TDT Aksakallar Konseyi Baþkaný Yýldýrým'dan uluslararasý topluma Gazze çaðrýsý: Durdurulmazsa beþeriyetin sonu gelecek
ABONE OL

Yýldýrým, Bakü'de düzenlenen 11. Küresel Bakü Forumu'nun açýlýþýnda konuþtu.

Katýlýmcýlara Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn selamlarýný ileten Yýldýrým, forumun baþarýlý olmasýný diledi.

Yýldýrým, giderek artan küresel ve bölgesel zorluklar ve bu zorluklara yeterince cevap veremeyen uluslararasý sistemin daðýnýk ve düzensiz görünümünün tüm dünyada parçalý imajýn oluþmasýna yol açtýðýný belirtti.

Parçalanmanýn bölgesel düzeyde baþlayýp sorunlar yumaðý olarak küresel düzeye taþýndýðýný ifade eden Yýldýrým, bölgedeki çatýþmalarýn sadece siyasi ve askeri alanda deðil, ekonomi, ulaþým, enerji gibi alanlarda da olumsuzluklara neden olduðunu vurguladý.

Yýldýrým, Rusya-Ukrayna Savaþý'na iliþkin, "Bu savaþ, bölgemizde ve ötesinde giderek aðýr insani ve maddi zarara yol açýyor. Barýþý saðlamak için taraflarý bir araya getirmenin yollarýný bulmaya acilen ihtiyaç var. Türkiye sorunun barýþ yoluyla çözümü için çaba harcýyor." görüþünü paylaþtý.

Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki sorunlara da deðinen Yýldýrým, "Güney Kafkasya'nýn hak ettiði barýþ, güvenlik ve refaha kavuþmasý için bölgedeki tüm ülkelerin yapýcý ve sonuç odaklý çalýþmalar yapmasý gerekmektedir. Karabað iþgalden kurtuldu. Þimdi bölgede barýþa yakýnýz." ifadelerini kullandý.

Yýldýrým, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýna iliþkin, "Gazze'de yaþananlar, mevcut uluslararasý düzenin ahlaki ve vicdani parçalanmýþlýðýný çarpýcý biçimde ortaya koyuyor. Bu soykýrým ve etnik temizliðe uluslararasý kamuoyu son vermelidir. Durdurulmazsa beþeriyetin sonu gelecek." dedi.

Konuþmasýnda terör, yabancý düþmanlýðý, hoþgörüsüzlük, Ýslam karþýtlýðý gibi tehditlerin yoðunlaþmasýna dikkati çeken Yýldýrým, iklim deðiþikliðinin de belli ülkeleri deðil tüm dünyayý ilgilendiren ve topyekun mücadele gerektiren sorun olduðunu vurguladý.

Yýldýrým, uluslararasý sistemin mevcut parçalý görünüme çözüm bulamadýðýný, çok kutuplu yapýsýnýn dünyanýn parçalanmasýný daha da derinleþtirdiðini belirterek, þöyle devam etti:

"Uluslararasý sistemin etkinliðinin ve meþruiyetinin kaybolmasý keyfiliðin, düzensizliðin, þiddet ve vahþetin daha da artmasýna yol açmaktadýr. Toplumlar arasýndaki hoþgörüsüzlük ve fikir ayrýlýklarý devam ettikçe, bu hoþgörüsüzlük ve fikir ayrýlýklarýndan beslenen çevrelerin güçlendiðini, dolayýsýyla aþýrýlýkçý hareketlerin yükseliþini sürdürdüðünü görüyoruz. Öte yandan, geçmiþin ihtiyaçlarýna göre tasarlanan uluslararasý kurum ve kuruluþlarýn, mevcut yapýlarýyla günümüzün sorunlarýna adil ve sürdürülebilir çözümler getiremediði artýk aþikardýr. Daha güçlü kurum ve ortaklýklara olan ihtiyaç giderek daha belirgin hale geliyor. Bu baðlamda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn 'Dünya beþten büyüktür' çaðrýsý, daha adil dünyanýn mümkün olduðu inancýyla haksýzlýða karþý mazlumlarýn yanýnda kararlý duruþu temsil ediyor. Dünya çapýnda herkesi anlayabilecek kurum, kuruluþ, yaklaþým ve politikalara ihtiyacýmýz var. "

Bölgesel iþbirliðinin her zamankinden daha acil ihtiyaç haline geldiðini vurgulayan Yýldýrým, Türkiye ve Azerbaycan'ýn inisiyatifiyle baþlatýlan "3+3 Bölgesel Ýþbirliði Platformu"nu ve TDT'yi örnek gösterdi.

- "ULUSLARARASI ORGANÝZASYONLAR NE YAZIK KÝ ACÝZ VE ÇARESÝZ KALIYOR"

Yýldýrým, forumun açýlýþý sonrasýnda basýn mensuplarýna yaptýðý açýklamada, sorunlara "güçlünün haklý deðil haklýnýn güçlü olduðu" anlayýþla yaklaþýldýðýnda, hukukun üstünlüðü esas alýndýðýnda çözüm elde edilebileceðini söyledi.

Ýsrail'in Gazze'de yaptýklarýna, Rusya-Ukrayna Savaþý'na veya Karabað'da 30 yýldýr yaþananlara bakýldýðýnda "güçlünün haklý olduðu" teziyle hareket edildiðinin görüldüðünü söyleyen Yýldýrým, "Uluslararasý organizasyonlar ne yazýk ki aciz ve çaresiz kalýyor. Sorunlarýn çözülmesi için uluslararasý kuruluþlar, Birleþmiþ Milletler ve diðer bölgesel organizasyonlarýn 2. Dünya Savaþý'ndan kalma anlayýþla deðil günümüzün beklentilerini karþýlayacak þekilde tekrar reforme edilmesi, elden geçirilmesi lazým." þeklinde konuþtu.

- FORUMDA 68 ÜLKEDEN 400 KATILIMCI YER ALDI

Nizami Gencevi Uluslararasý Merkezi'nce düzenlenen ve açýlýþýný Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in yaptýðý foruma Yýldýrým'ýn yaný sýra Arnavutluk Cumhurbaþkaný Bayram Begay, Bosna Hersek Devlet Baþkanlýðý Konseyinin Sýrp Üyesi Zeljka Cvijanovic, Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleþmiþ Milletler Medeniyetler Ýttifaký Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos da katýldý.

"Parçalanmýþ Dünyayý Yeniden Kurmak" konulu forumda, eski devlet ve hükümet baþkanlarý, Nobel Ödülü sahipleri, uluslararasý kuruluþlar ve sivil toplum temsilcileri de dahil olmak üzere 68 ülkeden yaklaþýk 400 katýlýmcý yer aldý.