Terör saldýrýsý sonrasý 6'lý masaya tepki! Baþkan Erdoðan: Umarýz ÝP, masayý terk ederek milli bir duruþ sergiler
ABONE OL

G20 Liderler Zirvesi'ne katýlan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Endonezya ziyareti sonunda Star Gazetesi yazarý Halime Kökce, Akþam TV sunucusu Eda Cabul ve 24 TV Genel Yayýn Yönetmeni Murat Çiçek'in de aralarýnda olduðu gazetecilerin sorularýný cevapladý.

GENEL DEÐERLENDÝRME

G20 Bali Zirvesi'ndeki programýmýzý hamdolsun baþarýyla tamamladýk. Samimi misafirperverlikleri için Endonezya makamlarýna tekrar teþekkür ediyorum. Zirve öncesinde Cumhurbaþkaný Joko Widodo'yla bakanlarýmýzýn katýlýmýyla bir görüþme gerçekleþtirdik. Kendisiyle ikili iliþkilerimizi tüm yönleriyle kapsamlý bir þekilde ele aldýk. Ülkelerimiz arasýnda kurduðumuz Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi, iliþkilerimiz açýsýndan tarihi bir adýmdýr. Konseyimizin ilk toplantýsýný da kýsa sürede gerçekleþtirerek, yakaladýðýmýz ivmeyi devam ettirmek istiyoruz. Ortak hedefimiz olan 10 milyar dolarlýk ticaret hacmine ulaþmak için gayretlerimizi artýrma kararý aldýk. Savunma, teknoloji, inovasyon, çevre, ormancýlýk ve kalkýnma iþ birliði alanlarýnda imzaladýðýmýz 5 anlaþmanýn bu süreci kolaylaþtýracaðýna inanýyorum. Özellikle savunma sanayii alanýnda iki ülke arasýnda ciddi bir iþ birliði potansiyeli olduðunu görüyoruz.

G20 Bali Zirvesi'nin temasýný "Birlikte Toparlanma - Daha Güçlü Toparlanma" oluþturdu. Gýda ve enerji güvenliði de zirvenin temel baþlýklarý olarak ön plana çýktý. Gýda güvenliði meselesi 2015 yýlýnda deruhte ettiðimiz G20 Dönem Baþkanlýðýmýzýn ana gündem maddelerinden biriydi. G20 tarihindeki ilk enerji bakanlarý toplantýsý da yine bizim dönem baþkanlýðýmýzda icra edildi. Antalya Zirvesi'nden bugüne yaþananlar, ülkemizin 7 yýl önce gündeme taþýdýðý konularýn isabetini de böylece göstermiþ oldu. Ýþtirak ettiðimiz oturumlarda enerji ve saðlýk baþlýklarýnda Türkiye olarak attýðýmýz adýmlarýn takdir topladýðýný da gördük. Ayný þekilde Rusya-Ukrayna arasýndaki esir takasý ve tahýl koridoru giriþimimizin dünya liderleri tarafýndan memnuniyetle karþýlandýðýna da þahit olduk.

G20 Bali Bildirgesine de ülkemizin önemli katkýlarý oldu. Rusya-Ukrayna krizine yönelik her tarafla konuþabilme yeteneðiyle ara bulucu bir rol oynayan ülkemiz ortak bir bildirgenin çýkarýlmasýnda aktif bir tutum sergiledi. Ülkemiz öncülüðünde hayata geçirilen Karadeniz Tahýl Koridoru Giriþimi, Türkiye ve Ýstanbul Anlaþmasýna da referans verilerek tüm G20 ülkelerince memnuniyetle karþýlandý. Mülteciler konusunda iþ birliði içerisinde olunmasý gerekliliði de G20 Bildirgesinde baðýmsýz bir paragraf olarak yer alabildi.

Zirve marjýnda ayrýca mevkidaþlarýmla ikili görüþmeler de gerçekleþtirdim. Bu temaslarýmýzda savunmadan enerjiye, terörle mücadeleden yatýrým, ticaret ve turizme kadar gündemimizde yer alan konularý istiþare ettik. Ziyaretimizin ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlýk için hayýrlara vesile olmasýný diliyorum.

SORU VE CEVAPLAR:

SORU: (Halime Kökce) Ýstiklal Caddesinde hain terör saldýrýsý gerçekleþti ve bu hepimizi derinden etkiledi. Türkiye olarak birlik ve beraberlik mesajý verdik kuþkusuz. Ama daha önceki saldýrýlarda olduðu gibi, yine CHP baþta olmak üzere muhalefet partileri, terör örgütünü kýnamak, lanetlemek yerine "hükümete yarýyor" düþüncesiyle bir anlamda devleti suçlayan bir tutum sergiledi. Bazý basýn kuruluþlarýndan da benzer yaklaþýmlar söz konusu oldu. Bu konudaki görüþlerinizi merak ediyoruz.

O gün saldýrýyla ilgili bütün geliþmeleri yakýndan takip ettik. 81 yaralý bilgisi geldi. Ölümler noktasýnda çok endiþeliydik. Maalesef 6 vefat oldu. Ki bunlarýn ikisi çocuktu. Rabbim her birine rahmet eylesin. Þu anda 5 vatandaþýmýz hala yoðun bakýmda. Yaralýlarýn sayýsý 25'e indi, diðerleri taburcu edilmiþ vaziyette. Þunu bütün samimiyetimle, açýk sözlü olarak söylemem gerekir. Bütün bunlara raðmen muhalefetin her zaman olduðu gibi bu olaylarýn acýsýný hissetmeyiþine biz zaten alýþtýk. Bu muhalefet, teröristlerle kol kola Ankara'dan Ýstanbul'a yürüyen muhalefettir. Biz bu muhalefete yabancý deðiliz. Bunlarýn tavýrlarýna da yabancý deðiliz. Þu anda bunlar PKK'nýn parlamentodaki uzantýsýyla zaten beraber hareket etmiyorlar mý? Beraber hareket ediyorlar. Kaldý ki bunlarýn þu anda kendi içinde zaten terör söylemlerini ifade eden kiþiler yok mu? Var. Nitekim þimdi bunlardan bazýlarýyla ilgili dokunulmazlýklarýnýn kaldýrýlmasýna yönelik parlamentoda çalýþmalar da devam ediyor. Bunlara alýþtýk. Burada özellikle muhalefetin içinde, CHP'yi bir kenara koyalým, 6'lý masanýn hepsini söylememe gerek yok, ama ÝP'in (Ýyi Parti'nin) bunlarla ayný çizgiye düþmesi tabii düþündürücü. Onlar niye bunlarla ayný masaya düþüyor veyahut ayný konuma geliyor? Bu tabii düþündürücüdür. Hele hele böyle bir dönemde. Temenni ederiz ki bunlar da bir dönüþüm yapmak suretiyle gerek bu masayý terk etmek gerekse milli ve yerli bir duruþ sergilemek üzere konumunu yeniden gözden geçirir.

SORU: (Zahit Akman) Ýstiklal Caddesindeki saldýrýyý 'seçim yaklaþtýkça yapýlabileceði konuþulan provokasyonlardan biri' olarak ifade edenler var. Siz bu saldýrýyý seçimle iliþkilendiriyor musunuz? Bu tür saldýrýlarýn olabileceðini düþünüyor musunuz?

Bir defa þunu peþinen söyleyeyim; biz hiçbir provokasyona Allah'ýn izniyle pabuç býrakmayýz. Gereði neyse bunun gereðini yaparýz ve yapacaðýz. 'Bu saldýrý yaklaþan seçimlerle baðlantýlýdýr' gibi bir ifade de terör örgütünün yaymaya çalýþtýðý korku senaryosunun bir parçasý. Ama benim milletimin, benim vatandaþýmýn feraseti çok yüksektir. Hiçbir zaman bu oyunlara gelmez. Seçime yönelik herkes zaten heybesinde ne varsa ortaya koyacak. Biz de koyacaðýz. Benim milletim de o yüksek ferasetiyle sandýklarda bunlara gereken cevabý verecektir. Terörün dini, dili, ýrký yok. Ýþte orada 15 yaþýndaki bir yavrumuz da þehit oldu. 3-4 yaþlarýnda bir yavrumuz da yaralandý. Dünya güzeli bir yavru... Süleyman Bey'le konuþtuk, týbbi müdahaleler noktasýnda ne gerekiyorsa bütün hepsini yapacaðýz. Ýnþallah onlarýn tedavisini de o þekilde sürdüreceðiz, yapacaðýz. Vefat eden kardeþlerimizin definleri yapýldý. Rabbim makamlarýný âli eylesin. Þu anda 25 kadar yaralýmýz var. Bunlarýn içinde 5 tane yoðun bakýmda olan var. Bunlarýn tedavilerini de süratle yaptýrýp inþallah onlarý da taburcu ederiz.

SORU: (Ahmet Ergen) Hafta baþýnda Ankara çok önemli bir görüþmeye ev sahipliði yaptý. Türkiye'nin koordinasyonuyla ABD ve Rus istihbarat baþkanlarý Ankara'da bir araya geldi. Bu buluþmanýn gerçekleþme sürecinde Türkiye'nin üstlendiði role ve bu görüþmeden beklentilere dair bizimle hangi notlarý paylaþabilirsiniz?

Þu kadarýný söyleyeyim; Rusya'nýn ve Amerika'nýn burada nükleer silaha müracaat edip etmeyeceði konusunda Ýstihbarat Baþkanýmdan aldýðým bilgi, þu an itibarýyla her iki tarafýn da nükleer silahla ilgili herhangi bir teþebbüsünün olmayacaðý istikametinde. Biz de tabii yakýn markajda tutalým, sýk sýk bir araya gelmelerini saðlayalým istiyoruz. Allah göstermesin; bu yeni bir dünya savaþýna yol açar. Buna da fýrsat vermeyelim.

SORU: (Dicle Canova) ABD Baþkaný Biden'la bir görüþmeniz oldu burada. Biz, size 'Rusya'nýn tahýl anlaþmasýný askýya almasýndan sonra baþlattýðýnýz diplomasi süreciyle sorun nasýl çözüldü?' diye sorduðumuzda, 'Önce Biden'a anlatacaðým, sonra size anlatacaðým' demiþtiniz. Biden'la bu konuyu konuþtunuz mu? Malum Rusya'nýn beklentileri var, kendi tahýl ve gübresini ihraç edebilmesi için gerekli garantileri ABD veriyor mu? 'Endonezya dönüþü Putin'le görüþeceðim' dediniz. ABD'den bir mesaj iletecek misiniz? Ýki ülke liderinin görüþme olasýlýðýna nasýl bakarsýnýz? Rus tahýlýnýn ihracý konusunda Türkiye'de iþlenmesi, buradan Afrika'ya gönderilmesi projesi ne aþamada? Bu ne zaman baþlar?

Tabii önce görüþmemizi bir yapalým. Görüþmemizi yaptýktan sonra da Sayýn Putin'in bize söylediði en önemli baþlýk, bu tahýlý ücretsiz olarak Afrika ülkelerine, Mali, Cibuti, Sudan, Somali gibi ülkelere göndermekti. 'Burada ayný þekilde bu iþin ücretsiz gönderilmesine biz de katkýda bulunuruz' dedik. 'Fakir fukara, garip gureba Afrika halký aç, açýk; onlarý böyle bir konumda býrakmayalým' dedik. Böyle bir mutabakatýmýz zaten oldu. Ýnþallah bu buðdayýn gelip bizde una çevrilmesi ve bu þekilde gönderilmesi onlarý da ciddi manada rahatlatacaktýr. Biden tabii bu konularla ilgili önce bize teþekkürünü ifade etti. 'Bu tahýl koridorunda üstlendiðiniz rol sebebiyle teþekkür ederim' dedi. Bunun dýþýnda F-16'larla ilgili konuda 'iþin tamamen elinde olduðunu, bunun hassasiyeti içerisinde olduðunu' söyledi. Bu konudaki iliþkilerimizi devam ettireceðiz. Burada Dýþiþleri Bakanlarýmýzýn, Savunma Bakanlarýmýzýn da bu süreci yakýndan takip etmeleri suretiyle, temennim odur ki inþallah kýsa zamanda F-16 meselesini de bu vesileyle çözmüþ oluruz.

SORU: (Murat Çiçek) Endonezya'da görüþmüþ olduðunuz liderler arasýnda Fransa Cumhurbaþkaný Macron da vardý. Buraya gelmeden birkaç gün önce Macron, 'Türkiye'nin Afrika'da özellikle emperyal tavýrlar sergilediði emperyalist olduðu' yönünde birtakým iddialarda bulundu. Bu konu gündeme geldi mi? Bu konu ile ilgili yorumlarýnýzý öðrenmek isterim.

Her konuyu, her yerde gündeme getirmek o konunun ciddiyetini ortadan kaldýrýr. Ben ona sadece dedim ki 'Emmanuel, bazý yerlerde bana sataþýyorsun, daha önce de konuþtuk. Sen dedin ki 'hanýmlar gayet iyi anlaþýyor ama biz anlaþamýyoruz.' 'Yok, yok anlaþýyoruz, bugün burada gayet görüþmelerimiz oldu' dedi. 'Bundan sonra da bu böyle devam etsin. Herhangi bir sýkýntýya fýrsat vermeyelim' dedim. Bu konularla ilgili olarak da yine ayný durumu koruduk. Ancak biliyorsunuz bizim Fransa ile en önemli konulardan bir tanesi SAMP-T meselesi. Bu konuyla ilgili Ýtalya Baþbakaný ile yaptýðýmýz görüþmede dedi ki 'Teknik bazý sorunlar kaldý, bunlarý da çözmek suretiyle üçlü olarak Fransa, Ýtalya, Türkiye SAMP-T meselesini de kýsa zamanda çözelim.' Ýtalya Baþbakaný ile ilk görüþmemizdi ama çok ciddi, kararlý bir görüþme yaptýk. Özellikle de savunma sanayiine yönelik yaptýðýmýz görüþme iyi oldu. Bunun yanýnda enerji ile ilgili yaptýðýmýz görüþme iyi oldu. Libya konusunda iyi bir görüþme yaptýk. Göçle ilgili iyi bir görüþmemiz oldu. 'Bu konularla ilgili kýsa zamanda sizleri Türkiye'ye bekliyoruz. Türkiye'de bu konularý ilgili arkadaþlarýmýzla beraber de ele alarak sürdürelim' dedik. O da not etti.

SORU: (Eda Cabul) Endonezya'ya hareketiniz öncesinde Türkiye'nin küresel boyutta yaþanmakta olan enerji krizinin çözümü bakýmýndan anahtar konumda olduðunu hatýrlatacaðýnýzý söylemiþtiniz. Bu konuyla alakalý önümüzdeki günlerde somut bir adým görecek miyiz enerji üssüyle ilgili?

Enerji konusunda Türkiye olarak þu an itibarýyla iyi bir konumdayýz diyebilirim. Birilerine muhtaç deðiliz. Hele hele Akkuyu olayý þurada 2-3 sene içinde bittiði anda, oradan da çok ciddi bir kapasiteyi elde etmiþ olacaðýz. Ardýndan ben yine Sayýn Putin'le Sinop'u da görüþmüþtüm. Orada da inþallah dört türbin inþa edeceðiz ve Akkuyu kadar -belki daha fazla- oradan da elde edeceðiz. Bunlarý da elde ettiðimiz andan itibaren Türkiye'nin zaten enerjiyle ilgili bir sorunu kalmayacak. Çok daha iyi bir konuma geleceðiz. Ve biz, enerji ihracýna da rahatlýkla baþlayabiliriz. Bu arada bize 'biz sizi enerji noktasýnda da destekleyebiliriz' diyen ülkeler de var. Bu konuda onlarla da bu iliþkilerimizi devam ettireceðiz. Ýnþallah gerekirse oralardan da kendimiz için olmaktan öte alýp ihracýný yapma, yani swap diyebileceðimiz bir süreci de baþlatma þansýmýz ayrýca var. Ýsim vermeyim, onu gidip görüþüp, karara baðladýktan sonra açýklarýz.

SORU: (Özay Þendir) Ýtalya Baþbakaný ile olan görüþmenizi özetlediniz ama iki konuyu sormak istiyorum. Ýtalya Baþbakaný aþýrý saðdan geliyor. Seçim öncesi konuþmalarý ile sizin çizdiðiniz olumlu görüþmede, koalisyon ortaðý Berlusconi'nin etkisi var mý; Türkiye'nin önemini bilen isimlerden birisi olarak? Avrupa Birliðini sarsabilecek kadar Brüksel'den yetkileri geri almak isteyen bir duruþundan bahsediliyordu. Siz nasýl bir izlenim aldýnýz kendisiyle görüþmede?

Gerçekten Berlusconi'yle ve ayný zamanda Berlusconi'nin mesai arkadaþlarýyla seçim kampanyasýnda ciddi bir dayanýþmasý oldu. Sözünü esirgemeyen bir hanýmefendi. Türkiye ile olan münasebetlerini dört baþlýkta öne çýkarmayý özellikle ifade etti. Bu baþlýklardan biri 'enerji konusunda dayanýþmayý artýrabiliriz.' Biliyorsunuz ENI onlarýn en önemli enerji þirketi. Göç konusu onlarýn da bizim gibi sýkýntýda olduðu bir konu. Bunun dýþýnda 'savunma sanayine yönelik iliþkileri bundan sonra daha da artýrabiliriz' dediler. Bunun üzerinde durabiliriz özellikle. Savunma sanayii ile ilgili tabii SAMP-T konusu önem arz ediyor. Ýtalya ile Avrupa Birliði'nde gelecek destek de önem arz eden konularýn içerisinde. 'Ýtalya'da biz þu anda iyi geldik, sayýsal olarak iyi bir konumdayýz' dedi. Bu noktada da Avrupa'da dayanýþma içerisinde olacaðýmýz bir ülke. Uzun zamandýr Ýtalya ile münasebetlerde bir zayýflama vardý. Bunu yeniden bir canlandýrma konumuna gelebiliriz. Bu konuda mutabakatýmýzý orada karþýlýklý olarak yineledik ve Ýtalya ile adýmlarýmýzý da bu þekilde inþallah atacaðýz.

SORU: (Abdülhalik Çimen) Türkiye Körfez ülkeleriyle iliþkileri normalleþtirdi. Mýsýr'la da çözüm noktasýnda diplomasi çalýþmalarý var. Siz 'Vakti, saati geldiðinde Esad'la da görüþebiliriz' demiþtiniz. Bu açýklamanýzýn ardýndan Rusya 'Böyle bir görüþme olursa, ev sahipliði biz yapabiliriz' demiþti. Bu iki ülke ile ilgili son geliþmeler ne durumda?

Siyasette ebedi olarak dargýnlýk, kýrgýnlýk, küslük olmaz. Vakti, zamaný geldiði anda oturur, deðerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Þu anda Türkiye olarak bu konularda sýkýntýlý olduðumuz ülkelerle iliþkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baþtan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inþallah o þekilde devam edebiliriz.

SORU: (Ýdris Saruhan) Sokak köpekleriyle ilgili bir çaðrý yapmýþtýnýz belediyelere, 'Hayvanlarýn yeri barýnaklardýr, sokaklar deðil. Böylece hem hayvanlar korunsun hem de vatandaþlarýn güvenliði saðlansýn' diye. Ancak geçen sürede sokak köpekleri tehlike saçmaya devam ediyor bazý yerlerde. Son olarak Bitlis'te bir çocuk vefat etti. Bu konuda bir çalýþma olabilir mi?

Öncelikle hayatýný kaybeden yavrumuza Allah'tan rahmet diliyorum. Sahipsiz hayvanlarýn yeri sokaklar deðil, barýnaklardýr. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile Tarým ve Orman Bakanlýðýna gerekli talimatlarý verdim. Bakanlarým çalýþýyor. Bu iþi boþ býrakmamalýyýz. Konuyla ilgili atýlacak adýmlar neyse, ne tedbir gerekiyorsa yerine getirilecek. Bu konuda öncelikli olarak belediyeler, barýnaklar inþa ederek sahipsiz, baþýboþ sokak hayvanlarýný toplamalý. Mesela bizim Konya Büyükþehir Belediyemizin gerçekten çok örnek bir çalýþmasý var. Ýstanbul'da Beykoz Belediyemizin de gerçekten çok örnek bir çalýþmasý var. Yani hem teþhis hem tedavi ve ondan sonra da hayvanlarý garipsemeyecekleri alanlara salýverme gibi bir çalýþmayý þu anda Beykoz Belediyemiz de Konya Büyükþehir Belediyemiz de yapýyor. Ayrýca mesela Ýstanbul'da Orman Bölge Müdürlüðümüz ile Valiliðimizin müþterek yeni bir çalýþmalarý var. Bu hayvanlarýn bakýlabileceði ve daha sonra dernekler tarafýndan bunlarýn bakýmýnýn üstlenilebileceði bir uygulamayý müþtereken çalýþýyorlar. Daha sonra da bunu bütün illere uygulamayý düþünüyoruz. Orman Bölge Müdürlüðü bu hayvanlar için uygun yerler ve hayvan severlerin de gelip ilgilenebilecekleri mekanlar oluþturmaya çalýþýyor. Epey bir ilerleme de kaydedildi.

SORU: (Ümmügülsüm Durmuþ) Yerli araç TOGG en çok da gençler tarafýndan ilgi görüyor. Satýþa sunulduðunda gençlere özel bir kampanya olacak mý?

Þöyle bir nihai noktaya gelsin; pazarlama süreci içerisinde, pazarlama teknikleri açýsýndan orada belki böyle bir þey de düþünülebilir ama þu anda henüz konuþulmuþ bir konu deðil. Tabii bütün maliyet analizleri vesaire yapýldýktan sonra bunlarýn belli bir yol haritasý var. Bu yol haritasýna göre de hangi sürede, hangi rakamlarla bunu piyasaya sürelim, ne zaman bu fiyatlar farklý bir hal alabilir, bunlarý o çalýþmalardan sonra açýklayacaðýz.

SORU: (Pelin Çift) TOGG ile ilgili küçük bir ekleme yapabilir miyim? Dediniz ki '6'lý masadakilerin yerli ve milli konularda duruþlarýný gözden geçirmesi gerekiyor.' CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu ve ÝYÝ Parti Genel Baþkaný Meral Akþener de aslýnda TOGG'un Gemlik Kampüsü'nün açýlýþýna davetlilerdi ama gelmediler.

Þimdi ziyaret etmek istiyorlar. Niye olmasýn dedik.

SORU: (Pelin Çift) Gelselerdi birlikte fotoðraf verir miydiniz?

Bizim kimseyle alýp veremediðimiz yok. Bunlar bir defa -Bay Kemal baþta olmak üzere- tutturmuþ Külliye aþaðý, Külliye yukarý... Nasýl olduysa bir kere geldi. Gel arkadaþ, gel. Burasý benim þahsi mülküm deðil. Burasý bu milletin. Burasý hizmet mekâný. Ama yok, tutturdu kafaya onu, o þekilde gidiyor. Þimdi TOGG'la ilgili de hani diyordu ya 'Nerede fabrika?' Þimdi gelmek istediklerini söylediler. Buyursun gelsin dedik. Ayný þekilde Meral Haným da istemiþ, o da buyursun gelsin. Gezdirin, görsünler; bütün o robotik sistemleri, makineleri, o araçlarýn tabandan tavana kaynaklarýndan diðer bütün iþlemlerine varýncaya kadar nasýl yapýldýðýný görsünler. Biz bundan mutlu oluruz. Geleceklermiþ.

SORU: (Pelin Çift) Bugün sizin de sevdiðiniz, þiirlerini çok da duygulu, güzel seslendirdiðiniz Sezai Karakoç'un vefat yýl dönümü. Ayný zamanda sizin özel bir baðýnýzýn olduðunu bildiðimiz Ahmet Kaya'nýn da vefatýnýn 22. yýlý. Haklarýnda ne söylemek istersiniz?

Her ikisine de Allah rahmet eylesin. Ýki gün önce de Ahmet Kekeç kardeþimin vefat yýldönümüydü. Onu da rahmetle anýyorum. Tabii Sezai Karakoç zaten sürekli olarak þiirlerini okuduðumuz, terennüm ettiðimiz bir üstadýmýz. Ahmet Kaya da ben cezaevine girerken Yedikule'de Kazlýçeþme'de yapýlan programa gelmiþti. Bu anlamlý günümüzde onun orada yaptýðý konuþma, söylediði parçalar hakikaten unutulmazdý. Ben tabii istedim ki nakli kubur yapmak suretiyle Fransa'dan alalým, burada defnini yapalým. Aile olumlu yaklaþmadý, onun için getiremedik. Yoksa o, bu topraklarýn insaný. Ona yapýlanlarý, o geceyi unutmamýz mümkün deðil. Kusura bakmayýn, bazýlarý kýzýyor 'niye öyle diyorsun' diye ama bu beyaz Türkler var ya; neler yaptýlar malum. Normal zamanda 'Ahmet Kaya þöyle, Ahmet Kaya böyle...' Peki o gece yaptýðýnýz ne? Neler demediler ki? Biz bir kez daha rahmet diliyoruz. Ama bizim nakli kubur teklifimiz hala masadadýr. Bu teklifin deðerlendirilmesiyle buna göre bir adým atýlabilir. Çünkü bu topraklar, onun topraðýdýr. Yeter ki aile bu konuda kararýný versin ve adýmý da ona göre atarýz. Çünkü bu ülkede sevenlerinin olduðu kadar herhalde Fransa'da seveni olmaz.