Tunç Soyer'e tepkiler çýð gibi: Osmanlý Devleti'ni hedef almasý þuursuzluk
ABONE OL

Ýzmir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'in 9 Eylül'ün 100. yýl dönümünde Osmanlý'yý hedef almasýna tepkiler peþ peþe geldi. MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli yaptýðý açýklamada Soyer'e sert tepki gösterirken, "Ýflah olmaz bir cahillik, tedavisi imkansýz devþirme hastalýðýdýr." ifadelerini kullandý.

MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli, '741'inci Söðüt Ertuðrul Gazi'yi Anma ve Yörük Þenlikleri' nedeniyle yazýlý açýklama yaptý.

400 çadýrlýk bir Türkmen beyliðinden cihan imparatorluðuna gidilen süreçte, Söðüt'ün eþsiz bir stratejik konumu, emsalsiz bir jeopolitik þartlarý, desteði olduðunu aktaran Bahçeli, "Büyük ceddimiz Ertuðrul Gazi ile baþlayan geliþme, müteakip çaðlarda yalnýzca Türklerin deðil, dünya tarihinin de akýþýný deðiþtirecek dinamikleri peþ peþe tetiklemiþtir. 624 yýllýk cihanþümul bir kudrete Söðüt'ten atýlan inançlý adýmlarla ulaþýlmýþ, coðrafyalar Türk milletinin muazzam atýlýmlarýyla yeni baþtan biçim ve þekil almýþtýr. Bu muvaffakiyet hali, ilhamýný Oðuzlar'ýn gücünden, duasýný Hayme Ana'dan, desteðini Gündüz Alp'ten alan Ertuðrul Gazi'yle ivme kazanmýþtýr. Ertuðrul Gazi ve onun yeþerttiði anlayýþ, önceki dönemlerin çapsýz kavgalarýndan, derin ihtilaflarýndan ders ve sonuçlar çýkarmýþ, çatýþarak, çarpýþarak, cepheleþerek, bölünerek, ayrýþarak, farklýlaþarak büyük ülkülere ulaþýlamayacaðýný kavramýþtýr" ifadelerini kullandý.

Osman Gazi'yle birlikte, Anadolu Türkmen boylarýnýn içine düþtükleri karanlýk ve kargaþa fanusundan kurtulmaya baþladýðýna iþaret eden Bahçeli, "Daha büyük hedeflerin etrafýnda halka halka birleþmenin çare ve yollarýný aramaya koyulmuþlardýr. Söðüt'e tutunan bir filizin, gövdesi ve dallarýyla her tarafa ulaþan koca bir cihan devletine ulaþmasýndaki sýr, kardeþliðin ve kaynaþmanýn saðlanmasý, insaný merkezine alan adaletli yönetim ruhuyla taçlanmasýnda saklýdýr. Bu hayranlýk uyandýran ruh, birliði ve dirliði bozulmuþ Anadolu coðrafyasýnda vücut bulan bir uç beyliðinden, çað açýp çað kapatan bir ihtiþama ulaþýlmasýný da temin etmiþtir. Ertuðrul Gazi'yle birlikte baþlayan asýrlarý aþan yolculuk, Osman Gazi'yle sýnýrlarýný zorlamýþ, Orhan Gazi'yle devletleþmiþ, Murat Hüdavendigar'la imparatorluk seviyesine terfi etmiþtir. Son tahlilde Kanuni Sultan Süleyman ile zirveye taþýnmýþtýr. Yalnýzca batýyla sýnýrlý kalmayan Türk'ün ilerleyiþi, fýrsat ve zemin buldukça doðuya da yönelmiþ, hatta Afrika'ya kadar ulaþmayý baþarmýþtýr" deðerlendirmesinde bulundu.

'TEDAVÝSÝ ÝMKANSIZ DEVÞÝRME HASTALIÐI'

"Dönemin jeopolitik þartlarýnýn gereði olarak Söðüt'ü yurt tutan 400 çadýrlýk Türkmen varlýðý, iç çeliþkilerin aþýldýðý takdirde dünya üzerinde nasýl bir küresel güç mertebesine vasýl olunacaðýný da açýklýkla göstermiþtir" diyen Bahçeli, mesajýna þöyle devam etti:

"Bugün de korkulan esasen budur. Büyük Türk milletinin tarihi tekerrür ettirerek böylesi bir mevkiye eriþmesini sekteye uðratmak maksadýyla alçak tertipler planlanýp tatbik edilmektedir. Tuzaklar kurulmakta, karanlýk oyunlar sahnelenmektedir. Ecdadýmýza ve tarihimize hakaretler edilmektedir. Vatan topraklarýna kanlý çizmeleriyle basan müstevlilere tek kelime edemeyen bugünün iþbirlikçi siyasetçilerin, 9 Eylül 1922 tarihinin 100'üncü yýl dönümünde tarihimizi düþman gözüyle yorumlamasý iflah olmaz bir cahillik, tedavisi imkansýz devþirme hastalýðýdýr. Geldiðimiz bugünkü aþamada, Türkiye'miz Söðüt müktesebatýyla, Ertuðrul Gazi neslinin onuruyla bütün iç ve dýþ tehditlere direnmekte, çok þükür zalim ve zillet kuþatmayý her noktadan parçalamaktadýr. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin yüksek yönetim mirasýnýn bir devamý, yüzyýllardýr milli vicdanda taþýnan kutlu veraset zincirinin son halkasýdýr. Bu þuurdan mahrum gafillerin ecdadýmýza karþý nefret ve ihanet suçu iþlemesi fýtratlarýnýn gereðidir. Bununla mündemiç olmak suretiyle, son zamanlarda muhatap kaldýðýmýz sýkýntýlar, iç ve dýþ iþgal cephesinin geniþleyen tahrikleri dünden devraldýðýmýz tarihi mirasa alenen husumet beslendiðini de göstermektedir. 400 çadýrlýk Türkmen ruhuyla, ayný þekilde dünyaya meydan okuyan milli varlýkla her neviden düþmanca muameleye karþý duracaðýmýz herkesçe çok iyi bilinmelidir. Sultan Alparslan'la baþlayan ve Ertuðrul Gazi'yle birlikte hakimiyetimizin daha da tescillendiði Anadolu coðrafyasý uðruna verdiðimiz þehitlerle beraber vatan yapýlmýþtýr. Böylelikle Türksüz Anadolu arayýþýndaki Haçlý zihniyetine yönelik en kati ve keskin cevap verilmiþtir. Yüzyýllardýr hapsolduklarý karanlýk mahzenden çýkmak için uygun zaman kollayanlar, Türk milletinin hayat hakkýný gasp etmek için projeler hazýrlayanlar þimdilerde tekrar doðrulsalar da kaybetmeye mahkum olduklarý kaçýnýlmaz bir hayat ve tarih gerçeði olarak karþýmýzdadýr. Elbette dün içimize fitne sokmaya çalýþan tekfurlara, Türk milletini yok etmeyi hedefleyen zalim ve zillet emellere nasýl muktedir duruþ gösterilmiþse bugün de bu büyük milletin iradesinin yeniden þahlanarak hak edenlere Osmanlý'nýn þamarýný indireceði muhakkaktýr. Hiç kuþkusuz inancýmýz ve beklentimiz de budur."

'GÜNÜMÜZÜN KUTLU OLMASINI TEMENNÝ EDÝYORUM'

Bahçeli, Türk milletinin yeniden küresel arenada güçlü ve sözü dinlenir bir hale gelmesinin tarihi mirasa sarýlmasýyla mümkün olduðu, bugün de bunun uygulandýðýný belirterek, "Bu duygu ve düþüncelerle, 741'inci Söðüt Ertuðrul Gazi'yi Anma ve Yörük Þenlikleri'ne katýlan her vatandaþýmýzý selamlýyor, günümüzün kutlu olmasýný temenni ediyorum. Söðüt'ten çýkýp Anadolu Türk birliðini tesis eden, oradan da büyük bir cihan imparatorluðunun yolunu açan Ertuðrul Gazi'yi ve onun ahfadýný, ayný zamanda aziz þehitlerimizi rahmetle, minnetle, þükranla yad ediyorum. Ruhlarý þad, mekanlarý cennet olsun. Cenab-ý Allah hepsinden razý olsun" dedi.

AK PARTÝ SÖZCÜSÜ ÇELÝK'TEN OSMANLI DEVLETÝ'NÝ HEDEF ALAN AÇIKLAMALARA TEPKÝ

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhuriyet'imize sahip çýkmak için tarihimizin büyük köklerinden Osmanlý Devleti ile kavga etmek, milletimizin kimliðine saldýrýdýr." ifadelerini kullandý.

Çelik, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmýnda, Ýzmir'in düþman iþgalinden kurtuluþunun yýl dönümünde, ülkeye yapýlmýþ düþmanlýklara karþý konuþmasý gerekenlerin Osmanlý Devleti'ni hedef almasýnýn þuursuzluk olduðunu ifade etti.

Osmanlý Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti'ni kavga ettirmeye çalýþanlarýn milletin egemenlik haklarý ile sorunu olduðunu belirten Çelik, þunlarý kaydetti:

"Bütün siyasi misyonu Cumhuriyet'imiz ile Osmanlý Devleti'mizi kavga ettirme üzerine kurulmuþ olanlar var. Cumhuriyet'imize sahip çýkmak için tarihimizin büyük köklerinden Osmanlý Devleti ile kavga etmek milletimizin kimliðine saldýrýdýr. Cumhuriyet de bizim, Osmanlý Devleti de."

AK PARTÝ GENEL BAÞKANVEKÝLÝ KURTULMUÞ'TAN SERT TEPKÝ

AK Parti Genel Baþkanvekili Numan Kurtulmuþ, Van AK Parti il baþkanlýðýnda düzenlediði basýn toplantýsýnda Soyer'e tepki gösterdi.

Kurtulmuþ, gazetecilerin, Ýzmir'in düþman iþgalinden kurtuluþunun yýl dönümünde, Osmanlý devletini hedef alan açýklamalara iliþkin sorusuna, þu yanýtý verdi:

"Söyledikleri sözlerin zerre kadar kýymeti yoktur. Bizim gibi büyük milletlerin hayatý hikaye okunur gibi okunmaz. Bir roman gibidir. Her bölümünde baþka bir þey anlatýlýr ama hepsi birbirinin devamýdýr. Osmanlý Selçuklu'nun devamýdýr. Selçuklu öncekilerin devamýdýr. Bu milletin devamýný, tarihini böyle hikaye okur gibi okursanýz hiç anlamamýþ olursunuz. Osmanlý'yý Cumhuriyet'ten ayýracak hiçbir þey yoktur. Osmanlý da Cumhuriyet de bizimdir. Anadolu topraklarýnda yaþayan bütün medeniyetler bizimdir. 24 medeniyete ev sahipliði yapmýþ bir ülkeden söz ediyoruz. Bunlarýn hepsi, ülke tarihimizin bir parçasýdýr. Þimdi Osmanlý'yý düþman gibi görürseniz adama sormazlar mý Mustafa Kemal Atatürk Osmanlý subayý deðil miydi? Yani hep beraber bu millet, Birinci Dünya Savaþý'na girmiþ, Kurtuluþ Mücadelesi'ni vermiþ, topu, tüfeði deðil kazmasý, küreði olmayan bir millet, 'Ya Allah.' demiþ, ayaða kalmýþ. Çanakkale'de düþmanlarýn hiçbirini içeri sokmamýþ, gavura eyvallah etmemiþ, hep beraber ayaða kalkmýþ ve en sonunda o yýkýlmýþ, daðýlmýþ. Koskoca imparatorlukta genç bir cumhuriyeti kurmuþ. Benim dedem de subaydý. Dedem de bütün savaþlara katýlmýþ gazi bir subaydýr. Osmanlý subayýdýr. Osmanlý subayý olanlarýn da içinde olduðu, milletin içinde olduðu bir Kurtuluþ Mücadelesi verilmiþ ve sonunda genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte inþallah kýyamete kadar devam edecek olan son devletini kurmuþtur. 'Bu devlet bizim öteleri baþkasýnýn.' demek 'Bu topraklarýn bir parçasý benim, öteki parçasý baþkalarýna ait.' demek gibidir. Bu tarihin her sayfasý bizim. Her sayfasý þeref doludur. Eksikleri, yanlýþlýklarý vardýr. Bugün de vardýr, yarýn da olacaktýr ama bizim gibi köklü bir milletin tarihini parçalara bölerek ayýrmak çok büyük bir talihsizliktir. Bu, milletin tarihinden hiçbir þey anlamamak demektir. Kurtuluþ Mücadelesi'nin içerisinde yer alanlarý saygýyla, rahmetle anýyoruz. Bu anlamda genç Türkiye, kýyamete kadar inþallah ilelebet yaþayacaktýr. Ara sýra böyle arýza fikirler çýkabilir, buna raðmen Türkiye, daha ileriye gidecek, daha güçlü olacaktýr."

"KUTLAMALARI ATÝNA'DA YAPIN TAM OLSUN"

Soyer'in skandal açýklamasýna AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Hamza Dað, tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabýndan paylaþýmda bulunan Dað, "Ýzmir'in kurtuluþ yýl dönümü etkinliðinde Ýzmir BB Baþkaný'nýn konuþmasý, tarihi acýyla ve kahramanlýkla dolu olan Ýzmir'imize büyük hakarettir. Osmanlý'yý hain ilan ediyor ama iþgalci Yunan'ýn adýný zikredemiyor bile. Seneye kutlamalarý Atina'da yapýn da tam olsun." dedi.

OSMANLI'YI HAÝN ÝLAN ETTÝ, YUNAN'IN ADINI ANMADI

9 Eylül Ýzmir'in kurtuluþunun yüzüncü yýlý dolayýsýyla kentteki Gündoðdu Meydaný'nda çeþitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlik kapsamýnda kürsüye çýkan Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer tepki çeken ifadeler kullandý.

"BÜTÜN MÝLLETÝ ATEÞE ATTILAR"

"Yüz yýl önceydi. Bu topraklarý yönetenler, gaflet, delalet hatta hýyanet içindeydi" diyen Soyer sözlerini þöyle sürdürdü: "Gençleri, kadýnlarý, çocuklarý, geleceði hiç düþünmediler. Sadece ve sadece saraylarýndaki saltanatý korumak için bütün bir milleti ateþe attýlar. Ýnsanlýk onurumuzu, baðýmsýzlýk tutkumuzu ve yaþam hakkýmýz ayaklar altýna aldýlar, teslim oldular. Bir sabah emperyalist ülkelerin askerleri, kirli çizmeleri ve kirli emelleriyle körfezin sularýný ve güzelim þehrimizi iþgal etti."