''Türk askerinin varlýðý bizim vazgeçilmez kýrmýzý çizgilerimizdir''
ABONE OL

Türk Ajansý Kýbrýs'ýn (TAK) haberine göre, KKTC'de 21-25 Aralýk Milli Mücadele ve Þehitler Haftasý çerçevesinde Lefkoþa Þehitler Anýtý önünde anma töreni düzenlendi.

Anma törenine, KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, Meclis Baþkaný Zorlu Töre, Baþbakan Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoþa Büyükelçisi Metin Feyzioðlu ile bakanlar, milletvekilleri, belediye baþkanlarý, siyasi parti baþkanlarý ve yetkililer katýldý.

Anýt Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaþkaný Tatar, deftere yazdýðý mesajda, Kýbrýs Türklerine yönelik saldýrýlarýn 60. yýlý olduðunu belirterek þehitleri andý.

Tatar, "Huzur ve güven içerisinde özgürce yaþamak ve kendi kendini yönetmek azmiyle dökülen bu kanlarý, yapýlan fedakarlýklarý unutmak mümkün deðildir." ifadesini kullandý.

Þehitler sayesinde Kýbrýs Türk halkýnýn özgürlük ve güven içerisinde yaþadýðýný hatýrlatan Tatar, "Bugün geldiðimiz aþamada geçmiþ acýlarýn bir daha yaþanmamasý en büyük dileðimizdir." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜRKÝYE BURADAKÝ BARIÞIN, HUZURUN VE GÜVENLÝÐÝN TEMÝNATI"

Tatar, törenin ardýndan Lefkoþa'da bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nde yapýlan anma programýnda konuþtu.

21 Aralýk 1963'ten bu yana 60 yýl geçtiðini belirten Tatar, o günden bu yana çok þey yaþandýðýný dile getirdi.

Tatar, 20 Temmuz 1974'teki Barýþ Harekatý'nýn bir dönüm noktasý olduðunu söyledi.

- EGEMEN EÞÝTLÝK VE EÞÝT ULUSLARARASI STATÜ TEYÝT EDÝLMEDEN MÜZAKERELERE GEÇÝLEMEZ

Harekatýn ardýndan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne giden yolun açýldýðýný belirten Tatar, "Egemen eþitlik, eþit uluslararasý statü. Bunlar teyit edilmeden bizlerin müzakerelere geçmesi mümkün deðil. Çünkü artýk bu coðrafyada bizleri barýþ ve güvenlik içerisinde geleceðe taþýyabilecek bir devletimiz vardýr: Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti." diye konuþtu.

Tatar, KKTC'nin Doðu Akdeniz'deki bir Türk devleti olarak bu coðrafyadaki milli ve ulusal çýkarlarý da temsil eden bir kazaným olduðuna dikkati çekerek bunun çok cefa, fedakarlýk, þehitlerle ve bedel ödeyerek kazanýldýðýný belirtti.

- TÜRKÝYE'NÝN GARANTÖRLÜÐÜ BARIÞIN, HUZURUN VE GÜVENLÝÐÝN SÝGORTASI

Doðu Akdeniz'de þu anda baðýmsýz bir Türk devleti olarak KKTC'nin çok büyük deðer olduðunun, bunun deðerinin ve anlamýnýn bilinmesi ve egemenlikten asla taviz verilmemesi gerektiðinin altýný çizen Tatar, "Türkiye'nin garantörlüðü, Türk askerinin buradaki varlýðý barýþýn, huzurun ve güvenliðin elbette sigortasýdýr, teminatýdýr. Bizim vazgeçilmez kýrmýzý çizgilerimizdir." ifadelerini kullandý.

- TÜRKÝYE'NÝN LEFKOÞA BÜYÜKELÇÝSÝNDEN MESAJ

Türkiye'nin Lefkoþa Büyükelçisi Feyzioðlu da 21 Aralýk Mücadele ve Þehitler Haftasý'na iliþkin bir mesaj paylaþtý.

Feyzioðlu, mesajýnda, "Kanlý Noel"e dikkat çekerek Rumlarýn, Türklerle kurulan ortak devleti gasbettiðini anlattý.

Terör örgütü EOKA çetelerinin "Kanlý Noel" olaylarýnda Kýbrýs Türklerini topyekun etnik temizlikle yok etme planýný hayata geçirmeye kalkýþtýðýný vurgulayan Feyzioðlu, "(Rumlar) Kahraman Kýbrýs Türklerinin, Mücahit ve Mücahidelerin Ana Vatan Türkiye ile omuz omuza direniþi sonucunda baþaramadýlar." ifadesini kullandý.

Feyzioðlu, mesajýnda þu deðerlendirmede bulundu:

"Tam on bir yýl denediler. Gazze'de tüm dünyanýn gözleri önünde devam eden soykýrým gibi Kýbrýs'ta da dünya kör gözlerle baktý durdu. Kýbrýs Türkü'nün Ana Vataný Türkiye vardý ama... Ýzin vermedi Türkiye ve Kýbrýs Türkü bu aþaðýlýk etnik temizliðe. Herkes bilsin... Türkiye ve KKTC sonsuza dek ayrýlmaz bir ittifak içinde bir ve beraber var olacak."

Hafta boyunca baþkent Lefkoþa ve diðer ilçelerde anma törenleri düzenlenecek.