Tunç Soyer'e yargý dersi! Tarým arazileri iþbilmezlerden kurtarýldý
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, yýllarca her fýrsatta "Baþka bir tarým mümkün" diyerek, hükümetin tarým politikalarýný eleþtirdi. Sabah'ýn haberine göre, Ýzmir Büyükþehir Belediyesi Meclisi ise 2021 yýlýnda, 25 bin ölçekli Ýzmir Büyükþehir Bütünü Çevre Düzeni Planýnda yaptýðý düzenlemeyle, tarým alanlarýnýn imara açýlmasýnýn yolunu açtý.

Mahkemeye baþvuran Þehir Plancýlarý ve Mimarlar Odasý Ýzmir Þubeleri ise düzenlemenin tarým arazilerine olan etkilerine dikkat çekerek iptalini istedi. Dosyayý inceleyen Ýzmir 1. Ýdare Mahkemesi ise düzenlemeyi iptal etti. Mahkemenin iptal kararý doðrultusunda söz konusu plan notu deðiþikliði yeniden düzenlenerek askýya çýkarýldý.

ESKÝ UYGULAMAYA GERÝ DÖNÜLDÜ, TARIM ARAZÝLERÝ KURTULDU

Büyükþehir Belediyesi tarafýndan yayýmlanan plan notu açýklama raporunda; Yapýlan plan uygulama hükümleri deðiþikliði ile 25 bin ölçekli Planlarýn Plan Uygulama Hükümlerinin Dikili Tarým Arazilerinde "Hayvancýlýk Amaçlý Yapý/Tesis" yapýlamayacaðýna iliþkin ifadesi ile söz konusu hükümlerin Tarýmsal Amaçlý Yapýlar maddesindeki yapýlaþmaya iliþkin minimum parsel büyüklüðünün 5 bin m² olmasý koþuluna yönelik ifadenin kaldýrýldýðý hatýrlatýldý.

Ancak, söz konusu bu plan uygulama hükümleri deðiþikliðinin iptali istemiyle Belediye aleyhine Ýzmir 1 ve 3. Ýdare Mahkemelerinde açýlan davalar sonucu dava konusu iþlemin mahkemece iptal edildiðine dikkat çeken raporda mahkemenin iptal gerekçeleri doðrultusunda dava konusu uygulamanýn iptal edilip tekrar eski uygulamaya geri dönüldüðünü ifade edildi.