Tüketicilerin korunmasýna yönelik kanun teklifi Komisyonda
ABONE OL

Komisyon Baþkaný ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firmasýnýn Türk pazarýna girdiðinde araçlarýný yüzde 50 ucuza satacaðýna yönelik iddialar üzerine, "Ýmtiyaz dediðiniz ilave gümrük vergisi. Belki de birilerini zorlamak için o vergi çýkmýþtýr; yatýrým için çýkmýþtýr. Böyle de düþünebilirsiniz." dedi.

Türkiye'ye yatýrým getirmek için uðraþtýklarýný anlatan Varank, Alman otomotiv þirketi Volkswagen için aylarca uðraþtýklarýný, 11 toplantý gerçekleþtirdiklerini ancak firmanýn tamamen siyasi saiklerle gelmediðini söyledi.

Komisyon Baþkaný Varank, "ABD'deki bir firma, Ýsrail'den 23 milyar dolar etmeyen bir þirketi hangi saiklerle alýyor zannediyorsunuz. Ticari saiklerle mi hayýr tamamen siyasi saiklerle. Ýsrail'e götürüp para vermek için 23 milyar dolarlýk þirket satýn alýyor. Dünyada bütün ülkeler rasyonel mi hareket ediyor?" deðerlendirmesinde bulundu.

"SERBEST PÝYASA EKONOMÝSÝ BÖYLE"

Muhalefet milletvekillerinin "kapitülasyon" ifadelerini kullanmalarýna iliþkin Varank, "Kimse kimsenin kara kaþýna kara gözüne göre yatýrým yapmýyor. Tabii ki insanlar kar maksimizasyonu neredeyse oraya yatýrmaya çalýþýyor. Serbest piyasa ekonomisi böyle, kimse zararýna çalýþmýyor. BYD firmasýndan bahsediyorsunuz ama zaten burada ilave gümrük vergisiyle ilgili bir adým atýlýyor." diye konuþtu.

Varank, bundan önce de Türkiye'de yatýrým yapan firmalara da destekler verildiðini, burada çok farklý bir iþ yapýlmadýðýný söyledi.

AZERBAYCAN, KATAR, SUUDÝ ARABÝSTAN, ALMANYA...

Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mahmut Gürcan, "70 bin KOBÝ'nin ihracat yaptýðý bugünden belki 200 bin KOBÝ'nin ihracat yapacaðý ve 400 milyar TL'lik bir ihracat rakamýný yakalayacaðýmýz bir duruma þu anda ön hazýrlýk yapýyoruz." diye konuþtu.

E-ihracatla þu anda Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan, Almanya gibi birçok ülkeye ihracatçýnýn mal satmasýnýn önünü açtýklarýný kaydeden Gürcan, çok ciddi kazanýmlarý olduðunu söyledi.

Ýhracatýn önünü açtýðýna inandýklarý için bu kanun teklifinin arkasýnda durduklarýný ifade eden Gürcan, "Þu gidiþatýyla 2028 yýlýnda yaklaþýk 378 milyar TL ihracat yaptýrmasý lazým ki lisans bedelinden muaf olsun. Eðer 2028 yýlýnda 378 milyar TL ihracat yapýyorsa bunun ülkemiz için büyük bir kazaným olduðunu kabul ediyoruz." dedi.

Bir gelirden vazgeçilmediðini dile getiren Gürcan, "Bu þirket yaklaþýk 1 milyar TL'nin üzerinde dijital iþlem vergisi veriyor, kurumlar vergisini ayrýca veriyor. Burada 'lisans bedeli' adý altýnda üçüncü bir vergilendirmeyi koymuþuz. Eðer ihracat yapmayýp, ülkemize kazaným yaptýrmazsa, burada bu firma hiçbir kazanýmdan yararlanamýyor." diye konuþtu.

Pazar yerlerindeki komisyon oranlarýnýn deðiþken olduðunu ifade eden Gürcan, "Maksimum yüzde 22 komisyon oraný yapýlýyor. Biz, bu komisyonlarý sýnýrlamayla ilgili bütün e-ticaret pazar yerleriyle toplantýlar yaptýk. Özellikle yemek sektöründe bulunanlarla ilgili þikayetler de vardý. Burada sektörün büyükleri þunu söylüyor: 'Biz komisyonlarý aþaðý çekeriz ama biz çektiðimizde diðer pazar yerleri bundan çok büyük zarar görür.' Komisyon oranlarýnýn belli bir miktardan aþaðý çekilmesi, diðer pazar yerlerine zarar veriyor ve onlarýn rekabet gücü azaltýyor." ifadelerini kullandý.

Bununla ilgili çalýþmalarýn devam ettiðini bildiren Gürcan, "Bununla ilgili yasaya gerek yok. Biz, Ýç Ticaret Genel Müdürlüðü olarak herhangi bir yönetmelik deðiþikliðiyle komisyonlarla ilgili deðiþiklik yapabiliriz, üst sýnýr da koyabiliriz." bilgisini verdi.

Firmalarýn pazar paylarýnýn nasýl hesaplandýðýna yönelik sorular üzerine Ýç Ticaret Genel Müdürü Adem Baþar, "Bugün kendi mal ve hizmetini satan iþletmeler kolaylýkla pazar yeri vasfý kazanýyor. Pazar yerinden ziyade Kanun kapsamýndaki e-ticaretin yüzde 20'sini geçmeyecek, geçtiði an ihracatla ilgili muafiyet ortadan kalkacak." yanýtýný verdi.