TSK'ya tahsis edilen havaalanýndan kalkan SÝHA'larla bölge denetim altýna alýndý
ABONE OL

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, bir takým ziyaretler için geldiði Bilecik'te ilk olarak Osmanlý Devletinin kurucusu Osman Gazi'nin kayýnpederi, devletin manevi kurucusu Þeyh Edebali'nin türbesini ziyaret etti. Ardýndan Bilecik Valisi Þefik Aygöl'ü ziyaret eden Tatar, son olarak Þeyh Edebali Üniversite 2023-2024 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'ne katýldý. Tatar'a üniversite tarafýndan 'Fahri Doktora Diplomasý' verildi.

"1571 KIBRIS'IN FETHÝ BU COÐRAFYAMIZDAKÝ VARLIÐIMIZIN TARÝHÝDÝR"

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, "Bilecik tarihi bir bölge, tarihi bir kent. Osmanlý Ýmparatorluðu'nun kuruluþ öncesinde yapýlan o önemli çalýþmalar ve Ertuðrulgazi, Osmangazi ve þu anda üniversitemizin de ismini taþýyan Þeyh Edebali Hazretleri burada yaþamýþ. Osmanlý Ýmparatorluðunun kuruluþu ve Selçuklulardan sonra 1453'te Ýstanbul'un fethi süreci vardý. Ama hiçbir zaman 1571'de unutmuyoruz. 1571 Kýbrýs'ýn fethi bu coðrafyamýzdaki varlýðýmýzýn tarihidir. 80 bine yakýn þehit verilerek fethedilen Kýbrýs amaç elbette o zamanýn 24 milyon kilometre olan dev imparatorluðun güvenliði için alýnmasý gerekiyordu, alýnmýþtý. Kýbrýs'ýn kuzeyindeki Türk devleti egemen bir devlet olarak yoluna devam etmek zorundadýr. Orada farklý zihniyetlerin, farklý bir takým amaçlarla dolanmalarý ve bizlerin emniyetini, güvenliðini olumsuz etkilemelerini herhalde büyük millet müsaade etmez" dedi.

"TÜRK SÝLAHLI KUVVETLERÝNE TAHSÝS EDÝLEN HAVAALANINDA ÝHA'LAR VE SÝHA'LARLA AKDENÝZ'ÝN TÜMÜNÜ DENETLEYEBÝLÝYORUZ"

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, konuþmasýnýn devamýnda, "Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde Türk Silahlý Kuvvetlerine tahsis edilen havaalanýnda ÝHA'lar, SÝHA'lar Akdeniz'in tümünü denetleyebiliyorlar. Kýbrýs meselemizi yýllardan beri sürdürmekteyiz. Türkiye ile bu dava müþterek ve ortak bir davadýr. Zaten hepimizin kökleri Anadolu'dadýr. Elbette uluslararasý sorun devam ediyor. Rum ve Yunanlýlar hiçbir zaman bu uzun tarihte Kýbrýs'ý yönetmemiþtir. Bunlar hep bir planýn, programýn parçasýydý. Bilecik'te az önce müzede gördük. 2. Selim zamanýnda Kýbrýs'ýn nasýl fethedildiðini. Bir tarafta donanma yakýlmýþ ama ne demiþler "Siz bizim saklýmýzý kestiniz, biz sizin kolunuzu kestik" Sakal büyür kol büyümez. Ondan sonra Kýbrýs 1 yýl süren savaþlarla fethedilmiþ. 1 Aðustos 1571'de Kýbrýs Türk Vakýflar Ýdaresi kurulur. Bu vakýf bizler için çok önemlidir. Binlerce aile malýný mülkünü devretmiþ ve vakýf idarecileri bu mallardan mülklerden kira vererek okul, ibadet yerleri gibi yararlý þeyler yapmýþlar. Benim mücadelem gördüðünüz gibi bir Türklük mücadelesidir. Kýbrýs meselesi hepimizin meselesidir. Biz bu meseleyi sonuna kadar baþýmýz dik, egemenlik temelinde yürütmenin zorunluluðu içerisindeyiz. Yoksa kaybederiz. Kaybettiðimizde Türkiye'nin güney sahiller ide tehlikeye girer. Ne demiþti Mustafa Kemal Atatürk; 'Kýbrýs asla düþman eline geçmemeli geçerse ikmal yollarý kapanýr' demiþti. Kimsenin gücü Türkiye ve Kýbrýs arasýndaki baðý koparmaya yetmeyecektir" diye konuþtu.

"ÜNÝVERSÝTEMÝZ, SIRALAMASI EN ÇOK ARTAN 11'ÝNCÝ ÜNÝVERSÝTE OLARAK LÝSTEDE 15 SIRA BÝRDEN YÜKSELMÝÞTÝR"

Þeyh Edebali Üniversite Rektörü Prof. Dr. Þükrü Beydemir de konuþmasýnda, "Üniversiteler; bilimin, akademik çalýþmalarýn merkezi olmanýn yaný sýra sosyal ve kültürel yaþamýn da lokomotifi olan eðitim kurumlarýdýr. Bilecik Þeyh Edebali Üniversitesi olarak yaptýðýmýz tüm çalýþmalarda ilimizin ve bölgemizin menfaatlerini; öðrencilerimizin daha nitelikli bir eðitim alarak bizleri ülkemizin gelecek hedeflerine bir adým daha yaklaþtýrmalarýný amaç ediniyoruz. Üniversiteler, akademik anlamda eðitim veren en yüksek eðitim kurumlarýdýr. Buradan hareketle Üniversitemizin dünya ölçeðindeki bazý verileri bizleri mutlu etmenin yaný sýra daha üst sýralara çýkabilmek adýna motive etmektedir. Bilimsel üretkenliðin sayý ve kalitesini belirleyen göstergeler olan makale, atýflara ve çeþitli kriterlere dayalý bir sistem kullanan URAP, 15 göstergeye göre üniversiteleri sýralarken; Makale sayýsý, öðretim üyesi baþýna düþen makale sayýsý, atýf sayýsý, toplam bilimsel doküman sayýsý, doktora öðrenci oraný, TÜBÝTAK'tan alýnan proje sayýsý gibi kriterleri göz önünde bulundurmaktadýr. Üniversitemiz, sýralamasý en çok artan 11'inci üniversite olarak listede 15 sýra birden yükselmiþtir" dedi.

"TÜRKÜN BEDENÝ ANADOLU ÝSE KALBÝ DE KIBRIS'TIR"

Bilecik Valisi Þefik Aygöl ise "Bilecik'in manevi önderlerinden Þeyh Edebali'nin ismini taþýyan, eðitim ve bilim yuvamýz üniversitemizin çok kýsa sürede önemli baþarýlarýna tanýklýk ettik. Bu baþarýlar sayesinde tarým, sanayi, turizm ve eðitimle de adýndan söz ettirmiþtir. 1 milyar dolarýn üzerinde ihracat hacmine sahip 8 organize sanayi bölgesine ev sahipliði yapan Bilecik, 4 coðrafi bölgede topraðý olan tek il olarak verimli topraklarýyla da mega kentleri besleyen bir tarým þehridir. Bunlarýn yaný sýra baþta mermer olmak üzere, zengin yeraltý kaynaklarýyla Bilecik, doðal güzellikleri, tarihi yapýlarý, kültürel birikimi ve inanç turizmi potansiyeli ile deðerini korumaktadýr. Her yönüyle bereketli bu toraklar, Osmanlý devletinin beylikten cihan imparatoruna uzanýþýn müjdelendiði kadim topraklardýr. 107 yýl önce Çanakkale'de, 102 yýl önce Sakarya'da ve 49 yýl önce Kýbrýs'ta canýný ortaya koyarak baðýmsýzlýðý için savaþan Türk ulusunun vatan sevgisidir. Bu sevgiyi bölmek ve hatta yok etmek isteyenlere en güzel cevabý Türk halký birlik ve beraberlikleriyle 49 yýl önce Kýbrýs Barýþ Harekatý ile çok net bir þekilde vermiþtir. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasýnda atalarýmýzýn mücadeleleriyle oluþturulan bu sevgi ve kardeþlik baðý, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün üstün gayretleriyle sürdürülmüþtür ve cumhuriyetimizin 100'ünü yýlýnda Türkiye yüzyýlýnda sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyib Erdoðan'ýn önderliðinde güçlü bir þekilde devam etmektedir. Kýbrýs halkýyla olan kardeþliðimiz ne pahasýna olursa olsun geçmiþten aldýðýmýz güçle yaþatmaya devam edeceðiz. Türkün bedeni Anadolu ise kalbi de Kýbrýs'týr" dedi.