Trafikte kaç adet TOGG var? Bakan Kacýr 24 TV'de açýkladý
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, TEKNOFEST Adana'da 24 TV Genel Yayýn Yönetmeni Ömer Özkök'ün sorularýný cevapladý.

Bakan Kacýr'ýn açýklamalarýndan satýrbaþlarý:

Türkiye Togg ile birlikte 60 yýllýk hayaline kavuþuyor. Tanýtýmýný 2019 yýlýnda Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan yapmýþtý.

2020 yýlýnýn yaz aylarýnda pandeminin dördüncü aylarýnda Gemlik'te Togg üretim tesislerinin temelini attý. 2022 yýlý 29 Ekim'de Togg araçlarý banttan iniþ törenini gerçekleþtirdik. Bu defa "Bunlar göstermelik tören yapýyorlar. Bu fabrikada üretim olmayacak" diyenler oldu.

2023 yýlý Nisan-Mayýs aylarýnda Togg araçlarý yollara çýkmaya baþladý. Bu defa "Togg'lar Ýtalya'dan gemilerle getiriliyor, üretilmiyor." diyenler oldu. Þimdi 37 binden fazla Togg var caddelerimizde.

Ben arzu ederim ki milletimizin ortak hedefi olan bu projeye hep birlikte sahip çýkalým. Bu proje Türk milletinin projesi. Türk milletinin yüksek teknolojide paradigma deðiþimini yakalamak adýna iddia sahibi olduðu bir sektörde kendi markasýný 60 yýllýk bir hayalin ardýndan gerçekleþtirmesi projesi.

Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn iddiasýyla bu proje buralara geldi.

Diðer siyasilerin önemli bir kýsmý bunun ancak bir hayal olduðunu ifade ettiler. koca koca iþ adamlarýmýzdan dahi maalesef "Ya Türkiye'de zaten otomobil üretiliyor. Yerli markaya ne gerek var?" diyenler oldu. Halbuki biz her zaman þunu söyledik: Fikri haklarý bize ait olan bir marka bizim teknoloji yarýþýna dahil olmamýzý hýzlandýracak. Bu markanýn etrafýnda teknoloji giriþimleri bir araya gelecek. Bu markayla iþ birliði yapacak. Belki Togg'dan daha deðerli markalar filizlenecek. Biz yarýþa iddialý olabilmek adýna paradigmanýnýn kýrýldýðý noktada dahil olmuþ olduk. Ama ifade ettiðiniz gibi ancak 7 yýl süren ve adeta bir "babayiðit" arayýþýna dönüþen bir sürecin sonunda. Bunun adýna ister "öðrenilmiþ çaresizlik" diyelim ister "öðretilmiþ çaresizlik" diyelim. Bu tanýmlarýn hepsini milletimiz elinin tersiyle itti.

Milletimiz, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi projelerine, savunma sanayii teknolojilerine sahip çýkmýþtýr.

T10F GÖRÜCÜYE ÇIKTI!

Ben geçtiðimiz hafta T10F'in test sürüþüne katýldým. T10F aslýnda mevcut aslýnda T10X platformuyla ayný platform üzerinde tasarlandý. Genellikle otmobil markalarý, bir platform geliþtirip bu platform üzerine kullanýcý tercihlerine göre farklý yüzler üretirler.

Togg da halihazýrda tüm güvenlik testlerinden geçmiþ ana platformunu C sýnýfý ama biraz büyücek bir C sýnýfý olan T10X'te kullandýðý platformun üzerine bu defa sedan/fastback modeli geliþtirmiþ oldu.

Tabi bu model daha sportif araç beklentilerine uygun olarak tasarlandý. Ben spor modda da test ettim çok seri. Elektrikli araçlardan tork ivmelenme çok yüksektir. Bu da ayrý bir keyif veriyor.

Zaten elektrikli araçlar kullanmaya baþladýðýnýzda sessiz olmalarý, hýzlý ivmelenmeleri ve benzeri özellikleriyle kendilerine çok hýzlý alýþtýrýyorlar. Ben þimdi bir Togg kullanýcýsý olarak içten yanmalý benzinli ya da dizel bir araca bindiðimde inanýlmaz bir gürültü ve titreþim hissediyorum.

Yýllardýr bu araçlarý kullandýk ama elektrikliye binince içten yanmalarla çok pozitif anlamda ayrýþtýðýný görüyorum. Ayný zamanda T10F 80 kilometre daha fazla menzil sunacak kullanýcýlara. Elektrikli araç tercihlerinde batarya menzili teme l kriterlerden biridir. Malumunuz T10X'te 520 kilometreye yakýn menzil vaadi var. Ama tabi bütün bu istatistikler tüm araçlarda olduðu gibi sabit bir hýzda yaklaþýk 90 Km/s hýzda ve düz yolda yapýlabilecek menzil istatistiðidir.

Burada artý 80 kilometreye varan bir menzil hedefi var. Dolayýsýyla bu da elektrikli araç tercih edecekler için önemli bir ayrýcalýk sunuyor olacak . Burada asýl olay þu: Togg'un hýzlý ürün geliþtirme kabiliyeti pazar koþullarýna beklentilerine hýzlý adaptasyon kabiliyeti çok deðerli.

Sýfýrdan bir marka ortaya çýkýyor.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • 24 TV