TBMM Baþkaný Þentop: Küresel kötülüðe karþý bütün platformlarda mücadele veriyoruz
ABONE OL

Þentop, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Hazreti Mevlana'nýn 749. Vuslat Yýl Dönümü Uluslararasý Anma Törenleri'nde, Hazreti Mevlana'nýn gönül erlerinden biri olduðunu söyledi.

Mevlana'nýn yaþadýðý dönemde Anadolu'nun Haçlý ve Moðol saldýrýlarýyla sarsýldýðýný aktaran Þentop, Hazreti Pir'in hiçbir kutsalýn ve insani deðerin dikkate alýnmadýðý bu büyük yýkým dönemlerinde bir diriliþ ve direniþ eri olduðunu vurguladý.

Þentop, Hazreti Mevlana'nýn insanlýðý yeniden hakka, iyiliðe, güzelliðe, merhamete, umuda ve aþka çaðýrdýðýna iþaret ederek,

"Ýslam'ýn diriltici kaynaðý Kur'an'dan hareketle, Mesnevi formuyla yapýlan bu çaðrýya, o günlerden baþlayarak hiç kesilmeden bugün de dünyanýn her yerinden cevaplar verilmeye devam ediyor. Her yýl icra edilen þebiarus merasimi için ülkemizin ve dünyanýn her tarafýndan yola çýkan yüzbinlerce beden ve ruh, bu çaðrýdaki hakikat ve aþk davetine icabet için Konya'mýza geliyor. Bu ne saadet, bu ne güzel bir buluþmadýr." diye konuþtu.

- "ONUN ÇARPICI SÖZLERÝNDEN SULTANLAR DA ETKÝLENÝYOR, DÝLENCÝLER DE"

Hazreti Mevlana'nýn sözlerinin entelektüel zihinleri de sokaktaki insanlarý da etkilediðini ifade eden Þentop, þöyle konuþtu:

"Onun çarpýcý sözlerinden sultanlar da etkileniyor, dilenciler de. O karýncayý da gözetiyor, Süleyman'ý da. Çocuða da bir þey anlatýyor, kadýna da erkeðe de. Serçeye de bir þey diyor, anka kuþuna da. O Doðu'ya da sesleniyor, Batý'ya da. Yoksula da yer var onun mana sofrasýnda, zengine de. Onun sözleri, insaný akýl ve ruhun deðiþik açýlarýndan sarýp sarmalar. Düþünen, akleden, seven insanlar onun büyük ve Müslüman bahçesinde gezmeyi sürdürüyor."

- "KÜRESEL ÇAÐDAÞ MOÐOLLAR BUGÜN DE DEÐÝÞÝK YIKIMLARA ÝMZA ATMAKLA MEÞGUL"

Þentop, iyiyle kötünün Hak ile batýlýn savaþýnýn bugün de sürdüðüne dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Kötülük dün olduðu gibi bugün de kýtalar arasý dolaþýyor ve örgütlü. Küresel çaðdaþ Moðollar bugün de deðiþik yýkýmlara imza atmakla meþgul. Ýþgal, açlýk, savaþ, iç savaþ ve baþka trajediler bugün de dünyamýzýn ne yazýk ki 'alýþýlmýþ' görüntüleri arasýnda ama biz alýþmadýk, alýþamadýk bu görüntülere. Deðiþik þekillere bürünerek, örgütlü küresel kötülük bizim üzerimize de gelse baþka mazlum bir topluluðun üzerine de gelse, gerek diplomasi masalarýnda, gerek sahada, gerekse baþka bütün platformlarda reddediyoruz, karþý koyuyoruz ve elimizden geldiði kadar mücadele ediyoruz."

- "AZGINLIÐI, HAKSIZLIÐI VE KÖTÜLÜÐÜ REDDEDÝYORUZ"

Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacý Bektaþ Veli, Hacý Bayram Veli ve Mevlana'nýn anlamýný Kur'an'dan ve onun içerdiði yüksek þuur ve ruhtan alan deðerler manzumesi býraktýðýný anlatan Þentop, "Bu, bizim kötülüðe, zulme alýþmamýza izin vermiyor, müsaade etmiyor. Alýþmadýk ve alýþmayacaðýz. Ýnsanýn insana kulluðunu reddediyoruz. Azgýnlýðý, haksýzlýðý ve kötülüðü reddediyoruz. Sadece yüce Yaratýcý'nýn önünde eðilen bu aziz millet, ruh köklerinin dün olduðu gibi bugün de farkýnda." ifadelerini kullandý.

- "MEVLANA ÝSLAMSIZLAÞTIRILAMAZ"

Þentop, her sözünü, eninde sonunda büyük Kur'an hakikatine baðlayan Hazreti Mevlana'yý bugün tüketim toplumunun bir nesnesi yapma çabalarýný, ondan bir yaþam koçu çýkarmak isteyenleri gördüklerini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Onu bir kiþisel geliþim gurusu veya psikologlarýn referans kaynaðý yapmak isteyenleri, O'nu Ýslam'dan soyutlayýp modern bir filozof derecesine indirgemek isteyenleri görüyoruz. Oysa Mevlana'nýn temel içeriði ve anlam zemini olan Ýslam gözardý edildiðinde, o hayran olunan perspektiflerin de fiþi çekilmiþ olur, hepsi deðersiz hale gelir. Mevlana, Ýslamsýzlaþtýrýlamaz. Onun þu sözleri ilave tek bir ek kelimeye bile gerek duyurmayacak kadar net ve açýktýr. Þöyle der aziz Pir, 'Ben sað olduðum müddetçe Kur'an'ýn kölesiyim. Ben Muhammed muhtarýn yolunun tozuyum. Benim sözümden bundan baþkasýný kim naklederse, ben ondan da bizarým, o sözlerden de bizarým."

Hazreti Mevlana'nýn 749 yýl önce bugün dünyadan ayrýlýrken, ölümü bir ayrýlýk deðil, bir buluþma, þenlik ve düðün gecesi, "þebiarus" olarak deðerlendirdiðini vurgulayan Þentop, büyük hak dostunun yaktýðý gönül kandilinin kalpleri ve þehirleri aydýnlatmayý sürdürdüðünü sözlerine ekledi.

- "Onun insanlara tavsiye ettiði yol, manayý, varlýðýn gerçek sahibini, hakiki dostu aramaya dayalý bir yoldur"

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Mevlana'nýn bütün insanlýðý kucakladýðýný ve tüm insanlýk tarafýndan derin bir teveccühle karþýlandýðýný söyledi.

Mevlana'yý anmanýn ve anlamanýn önemine iþaret eden Özkan, "Onun insanlara tavsiye ettiði yol, manayý, varlýðýn gerçek sahibini, hakiki dostu aramaya dayalý bir yoldur. Hazreti Pir'in yaklaþýmýnda enaniyet ve ihtirasýn vesayetinden kurtulup baþta insan olmak üzere mevcudata hikmet ve muhabbetle bakmak esastýr. Eserleriyle çokluk içinde birliði görmeyi, birlik içinde de çokluðu görmeyi ve sanattan sanatkarý göstermeyi saðlamaktadýr. Hazreti Mevlana'nýn asýrlar önce tüm insanlýk için çizdiði istikamet, modern toplumlarýn bireye kazandýrmayý hedeflediði deðerleri de içermektedir." ifadelerini kullandý.

Konya Büyükþehir Belediye Baþkaný Uður Ýbrahim Altay, törenlerin düzenlenmesinde emeði geçenlere teþekkür ederek, þunlarý kaydetti:

"Hazreti Mevlana'nýn, kendi ölüm gecesini 'þebiarus' yani 'düðün gecesi' olarak tarif etmesi, mesajlarýnýn en çarpýcý olanlarý arasýndadýr. Ölüm, çoðu insan için, sevdiklerinden, dostlarýndan ayrýlmak, dünya nimetlerinden mahrum kalmak manasýna gelse de Hazreti Mevlana gibi arifler nezdinde böyle duygulara yer yoktur. Ýslam'ýn nuruyla feyizlenmiþ gönüllerden sarf edilen bir kelam, dünyevi kaygýlarý, anlamsýz endiþeleri ortadan kaldýrmaya yeter."

Kur'an-ý Kerim tilavetiyle baþlayan programda, sanatçý Ahmet Özhan tasavvuf müziði konseri verdi, sema ayin-i þerifi yapýldý.

Törene, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Leyla Þahin Usta, AK Parti Grup Baþkanvekili Muhammet Emin Akbaþoðlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükþehir Belediye Baþkaný Uður Ýbrahim Altay, Gelecek Partisi Genel Baþkaný Ahmet Davutoðlu, milletvekilleri ve çok sayýda davetli katýldý.