Oktay, Ýtalya merkezli düþünce kuruluþu Uluslararasý Siyasi Çalýþmalar Enstitüsünün (ISPI), Ýtalya Dýþiþleri Bakanlýðýnýn katkýlarýyla bu yýl 10'uncusunu düzenlediði "MED Akdeniz Diyalog Forumu"na katýlmak için geldiði Roma'da AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Ýtalya'nýn yýllýk ve çok geniþ katýlýmlý olarak düzenlediði MED Forumu'na katýlmak için Roma'ya geldiklerini belirten Oktay, "Buraya özellikle Ýsrail ve Filistin'in de katýlýyor olmasý bizim için bunu daha farklý bir öneme taþýyor." dedi.
Forumdaki temaslarýnda iki konuya odaklanacaklarýný dile getiren Oktay, "Birincisi, bölgenin istikrarý, barýþ ve güvenliðinin saðlanmasýyla alakalý özellikle Akdeniz jeopolitiðinde. Ýkinci program da Akdeniz ekonomisi üzerine. Yani ekonomik kalkýnma, ülkeler arasýndaki ve Akdeniz'in kendi içerisindeki bölgeler arasýndaki farklar ve bunlarýn nasýl giderilebileceðiyle alakalý kalkýnma boyutu ama ayný zamanda da baðlantý, ulaþým, ulaþtýrma diyebileceðimiz ekonomiyi, kalkýnmayý ilgilendiren alanlarla ilgili bir oturuma katýlacaðýz. Her ikisi de önemli." diye konuþtu.
Oktay, forumda Filistin konusunun üzerinde duracaklarýnýn altýný çizerek, "Orta Doðu'da birçok sorunun, dünyadaki birçok sorunun ve bölgedeki birçok sorunun ana kaynaðý Filistin meselesidir. Filistin meselesi çözülmediði sürece Orta Doðu'da barýþýn veya bölgede barýþýn dolayýsýyla dünyada barýþýn saðlanabilmesi son derece zor." ifadelerini kullandý.
Ýsrail'in Filistinlilere yönelik katliamýnýn devam ettiðini dile getiren Oktay, bunun soykýrýma varan bir boyuta ulaþtýðýný kaydetti.
Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakaný Yoav Gallant hakkýnda çýkan tutuklama emirlerini hatýrlatan Oktay, "Ýlgili ülkelerin buna iliþkin kararý uygulayacaklarý ya da uygulamayacaklarý ifadelerini açýklamalarý bizim için bu forumu daha da kritik hale getiriyor. Özellikle taraflarýn masada olmasý, hem Ýsrail'in hem de Filistin'in masada olmasý, söyleyeceklerimizi aslýnda doðrudan gözlerinin içerisine bakarak söylememiz bizim için önemli." þeklinde konuþtu.
Oktay, þöyle devam etti:
"Akdeniz'le ilgili de ayný zamanda da Ýsrail ve Filistin'le ilgili de söylediklerimiz son derece nettir. Barýþ ve istikrarýn korunabilmesi için bölgede iki devletli 1967 sýnýrlarý içerisinde ve baþkenti Doðu Kudüs olan iki devletli çözüm olmazsa olmazdýr. Bu hem Filistin'in hem de Ýsrail halkýnýn geleceði için, güvenliði için, istikrarý için önemlidir. Dolayýsýyla bunun saðlanamadýðý bir ortamda ve Ýsrail'in her türlü þýmarýklýðýna, her türlü sýnýr tanýmazlýðýna; her alanda yani sadece fiziki sýnýrlarý tanýmamazlýðý da deðil, hukuki sýnýrlarý tanýmamazlýðý, savaþ hukuku tanýmamazlýðý boyutuna da çocuk kadýn ve yaþlý ayrýmý yapmadan öðrenci ayrýmý yapmadan her türlü katliama varan ve bölgeyi ateþe atan yaklaþýmý bir þekilde buna bir yerde 'dur' demek gerekiyor."
Fuat Oktay, "Özellikle bunu þýmartan ülkelerin buna dur demesi gerekiyor. Bir an önce silah sevkiyatýný durdurmasý, silah ambargosu dahil ve ekonomik yaptýrýmlar dahil bir an önce uygulanmasý boyutunda. Dolayýsýyla bu iþin ciddiyetini anlatabilmeyle alakalý. Aksi takdirde savaþýn bölgeye yayýlma riskinin çok büyük olduðunu biz ilk baþýndan beri ifade ediyorduk. Ne yazýk ki özellikle Batýlý ülkelere dinletmekte her zaman olduðu gibi sýkýntý çektik." dedi.
Savaþýn önce Yemen'e þimdi Lübnan'a yayýldýðýný, Filistin ve Lübnan'da öldürülenlerin sayýsýnýn 50 bini geçtiðini aktaran Oktay, þöyle devam etti:
"Ayný þekilde de þimdi Suriye'de görüyoruz. Ve yine Netenyahu'nun kendisinin Birleþmiþ Milletler'de açýkladýðý gösterdiði haritaya baktýðýnýzda hemen zaten Irak ve Ýran da bunun içerisinde. Biz her zaman þunu söyledik. Ýsrail bu þekilde devam ederse bölge barýþý için deðil, dünya barýþý için de tehdittir. Türkiye için de tehdittir. Çünkü bir arz-ý mevud diye ifade ettikleri vadedilmiþ topraklardan yola çýktýklarý ve Türkiye'nin topraklarýný da tehdit eden, bölgedeki tüm ülkelerin topraklarýný tehdit eden bir yaklaþýmý vardýr. Dolayýsýyla bunun kabul edilemeyeceði, bunun bir an önce durdurulmasý gerektiði bölge barýþý açýsýndan son derece kritik." diye konuþtu.
Bütün bunlarý muhataplarýna aktaracaklarýný dile getiren Oktay, kalýcý ateþkesin insani yardýmlarýn ihtiyaç sahiplerine ulaþmasý için önemli olduðunu söyledi.
Oktay, "Belki de Ýsrail'in yine Filistinlilere karþý açlýðý ve susuzluðu bir silah olarak kullandýðýný görüyoruz. Bu insanlýk adýna kabul edilebilir bir þey deðil. Dolayýsýyla bu, bizim belki gelecek nesillere býrakabileceðimiz en büyük utanç tablosudur BM açýsýndan ve Ýsrail'in arkasýnda duran ülkeler açýsýndan baktýðýmýzda." ifadelerini kullandý.
Oktay, Türkiye'nin tavrýnýn her zaman net olduðunu vurgulayarak, þöyle devam etti:
"Ne pahasýna olursa olsun bu netliðimiz devam edecektir. Cumhurbaþkanýmýz da hükümetimizin ilgili tüm birimleri de Dýþiþleri Bakanýmýz da tüm katýldýðý toplantýlarda, bizler de parlamento bazýnda her platformda bu görüþümüzü net olarak ifade ettik. Bunu ifade ederken de bunu kesinlikle bir Yahudi düþmanlýðýyla iliþkilendirmeye çalýþanlar olduðunu da ifade ettik. Türkler tarihinden beri en rahat olan millettir. En sýkýntýya girdikleri zamanda biz yanlarýnda olmuþuzdur. Bugün de Filistinlilere yapýlanlar Ýsrail halkýna yapýlmýþ olsa Türkiye, Ýsrail halkýnýn yanýnda olur. Zulme karþý ve soykýrýma karþý maðdurun yanýnda olmuþtur Türkiye her zaman."
Fuat Oktay, bu soruna hemen çözüm çaðrýsý yaparak, "Ama ne yazýk ki bugün Netanyahu hükümeti ve çetesi tamamen soykýrým bazýnda insanlarý katlediyor ve bölge barýþýný tamamen baltalýyor. Dünyada yeteri kadar sorun var. Buradaki sorunun da bir an önce çözülmesi gerekir. Biz bunlarý zaten yarýn katýlacaðýmýz her platformda tüm açýklýðýyla, netliðiyle ve gözlerinin içerisine bakarak da anlatacaðýz." diye konuþtu.
Oktay, istikrar ve barýþ olmadan ekonomik kalkýnmanýn da olmayacaðýný vurgulayarak, "Bölgenin güvenliðinin, istikrarýnýn bir an önce saðlanmasý aslýnda ekonomik kalkýnmaya da yeni bir zemin açacaktýr. Bölgede zaten Akdeniz'de yeteri kadar sorun var. Libya sorunu hala devam ediyor. Suriye'de sorun devam ediyor. Ayný þekilde diðer boyuta bakarsak bir Sahel þeridi var ki orada sorunlar devam ediyor. Türkiye olarak biz tüm bu alanlardayýz. Hem masadayýz diplomatik olarak ama gerektiði yerde de sahadayýz." þeklinde konuþtu.
Oktay, Libya'ya her türlü desteði verdiklerini ve Libya halkýyla sorunlarý olmadýðýna dikkat çekti.
Kýbrýs sorununa da deðinen Oktay, þunlarý kaydetti:
"Yine Kýbrýs meselemiz var bizim orada. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ve oranýn kaynaklarý var. Var olan bir millet. Var olan Türk milleti orada yok hükmünde sayýlmak istendi. Zaten yetmiþ dört harekatýyla da biz gereken cevabý verdik. Yani orada garantör ülke sýfatýyla gereken cevabý verdik. Ve hep de þunu söyledik. Oranýn tüm kaynaklarý artýk tüm ada halkýna aittir ve hakkaniyet bazýnda bu paylaþýlmalý dedik. Adanýn zenginliði için paylaþýlmalý. Aslýnda Akdeniz'in tüm kaynaklarý da ayný çerçevede."
Oktay, forumda parlamento olarak parlamenter diplomasiyi daha etkin kullanmak istediklerini dile getirerek, "Aslýnda yapmak istediðimiz þey biz bu çalýþmalarý daha nasýl kolaylaþtýrabiliriz? Önünü nasýl açabiliriz? Ve yürütülen çalýþmalara nasýl katký verebiliriz? Bütün bunlarý tartýþýyor olacaðýz. Tüm bölge ülkelerinde Dýþiþleri Komisyonu baþkanlarýnýn katýlýmýyla forumumuz genelde bu çerçevede olacak. Biz Türkiye'nin tüm tezlerini burada zaten tüm açýklýðýyla ve tüm samimiyetimizle anlatýyor olacaðýz, açýklýyor olacaðýz. Bundan sonra da açýklamaya devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.