Meclis Baþkaný Mustafa Þentop, parlamento muhabirleriyle bir araya geldiði toplantýda, 2022 yýlýný deðerlendirdi. Þentop, erken seçim iddialarýyla ilgili, "Seçimlerin normal tarihi 18 Haziran. Seçime yönelik bir karar alýnsa bile bunun süresi 60 gündür. Seçimlerin öne alýnmasýyla ilgili karar yetkisi hem Meclis'te hem Cumhurbaþkanlýðý'nda var. 6 Nisan'dan önce seçim kararý alýnmasýný beklemiyorum" diye konuþtu.
Þentop, iki ve üzeri cumhurbaþkaný seçilebilme durumuna iliþkin soru üzerine, "Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan hangi hükme göre 2 defa seçilmiþ? Anayasa'da bir 101'inci madde var. O 101'e göre 1 kere seçilmiþ 2014'te fakat o 101, Nisan 2018'de yürürlükten kalkmýþ; ona göre 2'nci defa seçilmemiþ yani. Yeni bir 101'inci madde yürürlüðe girmiþ Nisan 2018'de. O da diyor ki '2 defa seçilir'. O da burada 1 kere seçilmiþ dolayýsýyla 2 farklý Anayasa hükmüne göre 1'er defa seçilmiþ. Dolayýsýyla hükümde 2 defa seçilme hakký tanýndýðý için teknik olarak hiçbir sorun yok. Anayasa'ya göre cumhurbaþkanýnýn 2'nci döneminde Meclis tarafýndan seçimlerin yenilenmesi kararý alýnýrsa o zaman 3'üncü defa aday olma imkaný olabilir" dedi.
2022 yýlýna iliþkin deðerlendirmelerde bulunan Þentop, "En önemli olaylarýn baþýnda Rusya-Ukrayna savaþý geliyor. Türkiye'yi, bölgemizi ve dünyayý etkiledi daha da etkileyecek. Savaþ, arkasýndan göç ve gýda ile enerji krizi etkileri yavaþ yavaþ görülüyor ve bundan sonra da biraz daha fazla hissedilecek. Türkiye bakýmýndan doðal gaz rezervleri ile ilgili keþifler önemli. Burada önceden beri bulunduðu var sayýlýyor. Önemli bir rezerv ifade ediliyor. Bu, dahasýnýn da olabileceðini gösteriyor. Ayrýca Türkiye doðal gaz konusunda merkez haline geldi. Aralýk baþýnda Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn ziyaretinde imzalanan Türkmenistan gazý ilgili anlaþma. Türkmenistan dünyada 4'üncü büyük doðal gaz rezervine sahip ülke. Rusya'nýn Avrupa'ya gaz vermesiyle ilgili sýkýntýlar var ve bir süre daha devam edecek" diye konuþtu.
17-18 Ocak 2023'te Ýsveç ve Finlandiya meclis baþkanlarýyla yapacaðý görüþmeye iliþkin de konuþan Þentop, "Ýkisi beraber gelecekler. Ben Ýsveç meclis baþkaný ile 2 defa, Finlandiya meclis baþkanýyla da 1 defa görüþtüm. Benim gördüðüm, iki ülke de prensip olarak Türkiye ile vardýklarý mutabakatý yerine getirmek istiyorlar hatta Ýsveç baþbakaný geldiðinde beni de ziyaret etti. Çok ilginç bir þey söyledi. Dedi ki 'Biz Ýsveç açýsýndan güvenlik riski dediðimizde aklýmýza Rusya geliyor. Türkiye açýsýndan güvenlik riski nedir, diye hiç düþünmemiþiz bugüne kadar' dedi. Þimdi bu konuyu yeniden düþünmeye baþladýklarýný söyledi" dedi.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 2022 yýlýnda yaptýklarýyla Nobel barýþ ödülü almasý için teþebbüsleri olduðunu kaydeden Þentop, "Rusya-Ukrayna arasýndaki barýþ çabalarý nedeniyle Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý Nobel barýþ ödülüne aday gösterdim. Benim bir baþvurum var. Baþka ülkelerden de baþvurular olacak" diye konuþtu.
Baþörtüsüne iliþkin anayasa düzenlemesi ile ilgili soruyu da yanýtlayan Þentop, 400'ün üzerinde oy ile düzenlemenin Meclis'ten geçeceðini düþündüðünü, böylece referanduma gerek kalmayacaðýný söyledi. CHP'nin Ýstanbul ve Yalova için seçim çaðrýsýný da deðerlendiren Þentop, belli seçimlerin yenilenmesiyle özel 1 ile ya da 2 ile mahsus anayasa deðiþikliði yaparak, anayasaya geçici hüküm koymanýn mantýklý olmadýðýný ve bunu doðru bulmadýðýný söyledi.
Meclis Baþkaný Þentop, emeklilikte yaþa takýlanlar (EYT) düzenlemesine iliþkin ise "Bu hafta içinde açýklanýr. Meclis'e bu hafta veya önümüzdeki hafta gelir. Ocak ayý içinde de Meclis'te deðerlendirilir" dedi.
Meclis'teki fezlekeleri de deðerlendiren Þentop, "Bunlarýn önemli kýsmý milletvekili seçilmeden önceki soruþturma ve kovuþturmalarla ilgili. Þimdi dokunulmazlýðý bir zýrh gibi kullanmak suretiyle birtakým suçlardan milletvekillerini korumak üzere yargýlanmasýný engellemek veya ceza almasýný engellemek, milletvekilliðini istismar etmek gibi bir yaklaþým var. Dosya sayýsý bunu ortaya koyuyor. Milletvekillerinin bu tür dosyalarla anýlmamasý gerekir. Bahsedilen milletvekilinin dokunulmazlýðýnýn kaldýrýlmasý süreci varken meclise devam etmeme durumu var. Anayasa ve iç tüzük bir durum öngörmüþ. Bundan hareketle durum gerçekleþti. Milletvekillerinin bazý hassasiyetler içerisinde olmasý gerekir" diye konuþtu.