TBMM Genel Kurulu'nda gündem yoðun! Ýþte masadaki konular...
ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda, fahiþ fiyat artýþý ve stokçuluk cezalarýnýn artýrýlmasýný da içeren kanun teklifinin görüþmelerine devam edilecek.

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, haftalýk çalýþmasýna 21 Mayýs Salý günü baþlayacak Genel Kurulda, fahiþ fiyat artýþý ve stokçuluk cezalarýnýn artýrýlmasýný da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun Teklifi'nin görüþmeleri sürdürülecek.

Teklife göre, lisanslý depoculuk ücret tarifesinin üzerinde veya tarifede yer almayan hizmetler için ücret talep ve tahsil eden, ürün teslimi sýrasýnda mevzuata aykýrý þekilde ürün miktarýndan kesinti yapan iþletmelere 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezasý kesilecek.

Kooperatiflerin ana sözleþmelerini intibak ettirmeleri için öngörülen süre 2 yýl daha uzatýlacak. Ürün ihtisas borsasýnýn veya takas merkezi olarak yetkilendirilen kuruluþun takas iþlemlerinde mali sorumluluðu, tesis edecekleri limitler dahilinde ve alýnacak teminatlar ile garanti fonu varlýklarýyla sýnýrlý olacak.

Üretici, tedarikçi ve perakende iþletmeler tarafýndan bir mal veya hizmetin satýþ fiyatýnda fahiþ artýþ yapýlamayacaðýna dair hükme aykýrý hareket edenlere, her bir aykýrýlýk için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezasý uygulanacak.

Piyasada darlýk yaratýcý, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaþmasýný engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacaðý hükmüne aykýrý hareket edenlere her bir aykýrýlýk için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.

Mallarý süresinde teslim veya monte etmeyenlere 2 bin 200 lira; mal ve hizmetin satýþýndan kaçýnanlara da 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satýþýndan kaçýnýlan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satýþ fiyatýnýn yüzde 10'u kadar idari para cezasý kesilecek.

- KOMÝSYON GÜNDEMLERÝ

Dýþiþleri Komisyonu, Türkiye ile Ukrayna Arasýnda Serbest Ticaret Anlaþmasý'nýn Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna ve Anlaþmanýn Eklerine Ýliþkin Deðiþikliklerin Cumhurbaþkanýnca Doðrudan Onaylanmasýna Dair Yetki Verilmesine Ýliþkin Kanun Teklifi'nin de aralarýnda yer aldýðý uluslararasý anlaþmalara iliþkin 16 kanun teklifini ele alacak.

TBMM Ýliç Maden Kazasýný Araþtýrma Komisyonu, Ýstanbul Teknik Üniversitesinden akademisyenleri dinleyecek.

Salý ve çarþamba günleri Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantýlarý yapýlacak.

  • TBMM Genel Kurulu
  • Fahiþ Fiyat Mücadelesi
  • Okul Þiddeti Cezalarý