28. Meclis Baþkaný Binali Yýldýrým oldu
ABONE OL

AK Parti Ýzmir Milletvekili Binali Yýldýrým TBMM Baþkaný seçildi.

TBMM Genel Kurulunda yapýlan oylamada, Yýldýrým, 335 oy alarak TBMM Baþkaný seçildi.

Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 584 milletvekili katýldý.

AK Parti Ýzmir Milletvekili Binali Yýldýrým 335 oy, CHP Ýstanbul Milletvekili Erdoðan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danýþ Beþtaþ 63 oy, ÝYÝ Parti Ýstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoðlu 40 oy, Saadet Partisi Ýstanbul Milletvekili Cihangir Ýslam 5 oy aldý. 6 oy da geçersiz sayýldý.

Buna göre, Binali Yýldýrým, üçüncü tur oylamada üye tamsayýsýnýn salt çoðunluðu olan 301'in üzerinde oy alarak, 28. TBMM Baþkaný seçildi.

"Bütün milletvekillerinin baþkaný olacaðým"

Yýldýrým, TBMM Baþkaný seçildikten sonra yaptýðý konuþmada, "Oy veren ya da vermeyen bütün milletvekillerinin baþkaný olacaðýmýn bilinmesini isterim." ifadelerini kullandý.

Son Baþbakan ilk Meclis Baþkaný

AK Parti Ýzmir Milletvekili ve parlamenter sistemin son Baþbakaný Binali Yýldýrým, Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis Baþkaný olarak seçildi.

Meclis Baþkaný seçilen Yýldýrým, Erzincan'ýn Refahiye ilçesine baðlý Kayý köyünde 20 Aralýk 1955'te Dursun ve Bahar Yýldýrým'ýn 7 çocuðunun ikincisi olarak dünyaya geldi.

Binali Yýldýrým, 16 yaþýndayken, 38 yaþýndaki annesini kaybetti. Kendisine tarla iþlerinde yardýmcý olmasý için Yýldýrým'ý sýk sýk okuldan alan babasý, öðretmeninin "Dursun Bey, bu çocuk iyi okuyor. Býrak da okusun, dersten alma artýk." sözleri üzerine öðrenimine devam etmesi için oðlunu Ýstanbul'da yaþayan dedesinin yanýna gönderdi. 

Yýldýrým, 1970'te Piri Reis Ortaokulu'nu, 1973 yýlýnda Kasýmpaþa Lisesi'ni bitirdi. Ailesinin doktor olmasýný istediði Yýldýrým'ýn hayali ise makine mühendisliðiydi.

Üniversite yýllarý

Ýstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliði bölümüne girmek isteyen ve fakültenin öðrenci iþlerinde kayýt için bekleyen Yýldýrým'a sýra geldiðinde kayýtlar doldu. Durumu fark eden üniversiteden bir hocanýn, Gemi Ýnþa ve Deniz Bilimleri Fakültesini tercih etmesinin onun için iyi olacaðýný, birçok dersin makine mühendisliðiyle ayný olduðunu söylemesi üzerine Yýldýrým, bu bölüme kayýt yaptýrdý.

Mezuniyet sonrasý ayný bölümde yüksek lisans yapan Yýldýrým, daha sonra Ýsveç'te bulunan Uluslararasý Denizcilik Örgütüne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde Denizde Can ve Mal Güvenliði konusunda ihtisas eðitimi aldý.

Yýldýrým, öðretmen Semiha haným ile 1975'te evlendi. Bu evlilikten Bülent, Erkam ve Büþra isminde 3 çocuðu dünyaya geldi. Binali Yýldýrým, askerliðini 1980-81'de denizci yedek subay olarak yaptý.

Binali Yýldýrým, kamu alanýnda ilk deneyim olarak 1978-1993 yýllarýnda Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüðü ve Camialtý Tersanesi'nde çeþitli kademelerde yöneticilik yaptý.

Önemli projelere imza attý

Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný olduðunda Binali Yýldýrým'ý Ýstanbul Deniz Otobüsleri Ýþletmelerine (ÝDO) Genel Müdür olarak atadý.

Yýldýrým, 1994-2000'de yürüttüðü bu görev sýrasýnda, Ýstanbul'da toplu taþýmacýlýðýn denize kaydýrýlmasý yönünde önemli projelere imza attý ve ÝDO’nun alanýnda dünyanýn en büyük þirketleri arasýnda yer almasýný saðladý. Yýldýrým, 1999'da deniz toplu taþýmacýlýðý ve turizme katkýlarýndan dolayý uluslararasý SKAL Kulübünce verilen Kalite Ödülü'ne layýk görüldü. 

Erdoðan ile AK Parti'nin kuruluþ aþamasýnda görev alan Yýldýrým, 3 Kasým 2002 seçimlerinden sonra AK Parti Ýstanbul Milletvekili ve Ulaþtýrma Bakaný oldu.

Yýldýrým, 58, 59, 60, 61, 62 ve 64'üncü hükümetler döneminde sürdürdüðü toplam 11 yýllýk Ulaþtýrma Bakanlýðý göreviyle Cumhuriyet tarihinin en uzun süre Ulaþtýrma Bakanlýðý yapan ismi oldu.

AK Parti, 1 Kasým 2015'te yapýlan seçimlerde 317 milletvekili çýkartarak yeniden tek baþýna iktidara geldi. AK Parti'nin "3 dönem kuralý" nedeniyle 7 Haziran genel seçiminde aday olamayan Yýldýrým, 26. Dönem'de AK Parti'den Ýzmir Milletvekili olarak Meclise girdi.

1 Kasým seçimlerinin ardýndan Binali Yýldýrým, 64. Hükümet'te yeniden Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý görevine getirildi.

AK Parti'nin 22 Mayýs 2016'da yapýlan 2. Olaðanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Baþkanlýða seçilen Binali Yýldýrým, partinin 3. Genel Baþkaný olarak 1 yýl görev yaptý. Yýldýrým, görevini, 21 Mayýs 2017'de AK Parti'nin 3. Olaðanüstü Kongresi'nde yeniden parti genel baþkanlýðýna seçilen Cumhurbaþkaný Erdoðan'a devretti.

Baþbakanlýk görevini üstlendi

Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan 22 Mayýs 2016'da 65'inci Cumhuriyet Hükümeti'ni kurmakla görevlendirilen Binali Yýldýrým, bu tarihten iki gün sonra 65. Hükümet'i kurarak ilk kez Bakanlar Kurulunda Baþbakanlýk görevini üstlendi.

Yýldýrým, 2 yýllýk Baþbakanlýk görevi süresinde yurt içi ve yurt dýþýnda yoðun mesai harcadý. Baþta ABD, Ýngiltere, Belarus, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moðolistan, Afganistan ve Ýspanya olmak üzere, 21 ülkeye 29 ziyaret gerçekleþtiren Yýldýrým, aralarýnda Ýngiltere ve Almanya'nýn da olduðu yaklaþýk 41 ülkeden mevkidaþýný da misafir etti.

Binali Yýldýrým, yurt içinde 238 bin, yurt dýþýnda da 147 bin kilometre olmak üzere toplam 385 bin kilometre yol kat etti. Uçakla yaptýðý yolculuklarda toplamda 540 saat havada kalan Yýldýrým, dünyanýn çevresini 10 kez turlamýþ oldu.

Ýki yýl Baþbakanlýk yapan Yýldýrým, "Türkiye Cumhuriyeti'nin son baþbakaný" olarak tarihteki yerini aldý.

Her fýrsat bulduðunda memleketi Kayý köyündeki Dumanlý Yaylasý'na çýkan ve burada doða yürüyüþü yapan Yýldýrým'ýn vazgeçmediði sporlardan biri de yüzme. Binali Yýldýrým'ýn en büyük hobilerinden biri de Bakanlýðý döneminde yapýlan yollarda araba kullanmak. Birçok üniversiteden fahri doktora unvaný alan Binali Yýldýrým, iyi derecede Ýngilizce biliyor.