TBMM'de bu hafta gündem yoðun
ABONE OL

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, haftalýk çalýþmasýna 9 Temmuz Salý günü baþlayacak Genel Kurul, Öðretmenlik Mesleði Kanunu Teklifi'ni görüþecek.

Teklife göre, Milli Eðitim Akademisi kurulacak. Öðretmenlik mesleði yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalý derslerden oluþan hazýrlýk eðitimi, Milli Eðitim Akademisince verilecek.

Öðretmen adaylarýna, hazýrlýk eðitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapýlacak.

Üç yýllýk çalýþma süresini tamamlayan sözleþmeli öðretmenler talepleri halinde görev yaptýklarý yerde öðretmen kadrolarýna atanacak. Öðretmen kadrolarýna atananlar mazerete baðlý olarak yapýlacak yer deðiþtirmeler hariç olmak üzere 1 yýl süreyle yer deðiþtiremeyecek.

Uyuþturucu veya uyarýcý madde imal ve ticareti, kullanýlmasýný kolaylaþtýrma, kabul etme, bulundurma, kullanma suçlarý ile hayasýzca hareketler, müstehcenlik, fuhuþ suçlarý ve cinsel dokunulmazlýða karþý suçlardan mahkum olanlarýn öðretmenliði sona erecek.

Milli Eðitim Bakanlýðýna baðlý resmi ve özel eðitim kurumlarýndaki öðretmenlere karþý görevleri sebebiyle "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptýrmamak için direnme" suçlarýnýn iþlenmesi halinde cezalar yarý oranýnda artýrýlacak ve hapis cezasýnýn ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

Görevde olan öðretmen ve uzman öðretmenlerden, 20 yýllýk çalýþma süresini tamamlayan ve uzman öðretmenlikte en az 10 yýl hizmeti olma þartý dýþýndaki koþullarý saðlayanlar baþöðretmen ünvaný için baþvurabilecek.

Öte yandan TBMM Genel Kurulunda, Bosna Hersek'in doðusundaki Srebrenitsa'nýn 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasýndaki Sýrp birliklerce ele geçirilmesinin ardýndan baþlayan ve kýsa zaman içinde 8 binden fazla Boþnak sivilin öldürüldüðü soykýrýmýn 29'uncu yýlý ve "Srebrenitsa Soykýrýmý'ný Anma Günü" dolayýsýyla 11 Temmuz Perþembe genel görüþme yapýlmasý planlanýyor.

- 9. YARGI PAKETÝ'NÝN KOMÝSYON SÜRECÝ BAÞLIYOR

Adalet Komisyonu, AK Parti Ýstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel baþkanlýðýnda toplanacak. Komisyon, kamuoyunda "9. Yargý Paketi" olarak bilinen Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'nin görüþmelerine baþlayacak.

Teklife göre, sesli, yazýlý veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaþtýrma kapsamýndan çýkarýlarak ön ödeme kapsamýna alýnacak. Soruþturulmasý ve kovuþturulmasý þikayete baðlý olan hakaret suçu bakýmýndan þikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleþtiði tarihten itibaren iki yýlý geçemeyecek.

Arabuluculuk eðitimini tamamlayan ve mesleðinde 20 yýl kýdeme sahip olanlar yazýlý sýnava girmeden arabuluculuk siciline kayýt olabilecek. Uzlaþtýrmacý olmak için hukuk mezunu olma þartý getirilecek.

Buluntu olmasý nedeniyle veya kanun hükümleri gereðince trafikten men edilerek alýkonulan ve sahipleri tarafýndan 6 ay içinde teslim alýnmayan veya aranmayan yediemin otoparklarýndaki araçlarýn satýþ usulü yeniden belirlenecek.

Kadýn, evlenmekle kocasýnýn soyadýný alacak. Kadýn evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacaðý yazýlý baþvuruyla kocasýnýn soyadý önünde önceki soyadýný da kullanabilecek. Kadýnýn soyadý, kendi soyadý ile önceki kocasýnýn soyadýndan oluþuyorsa kadýn bu soyadlarýndan sadece birisini evleneceði kocasýnýn soyadýnýn önünde kullanabilecek.

- KAMUDA TASARRUF TEDBÝRLERÝNE YÖNELÝK TEKLÝF KOMÝSYONDA GÖRÜÞÜLECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muþ baþkanlýðýnda toplanarak kamuda tasarruf tedbirlerine iliþkin düzenlemeler içeren Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak.

Teklife göre, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn harcama ve uygulamalarýnýn tasarruf tedbirlerine uygunluðunun idarelerince veya Hazine ve Maliye Bakanlýðýnca denetlenmesi sonucunda, alýnan tedbirlere aykýrý iþ ve iþlemleri tespit edilenler hakkýnda disiplin hükümleri uygulanacak.

Akaryakýt ikmali, bayilik lisansý ve yeterli donanýmý olan akaryakýt istasyonlarý dýþýnda yapýlamayacak.

30 Haziran 2027 tarihine kadar 6 Þubat 2023 depremleri dolayýsýyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen illerde yer alan ve 2023 yýlý ocak ayý verilerine göre nüfusu azalan belediyeler bakýmýndan, 2023 ocak ayý esas alýnacak.

Özel veya kamu ayrýmý gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluþun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danýþma kurulu üyeliðinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dýþý ayrýmý yapýlmaksýzýn bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek.

Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakký, ücret, ikramiye gibi her ne ad altýnda olursa olsun bir ayda yapýlabilecek ödemelerin toplam net tutarý 108 bin gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutarý geçemeyecek.

- AKRAN ZORBALIÐIYLA ÝLGÝLÝ KURULAN ALT KOMÝSYON ÝLK TOPLANTISINI YAPACAK

AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay baþkanlýðýnda toplanacak Dýþiþleri Komisyonu, uluslararasý anlaþmalara yönelik 12 kanun teklifini görüþecek.

Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Ýlköðretim ile Ortaöðretim Kurumlarýnda Akran Zorbalýðýnýn Araþtýrýlmasý ve Alýnabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu ilk toplantýsýný yapacak. Komisyonda baþkan seçilecek, çalýþma takvimi oluþturulacak.

TBMM Ýliç Maden Kazasýný Araþtýrma Komisyonu da AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu baþkanlýðýnda toplanacak. Komisyon, Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði (TMMOB), TMMOB Maden Mühendisleri Odasý, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasý, TMMOB Çevre Mühendisleri Odasý, TMMOB Kimya Mühendisleri Odasý ile TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odasý yetkililerini dinleyecek.

Salý ve çarþamba günleri Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantýlarý yapýlacak.