Türk askerinin bölgedeki caydýrýcý gücüne dikkati çektiler: Bunlar bizim kýrmýzý çizgimiz
ABONE OL

Türk Ajansý Kýbrýsýn (TAK) haberine göre, KKTC'nin baþkenti Lefkoþa'da Ayvasýl þehitleri için anma töreni düzenlendi.

Törende konuþan Cumhurbaþkaný Tatar, Ayvasýl'da yaþananlarýn tüyler ürpertici olduðuna iþaret ederek, "Bunlarý tekrar yaþamamak için hassasiyetlerimizi birlik ve beraberlik içinde dile getirmemiz, sürdürmemiz çok önemli." ifadesini kullandý.

Kýbrýs Türklerinin katliamdan geçirildiðini, Rumlarýn bölgeyi Yunanistan'a baðlamak istediðini belirten Tatar, "Nitekim hala bunu hayal edenler var." dedi.

Tatar, uluslararasý toplumun Kýbrýs Türk halký üzerindeki baskýsýný sürdürdüðünü, niyetin kuzey ve güneyi federal çatýda Avrupa Birliðine dahil etmek, Türkiye ile tarihi ve kutsal baðlarý koparmak olduðunu kaydederek, Kýbrýs Türklerinin bilinmeyen bir maceraya sürüklenmek istendiðini söyledi.

'BUNLAR BÝZÝM KIRMIZI ÇÝZGÝMÝZ'

Kýbrýs Türk halkýnýn 1960 öncesine de 1974 öncesine de dönmek istemediðini vurgulayan Tatar, "Dünya Kýbrýs Türk halkýnýn iradesine saygý duymalý. Biz kendi devletimizin çatýsý altýnda, Ana Vatanýmýzýn garantörlüðüne, Türk askerinin caydýrýcý bir güç olarak buradaki varlýðýna önem veriyoruz. Bunlar bizim kýrmýzý çizgimiz." þeklinde konuþtu.

Tatar, iki devletli siyasete dikkati çekerek, "Ancak iki egemen eþit devletin yan yana iþbirliði yapacaðý bir çözüm modeline razý olabiliriz. Bizleri Türkiyesiz, Ana Vatanýn güvencesi olmadan bir maceraya sürüklemelerine asla razý olamayýz, olmamalýyýz." açýklamasýnda bulundu.

Kýbrýs'ta, terör örgütü EOKA militanlarý tarafýndan 21 Aralýk 1963'te Kýbrýs Türklerine yönelik baþlatýlan ve tarihe "Kanlý Noel" olarak geçen katliamda Lefkoþa'da bulunan Ayvasýl köyündeki onlarca Kýbrýs Türkü þehit olmuþtu.

  • KKTC Cumhurbaþkaný Tatar
  • KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar
  • KKTC