dünyada yeni ve hakkaniyetli bir sistemin kurulmasý için gayret sarf etmek olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, vicdan ve insaf sahibi siyasetçilere düþenin, böyle bir sistemin kurulabilmesi için ellerinden gelen güçle mücadele etmeleri olduðunu belirtti. Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Bugünkü küresel sistem, hiçbir kurum ve kuruluþuyla dünyayý taþýyamamaktadýr. Biz istesek de bu sistem böyle devam etmez. Baþta Birleþmiþ Milletler olmak üzere, dünyadaki bütün uluslararasý kurum ve kuruluþlarýn yeniden dizayn edilmesi, bu çok taraflý dünya sisteminin gereklerine uygun bir þekilde yeniden fonksiyonlarla donatýlmasý dünya barýþý için kaçýnýlmaz bir vazifedir. Bu vazifeyi hep beraber ve çalýþarak yerine getirmek için gayretli mücadele edeceðiz. Dünyanýn sadece siyasette bir küresel mimariye ihtiyacý yoktur, ayný zamanda bunun dýþýnda yeni bir küresel finansal sisteme ihtiyacý olduðu aþikardýr. Bütün bu siyasi, sosyal ve ekonomik konularda, iki dost, stratejik müttefik, komþu, tarihsel olarak benzerlikleri olan, hele hele toplum yapýlarý itibarýyla ciddi benzerlikleri olan, örneðin geleneksel deðerlere ve aile deðerlerine fevkalade önem atfeden iki ülkenin parlamentolarý olarak bütün bu siyasi programlarda beraber çalýþma becerisini kazanmalý, Türkiye-Rusya arasýndaki iliþkileri geliþtirerek, iki ülkenin ekseninde bu coðrafyada barýþ, birlik beraberlik ve kalkýnmanýn temin edilmesi için hep beraber gayret etmeliyiz."

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, kendisine bu önemli fýrsatý tanýdýðý için Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Baþkaný Valentina Matviyenko'ya, Konsey yöneticileri, senatörler ile kendilerine ev sahipliði gösterenlere teþekkür ederek, "Türkiye-Rusya arasýndaki iliþkilerin dostane bir þekilde ilelebet devam etmesini temenni ediyorum." diye konuþtu.

- NOTLAR

Rusya Parlamentosunun üst kanadý Federasyon Konseyi Baþkaný Valentina Matviyenko, Kurtulmuþ'u kürsüye davet ederken, þu ifadeleri kullandý:

"Federasyon Konseyi'nin daveti üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkaný Numan Kurtulmuþ baþkanlýðýndaki Türkiye Büyük Millet Meclisi heyeti resmi bir ziyaret için ülkemizde bulunuyor. Kurtulmuþ, hak ettiði otoriteye sahip bilge bir yönetici olarak iyi tanýnýyor. Yýllar boyunca önemli hükümet görevlerinde bulundu ve parti kurulmasýnda aktif olarak yer aldý. 2014-2017 yýllarý arasýnda Türkiye Baþbakan Yardýmcýsý olarak görev yaptý. Haziran 2023'te TBMM, Sayýn Kurtulmuþ'u baþkan olarak seçti. Sayýn Kurtulmuþ, Rusya-Türk parlamenter diyaloðunun yaný sýra ülkelerimizin halklarýnýn yararýna tüm devletler arasý iliþkilerin geliþtirilmesini aktif olarak desteklemektedir."

  • TBMM Baþkaný Kurtulmuþ
  • rusya
  • BRICS