TBMM'de yoðun mesai! En düþük emekli aylýðýnýn 12 bin 500 lira olmasý da gündemde olacak
ABONE OL

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, haftalýk çalýþmasýna 23 Temmuz Salý günü baþlayacak Genel Kurul, ilk olarak vergi ve sosyal güvenlik alanýna iliþkin düzenlemeler içeren Vergi Kanunlarý ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'ni görüþecek.

Bu teklife göre en düþük emekli aylýðý 12 bin 500 liraya çýkarýlacak. Vergi aslý uzlaþma kapsamýndan çýkarýlacak; günlük hasýlat tutarlarýnýn ortalamasý alýnarak mükelleflerin aylýk ve yýllýk hasýlat tutarlarý tespit edilecek.

Altýn, gümüþ, platin ve paladyum gibi kýymetli madenler borsa rayici ile deðerlenecek.

Kredi kartý, banka kartý, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçlarýyla gerçekleþtirilen tahsilatlarýn, kendi mükellefiyeti adýna kayýtlý olmayan ödeme sistemleri veya cihazlarý aracýlýðýyla yapýlmasý durumunda tahsilatý yapan mükelleflere ve kendi adýna kayýtlý olan bu sistem veya cihazlarý kullandýranlara ayrý ayrý her bir iþlem için belirlenen özel usulsüzlük cezasýnýn 3 katý ceza uygulanacak.

Yabancý devlet kurum ve kuruluþlarý tarafýndan deprem nedeniyle yapýlacak yardýmlara KDV istisnasý saðlanacak.

Yurt dýþýna çýkýþ yapan vatandaþlardan çýkýþ baþýna alýnacak harç tutarý 500 liraya yükseltilecek.

Kamu görevlileri sendikasýnýn kurulu olduðu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayýsýnýn en az yüzde 1'ini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarýna üye olup aylýk ve ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylýk veya ücretleriyle birlikte aylýk 707 gösterge rakamýnýn, memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutarda toplu sözleþme ikramiyesi ödenecek. Toplu sözleþme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrýca toplu sözleþme desteði yapýlmayacak.

- 9. YARGI PAKETÝ GENEL KURULA GELÝYOR

Ayrýca Genel Kurul, kamuoyunda "9. Yargý Paketi" olarak bilinen Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak.

Bu teklife göre de Hukuk Mesleklerine Giriþ Sýnavý ve Ýdari Yargý Ön Sýnavý'nda soru sayýsý 100'den 120'ye çýkarýlacak.

Hakim ve Savcý Yardýmcýlýðý Mülakatý'na çaðrýlacak aday sayýsýnda deðiþiklik yapýlacak, ilan edilen kadro sayýsýnýn bir katý fazlasý aday, mülakata çaðrýlacak.

Buluntu olmasý nedeniyle veya kanun hükümleri gereðince trafikten men edilerek alýkonulan ve sahipleri tarafýndan 6 ay içinde teslim alýnmayan veya aranmayan yediemin otoparklarýndaki araçlarýn satýþ usulü yeniden belirlenecek.

Kadýn, evlenmekle kocasýnýn soyadýný alacak. Kadýn evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacaðý yazýlý baþvuruyla kocasýnýn soyadý önünde önceki soyadýný da kullanabilecek. Kadýnýn soyadý, kendi soyadý ile önceki kocasýnýn soyadýndan oluþuyorsa, kadýn bu soyadlarýndan sadece birisini evleneceði kocasýnýn soyadýnýn önünde kullanabilecek.

Sesli, yazýlý veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaþtýrma kapsamýndan çýkarýlarak önödeme kapsamýna alýnacak.

Soruþturulmasý ve kovuþturulmasý þikayete baðlý olan hakaret suçu bakýmýndan þikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleþtiði tarihten itibaren iki yýlý geçemeyecek.

Arabuluculuk eðitimini tamamlayan ve mesleðinde 20 yýl kýdeme sahip olanlar, yazýlý sýnava girmeden arabuluculuk siciline kayýt olabilecek. Uzlaþtýrmacý olmak için hukuk mezunu olma þartý getirilecek.

Genel Kurulda, vergi ve sosyal güvenlik alanýna iliþkin kanun teklifi ile 9. Yargý Paketi'nin görüþmelerinin tamamlanmasýnýn ardýndan daha önce görüþülmesi ertelenen Öðretmenlik Mesleði Kanunu Teklifi'nin görüþmelerine devam edilmesi bekleniyor.

- SAHÝPSÝZ HAYVANLARA ÝLÝÞKÝN TEKLÝFÝN KOMÝSYON SÜRECÝ DEVAM EDECEK

Tarým, Orman ve Köyiþleri Komisyonu, sahipsiz hayvanlara iliþkin düzenlemeler içeren Hayvanlarý Koruma Kanunu'nda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'nin görüþmelerine devam edecek.

Teklife göre, saldýrgan olan, bulaþýcý veya tedavi edilemeyen hastalýðý bulunan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce "ötanazi" yapýlacak.

Rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakýmevlerinde barýndýrýlacak, Tarým ve Orman Bakanlýðý veri sistemine kaydedilecek.

Baþta yerel yönetimler olmak üzere diðer ilgili kurum ve kuruluþlara teþvik veya Bakanlýkça uygun görülen miktarlarda mali destek saðlanacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yýla kadar hapis cezasý verilecek, sahipli hayvanlarýný terk edenlere yönelik idari para cezasý 2 bin liradan 60 bin liraya çýkarýlacak.

Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarýný 31 Aralýk 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayýt altýna aldýrmalarý zorunlu olacak.

- TÜKETÝCÝLERÝN KORUNMASINA YÖNELÝK KANUN TEKLÝFÝNÝN KOMÝSYON GÖRÜÞMELERÝ BAÞLIYOR

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanun Ýle Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'nin görüþmelerine baþlanacak.

Bu teklife göre de kredi veren ile tüketiciler arasýndaki sözleþmelerin þekil þartý, bir biliþim veya elektronik haberleþme cihazý üzerinden gerçekleþtirilecek ve tüketici kimliðinin doðrulanmasýný içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine imkan saðlanacak.

Doðrudan satýþ sistemine iliþkin hususlar düzenlenerek, taraflarýn hak ve yükümlülükleri belirgin hale getirilecek. Uzlaþma müessesesinin ticari reklam ve haksýz ticari uygulamalara iliþkin hükümler için de uygulanmasýna imkan tanýnacak.

Yurt içinde yerleþik pazar yerlerinin rekabet gücünün artýrýlarak yurt dýþý menþeli pazar yerlerine karþý korunmasý, istihdam seviyesinin artýrýlmasý ve ihracat artýþýna hýz kazandýrýlarak daha çok iþletmenin ihracata yönelmesinin saðlanmasý amacýyla destekleyici tedbirler alýnacak.

- ÝHTÝSAS KOMÝSYONLARI GÜNDEMÝ

Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Komisyonunu, "kolluk uygulamalarý ve insan haklarýnýn korunmasý" konusunda bilgilendirecek.

Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Türkiye'de Finansal Okuryazarlýðýn Yaygýnlaþtýrýlmasý ve Düzeyinin Artýrýlmasý Alt Komisyonu ilk toplantýsýný yapacak. Komisyonda baþkan seçilecek, çalýþma takvimi belirlenecek.

Salý ve çarþamba günleri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantýlarý yapýlacak.

  • TBMM Genel Kurulu
  • emekli aylýðý
  • Yargý Paketi