TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Brezilya'nýn baþkenti Brazilya'da düzenlenen 10. G20 Parlamento Baþkanlarý Zirvesi'nin (P20) "21. Yüzyýlýn Zorluklarýna Uyum Saðlayan Küresel Yönetiþimin Ýnþasýnda Parlamentolar" baþlýklý üçüncü oturumunda konuþtu.
Dünyada insanlarýn sorun olarak karþý karþýya kaldýðý konularýn tamamýný ilgilendiren uluslararasý kuruluþlarýn varlýðýný bildiklerini anlatan Kurtulmuþ, bu kapsamdaki birçok kuruluþun varlýðýna raðmen dünyadaki temel sorunlarýn çözülememesinin, bu kurumlarýn sadece þekilden ibaret kaldýklarý ve sorunlarý çözme yeteneklerini kaybettiðine iþaret ettiðini vurguladý.
Kurtulmuþ, "Dolayýsýyla mesele sadece kurumlarýn kurumsal yapýlarýný güçlendirmenin ötesinde yeni ve gerçekten adil, herkes için eþitlikçi bir küresel sistemin kurulabilmesi için fikirlerimizi, görüþlerimizi ortaya koyabilmektir. Bu çerçevede esas itibarýyla uluslararasý kuruluþlarýn tek tek her birisini ele almaktan öte, uluslararasý sistemin yaþamýþ olduðu bu çöküntünün temel nedeni üzerinde durmak zorundayýz." diye konuþtu.
Kurumlarýn baþarýlý olabilmesi için istikrar, meþruiyet ve güvencenin esas olduðunu belirten Kurtulmuþ, bugün baþta Birleþmiþ Milletler olmak üzere dünyadaki kurumlarýn büyük çoðunluðunun bu 3 temel niteliklerini kaybettiklerini veya bu konularda ciddi þekilde erozyona uðradýðýný söyledi.
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Bugün karþýlaþtýðýmýz iklim krizlerinden açlýk, göçmen meselesine ve uluslararasý alanda yaþanan çatýþmalarýn çözümlenmesine kadar bütün bu sorunlarýn çözümünde temel mesele, bu kurumlarýn acziyetlerinin ötesinde bu kurumlarýn paradigmalarýnýn çökmüþ olmasý; bu kurumlarý inþa eden anlayýþýn ortadan artýk kalkmýþ olmasýdýr. Dolayýsýyla öncelikle dünya kurumlarýnýn yeniden yapýlandýrýlmasý; yeni, adil, baþarýlý bir küresel yönetiþimin kurulabilmesi ya da yeni bir küresel siyasi mimarinin oluþabilmesi için bir paradigma zihniyet deðiþikliðine, bir zihniyet deðiþikliðine ihtiyaç olduðu açýktýr. Bu çerçevede bugünkü sistemin zihniyetinde var olan yanlýþlýklarý açýklýkla ortaya koymamýz lazým ki kurulacak olan yeni sistemde bu zorluklarla karþýlaþmayalým."
Kurtulmuþ, kurulacak olan yeni sistemde ayný zorluklarla karþýlaþmamak için bugünkü sistemin zihniyetinde var olan yanlýþlýklarýn açýklýkla ortaya konulmasý gerektiðini belirterek, "Her þeyden evvel bugünkü dünya sistemi, güçlünün hakkýný arayan bir sistemdir. Güçlünün her halükarda hakkýnýn korunduðu, haklý olan eðer güçsüzse onun hakkýnýn verilemediði bir küresel sistemle karþý karþýyayýz." diye konuþtu.
Bir paradigma deðiþikliði olacaksa bunun ilk adýmýnýn, haklý olanýn hakkýnýn korunduðu ve teslim edildiði bir sistemi kurabilmek olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Ýkinci temel meseleyse dünyada hakim olan güçlerin, dünyanýn sahibiymiþ gibi davranmaktan vazgeçmeleridir. Dünya hiç kimsenin babasýnýn malý deðildir. Dünya 8 milyar insanýn ortak bir þekilde yaþadýðý ve var olduðu evdir. Ýnsanlarýn yaratýlýþta eþitliði prensibi ise yeni kurulacak sistemin en temel ögelerinden biri olmalýdýr. Bir diðer temel husus ise dünyada güçlü devletler-hakim ve hegemon devletler/küçük devletler þeklinde bir ayrýmýn süratle ortadan kaldýrýlmasýdýr. Dünyada, devletlerin egemenlikte eþitliði prensibini esas alan bir anlayýþa ihtiyaç vardýr. Bu çerçevede yeni bir küresel sistemin kurulabilmesi için dünya milletleri olarak tecrübemizi birleþtirmek ve olumlu sonuçlar almak zorundayýz."
"Ýsrail'in Filistin'de 1 yýlý aþkýn süredir devam eden soykýrýmý, büyük katliamlarý, esasýnda insanlýðýn yeni bir sistem kurmasý için tam anlamýyla alarm zilleri çaldýrmaktadýr. Artýk vakit bitmiþtir" ifadelerini kullanan Kurtulmuþ, dünyada güçlü olanýn dilediðini dilediði þekilde yapacaðý bir döneme son verilmek mecburiyetinde olunduðunu vurguladý. Bunun için küresel yeni bir siyasi mimarinin baþlangýcýna, BM Güvenlik Konseyinin yeniden yapýlandýrýlmasýyla baþlanmasý gerektiðini kaydeden Kurtulmuþ, sözlerini þöyle tamamladý:
"Dünya, 5 ülkenin keyfine býrakýlacak kadar lüzumsuz ve gereksiz bir anlayýþa sahip olamaz. Bu çerçevede dünyada bütün milletlerin egemenliði içinde 8 milyar insanýn ortak adaletini ve hakkaniyetini savunacak yeni bir sistemi kuracak, hep birlikte bunun mücadelesini verecek ve öncelikli olarak BM güvenlik sisteminin adalet ve hakkaniyet temelinde, dünyaya barýþý ve adaleti getirebilecek þekilde yeniden dizayn edilmesini saðlamak için bütün gücümüzle mücadele edeceðiz. Ümit ediyorum ki bu toplantýlar, yeryüzünde adalete dayalý yeni bir sistemin baþlangýcý için önemli konularýn tartýþýldýðý bir platform olur."