TBMM Baþkaný Þentop'tan 'Lozan Antlaþmasý' açýklamasý
ABONE OL

Þentop, Meclis'te basýn mensuplarýnýn Lozan Antlaþmasý'nýn gizli maddeleri olduðu yönündeki iddialarý sormasý üzerine, bunlarý ilk duyduðunda espri olarak algýladýðýný söyledi. Lozan Antlaþmasý'nýn süreli veya 100 yýllýk bir anlaþma olmadýðýný, birçok ülkenin taraf olduðu bir anlaþma olduðunu vurgulayan Þentop, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Süre meselesi söz konusu deðil, anlaþmada böyle bir þey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açýsýndan tuhaf karþýlanacak bir durum. Çünkü, bir anlaþma yapýldýðý zaman bu anlaþma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarýna gelir, orada onaylanýr. Gizli olan bir hüküm nasýl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, deðerlendirecek de onay verilecek? Uluslararasý anlaþmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir þey varsa anlaþma deðildir; anlaþma metninden deðildir zaten. Böyle bir þey yok. Süreli de deðil, bir uluslararasý anlaþmanýn gizli maddesi de olamaz; Lozan'ýn da yok."

Mustafa Þentop, "Neden Lozan Antlaþmasý sýk sýk böyle tartýþýlýyor?" sorusuna karþýlýk, "Böyle eksantrik tarih yorumlarý yapanlar var; biraz dikkat çekici, sýra dýþý... Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmamasý lazým. Bir uluslararasý anlaþma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladýðý, meclislerine giden, oralarda görüþülen bir anlaþmanýn gizli maddesi nasýl olabilir? Gizli madde olduðu iddia edilen þeyler varsa da bunlar anlaþma deðildir, anlaþma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartýþma." sözlerini sarf etti.