TBMM Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonu Baþkaný Yanýk: Duyduðumuz endiþeyi Ýngiliz muhataplarýmýza aktardýk
ABONE OL

Ýngiltere'nin baþkenti Londra'ya beraberindeki milletvekili heyetiyle üç günlük çalýþma ziyareti gerçekleþtiren Yanýk, buradaki temaslarýnýn ardýndan AA ve TRT'ye deðerlendirmelerde bulundu.

Yanýk'ýn beraberindeki heyette CHP Diyarbakýr Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrýkulu, MHP Ordu Milletvekili Naci Þanlýtürk, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Yavuz ve AK Parti Kýrklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarýçam yer aldý.

- AÞIRI SAÐCI SOKAK OLAYLARI, ÝSLAMOFOBÝ VE GAZZE'DEKÝ SOYKIRIM GÜNDEME GELDÝ

Yanýk, TBMM Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonu Heyeti olarak katýldýklarý görüþmelerde Ýngiltere'de yaklaþýk iki ay önce meydana gelen aþýrý saðcý sokak olaylarýndaki Müslümanlara yönelik þiddet eylemlerini ve Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýný gündeme getirdiklerini bildirdi.

Bu kapsamda Ýngiltere Parlamentosunun üst kanadý Lordlar Kamarasý ile alt kanadý Avam Kamarasýndan 15 milletvekilliyle görüþtüklerini kaydeden Yanýk, ardýndan Ýngiltere'de Müslüman toplumlarýn oluþturduðu sivil toplum kuruluþu temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Yanýk, ayrýca Londra Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) bu ülkede yaþayan Türk vatandaþlarýnýn oluþturduðu sivil toplum kuruluþlarýndan yetkililerle görüþtüklerini dile getirdi.

Heyetin, Londra ziyareti kapsamýnda oldukça kapsamlý ve son derece verimli görüþmeler yaptýðýný vurgulayan Yanýk, bu doðrultuda Ýnanç, Topluluklar ve Yerleþimden Sorumlu Devlet Bakaný Lord Wajid Khan ile de bir araya geldiklerini ifade etti.

Yanýk, "Görüþmelerimizin ana temasýnda Ýngiltere'de yaþayan gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarýmýzýn gerekse de Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaþlarý ile diðer Müslüman toplumlarýn Ýslamofobi endiþesini muhataplarýmýzla paylaþarak bu konudaki çalýþmalara önümüzdeki süreçte katký vereceðimizi belirttik. Kararlýlýðýmýzý, bununla mücadele edilmesi gerektiðini açýk biçimde ifade ettik." dedi.

Yanýk, ayrýca Gazze'deki soykýrýmýn bir an önce sona ermesi için uluslararasý kurum ve kuruluþlar ile ülkelerin bir an önce harekete geçmesinin ne kadar önemli olduðunu muhataplarýna hatýrlattýklarýna iþaret etti.

- "ARTAN ÝSLAMOFOBÝ HAREKETLERÝ, MÜSLÜMANLARI SON DERECE TEDÝRGÝN EDÝYOR"

Yanýk, sivil toplum kuruluþlarýnýn Türk vatandaþý temsilcileri ve diðer milletlerden Müslüman toplumlarýn temsilcileriyle yaptýklarý görüþmelerde bu kiþilerin kendilerini Ýngiltere toplumunun önemli bir parçasý olarak gördüklerini ve bundan duyduklarý memnuniyeti aktardýklarýný belirtti.

Derya Yanýk, sözlerini þöyle tamamladý:

"Ancak artan Ýslamofobi ve ýrkçýlýk sebebiyle endiþeli olduklarýný muhataplarýmýzla da paylaþtýk. Vatandaþlarýmýz ya da vatandaþ olmayan Müslümanlarýn Ýngiltere'de yaþamaktan, Ýngiliz toplumunun bir parçasý olmaktan þikayetleri yok ama artan Ýslamofobi hareketleri, onlarý son derece tedirgin ediyor. Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve TBMM Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonu olarak vatandaþlarýmýzýn yanýnda olduðumuzu, Türkiye Cumhuriyetinin desteðinin her zaman onlarýn yanýnda olduðunu, onlarýn haklarýný savunmak ve takip etmek noktasýnda üzerimize düþeni sonuna kadar yerine getireceðimizi vatandaþlarýmýza da ifade etmiþ olduk. Sayýn Bakan'ý da Türkiye'ye davet ettik. Önümüzdeki günlerde inþallah gelirlerse böylelikle bu çalýþmanýn devamýnýn Türkiye'de devam ettirilmiþ ve Ýslamofobi'ye karþý ortak duruþun ortaya konulmasý açýsýndan sürdürülebilir ve istikrarlý çalýþmanýn ortaya konmuþ olmasý mümkün olacak."

  • Derya Yanýk
  • Ýslam karþýtlýðý
  • Ýngiltere ziyareti