Türk-Yunan tarihinde bir ilk! AK Parti Sözcüsü Çelik: Son zamanlarda geliþen diyaloðun bir neticesi
ABONE OL

Çelik, parti genel merkezinde, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantýsýna iliþkin basýn açýklamasý yaptý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn toplantý baþýnda MYK üyelerine hitap ettiðini bildiren Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu konuþma çerçevesinde yaz döneminin teþkilatlarýmýz tarafýndan iyi deðerlendirilmesi, Cumhur Ýttifaký'nýn siyasetinin en iyi þekilde anlatýlmasý ve Cumhur Ýttifaký siyasetlerinin vatandaþa ulaþtýrýlmasý anlamýnda bir planlama yapýlmasý gerektiði ifade ettiler. Baþta kendileri olmak üzere, bütün teþkilatlarýmýz, genel baþkan yardýmcýlarýmýz, bu yaz dönemini yoðun bir þekilde vatandaþýmýzla buluþarak geçireceðiz. Cumhur Ýttifaký'nýn birliði, beraberliði konusundaki hassasiyetlerini tekrar vurguladýlar. Bu çerçevede, bütün genel baþkan yardýmcýlýklarýnýn kendi alanlarýna düþen konularda Cumhur Ýttifaký'nýn birliði, beraberliði temelinde siyasi çalýþmalarýný sürdürmeleri gerektiðini belirttiler."

- "TERÖRÝSTAN KURULMASINA MÜSADE ETMEYECEÐÝZ"

Çelik, Suriye'nin kuzeyindeki birtakým terörist faaliyetleri çok yakýndan takip ettiklerini belirtti.

Suriye PKK'sý olan PYD/YPG unsurlarýnýn bir yerel seçim gerçekleþtirme arayýþlarýnýn olduðunu ifade eden Çelik, buna þiddetle karþý çýktýklarýný anýmsattý.

Ertelenen bu yerel seçimin tekrar gerçekleþtirilmesi yönünde çeþitli arayýþlar olduðunu gördüklerine dikkati çeken Çelik, þunlarý söyledi:

"Bunlara karþý sert ve net tutumumuzu sürdüreceðimizi ifade etmek isterim. Burada DEAÞ'la mücadele bahanesi adý altýnda bir terör örgütünün orada yaptýðý faaliyetleri dünyaya demokrasi diye pazarlamasý hiçbir þekilde kabul edilemez. PKK'nýn güdümündeki bir seçim faaliyeti esasýnda teröristan kurulmasý anlamýna gelir. Bu bir seçim de deðildir zaten. Orada bir terör devletçiði kurmak için, bir teröristan meydana getirmek için sadece bir yöntemin istismar edilmesidir. Buna hiçbir þekilde göz yumulmayacaðýný ifade etmek isterim. Bu bölgede daha büyük kaosa sebep olabilecek, daha büyük etnik çatýþmalara, mezhep çatýþmalarýna yol açabilecek, ayný zamanda da Suriye'nin toprak bütünlüðüyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli güvenliðini tehdit eden bir geliþme olarak deðerlendirilecektir ve buna anýnda cevap verilecektir. ABD'nin ve bazý Batýlýarýn bunu doðru deðerlendirmesinden de memnuniyet duyuyoruz. Özellikle Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayýlý Kararý'na atýf yaparak burada herhangi bir þekilde doðru, adil, þeffaf seçim gerçekleþmesinin mümkün olmadýðýnýn ifade edilmesi bizce de doðrudur Dolayýsýyla bunun tamamen gündemden düþmesi gerektiðini ifade ediyoruz. Bölgede hiçbir þekilde bir teröristan kurulmasýna, burnumuzun dibinde geçmiþte Afganistan'da yaþanan acýlarý yaþatacak birtakým geliþmelerin oluþmasýna hiçbir þekilde müsaade etmemiz söz konusu olmayacaktýr."

Çelik, MYK'de Ekonomi Ýþlerinden Sorumlu Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Ýnsan Haklarýndan Sorumlu Genel Baþkan Yardýmcýsýnýn kapsamlý bir sunum yapacaðýný dile getirdi.

Ekonomi Ýþlerinden Sorumlu Genel Baþkan Yardýmcýsý Nihat Zeybekci'nin milletvekilleriyle bir araya gelerek ekonomi gündemini deðerlendirdiðini söyleyen Çelik, Zeybekci'nin bu deðerlendirmelere iliþkin kurula bilgi vereceðini ifade etti.

- VERGÝ DÜZENLEMESÝ

Orta Vadeli Program kapsamýnda vergi adaletinin saðlanmasý için çeþitli konularýn görüþüldüðünün altýný çizen Çelik, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Çeþitli þekillerde, sosyal medyaya ya da baþka yerlere sýzan, 'Þuraya da buraya da vergi gelecek" gibisinden açýklamalarýn çoðu spekülatiftir. Bunlar, vatandaþýmýza yük getirmek için deðil, herhangi bir þekilde vergi adaletsizliðinin söz konusu olduðu yerlerde vergi adaletinin saðlanmasý için yapýlan çalýþmalardýr. Bir taslak söz konusu olduðunda, uygun görülen, görülmeyen her þey o taslaða yazýlýr ama son kararý siyasi irade verir. Dolayýsýyla herhangi bir þekilde resmi olarak açýklanmamýþ bu tip spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiðini belirtmek isterim. Tabii ki bunun etki deðerlendirilmesi siyasi irade tarafýndan yapýlacaktýr. Uzmanlarýn görüþlerine baþvurularak. Vergide adalet hedeflenirken enflasyonist bir sonucun ortaya çýkmamasý, üretim, istihdam, ihracat süreçlerinin olumsuz etkilenmemesi büyük bir hassasiyetle hem uzman gözüyle hem teknik gözle hem de siyasi gözle deðerlendirilecektir. Bu konuda ekonomi yönetimimiz son derece net, þeffaf, Türkiye'deki sýkýntýlarý giderecek ve dünya tarafýndan da kabul gören bir program uyguluyor. Bu programa da Cumhurbaþkanýmýzýn siyasi desteði çok yüksek düzeydedir. Bu sebeple Hazine ve Maliye Bakanýmýz Mehmet Þimþek Bey'in açýklamalarýnýn takip edilmesi, onun dýþýnda 'Þöyle yapýlacak, böyle yapýlacak' denilen spekülasyonlara herhangi bir þekilde yönelinmemesi önemli olacaktýr."

- AGÝT'TE YUNANÝSTAN ÝLE ÝÞBÝRLÝÐÝ

Ömer Çelik, Ege'deki geliþmelerin, Yunanistan ile iliþkilerin her zaman gündemlerinde olduðunu dile getirdi.

Sorunlarýn devam etmesiyle birlikte sýcak bir gündem maddesiyle ilgili iþbirliðinin de söz konusu olduðunu vurgulayan Çelik, Türk-Yunan iþbirliði çerçevesinde bir ilke imza atýldýðýný belirtti.

Avrupa Güvenlik ve Ýþ Birliði Teþkilatý'nýn (AGÝT) Genel Sekreterliðine Büyükelçi Feridun Sinirlioðlu'nun, AGÝT Demokratik Kurumlar ve Ýnsan Haklarý Ofisi Direktörlüðüne ise Yunan diplomat Mania Telalian'ýn aday gösterildiðini belirten Çelik, "Bu ortak tutum, son zamanlarda geliþen diyaloðun bir neticesi olarak ortaya çýkmýþtýr." dedi.

- "SAVAÞIN LÜBNAN'A SIÇRATILMAYA ÇALIÞILDIÐINI AÇIK NET GÖRÜYORUZ"

Çelik, Filistin ve Gazze'nin herkesin birinci dereceden gündemi olduðunu dile getirdi.

Son zamanlarda yaptýðý saldýrýlarla Netanyahu yönetiminin soykýrýmda yeni bir aþamaya geçtiðine dikkati çeken Çelik, þunlarý kaydetti:

"Artýk bütün dünyada ister çekimser cümleler kursunlar, ister daha pasifist davransýnlar herkesin bildiði þey þu; Netanyahu ve ekibi insanlýk suçu iþleyen ve doðrudan soykýrýma imza atan bir yapýdýr. Bu çerçevede baktýðýmýzda Uluslararasý Adalet Divaný'nýn, BM'nin, Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nin ortaya koyduðu tavrýn etkisiz kalmasý dünya sistemi açýsýndan büyük bir yýrtýlmaya, çöküþe iþaret etmektedir. En son Ýsrail hapishanelerinde esirlerin yaþadýðý felaketin çok vahim boyutlara ulaþtýðý görüldü. Ýspanya, Ýrlanda, Norveç, Slovenya gibi Ermenistan da Filistin Devleti'ni tanýma kararý aldý. Bundan da memnuniyet duyduk. Þimdi çok daha büyük bir tehlikeyle karþý karþýyayýz. Herkesin bildiði þey þu; Netanyahu ve ekibi artýk biraz da kendi kiþisel ikballerini garantiye almak için bu soykýrým siyasetini yürütmektedir ve baþlarýna gelebilecek hukuki yüzleþmeden kurtulabilmek için bölge savaþý çýkarmaya çalýþýyorlar. Bunun yeni bir aþamasý olarak savaþýn Lübnan'a sýçratýlmaya çalýþýldýðýný açýk ve net bir þekilde görüyoruz. Savaþýn bir bölge savaþýna dönüþtürülmesi ihtimalinin çok daha büyük acýlara yol açacaðýný ifade ediyorduk. Lübnan ve civarýndaki bu yoðunlaþma burada ateþin yükselmesi maalesef bu noktada daha ciddi ve yakýn bir tehditle karþý karþýya olduðumuzu göstermektedir.

- NETANYAHU'YA BASKI ÇAÐRISI

Ömer Çelik, sunulan barýþ planlarýna Hamas olumlu yaklaþýrken, olumlu yaklaþmayan Netanyahu tarafýnýn Hamas'ý bitirinceye kadar soykýrým siyasetine devam edeceðini söylediðini aktardý.

Netanyahu'ya söz geçiremeyenlerin Hamas üzerinde baský kurmaya çalýþtýklarýna, bunun da büyük bir çifte standardý ortaya getirdiðine iþaret eden Çelik, þöyle devam etti:

"Burada doðru olan þey ABD ile BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve önemli devletlerin Netanyahu hükümeti üzerinde baský kurmasý ve bu barýþýn saðlanmasýdýr. Aksi halde yarýn bir gün savaþ ve çatýþmanýn Lübnan'a sýçramasýyla karþý karþýya kaldýðýnda çok daha can yakýcý sorunlarla karþý karþýya kalýnacaktýr. Cumhurbaþkanýmýzýn izlediði barýþ siyaseti temelinde, soykýrým siyasetine karþý her alanda karþý durmaya, dünyanýn bütün platformlarýnda bunu dile getirmeye ve önümüzdeki dönemde de bununla mücadele etmeye devam edeceðiz. Artýk bir dünya sisteminin var olup olmadýðýný, uluslararasý hukukun var olup olmadýðý, dünya sisteminin bir geleceðinin olup olmadýðý Gazze konusunda ne yapýlacaðýna baðlýdýr."

Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn temmuz ayýnýn baþýnda belediye baþkanlarýyla bir araya geleceðini belirten Çelik, kampta yerel siyasetin deðerlendirileceðini, vatandaþa kaliteli hizmetin götürülmesi bakýmýndan neler yapýlacaðýnýn konuþulacaðýný dile getirdi.

Bugün, Ekonomi Ýþleri Baþkanlýðý ve Ýnsan Haklarý Baþkanlýðýnýn sunum yaptýðýný, Kýzýlcahamam kampý ve grup baþkanvekillerinin milletvekilleriyle gerçekleþtirdiði toplantýnýn deðerlendirildiðini aktaran Çelik, TBMM çalýþmalarýnýn da gündeme geldiðini söyledi.

Çelik, açýklamalarýnýn ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.

"Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, CHP heyeti ile bir araya geldi. Bu görüþmeyi nasýl deðerlendiriyorsunuz? Normalleþme süreci kapsamýnda bu tür görüþmeler devam edecek mi?" sorusunu Çelik, "Biz, öz güvenli bir hükümete sahibiz. Dolayýsýyla ekonomi konusunda uyguladýðýmýz Orta Vadeli Program hem Türkiye'nin doðru kazanýmlar elde etmesi hem de dünyaya Türkiye ekonomisiyle ilgili doðru mesajlar verilmesi ve doðru sonuçlara ulaþýlmasý için gereken sonuçlarý üretiyor. Bununla ilgili bilgi almak isteyen olursa tabii ki bakanlarýmýz bu bilgileri verirler." diyerek yanýtladý.

Bakan Þimþek'in CHP heyeti ile görüþmesinde hükümetin nasýl adýmlar attýðýný, hangi sonuçlar ürettiðini hem Türkiye'nin geçmiþteki uygulamalarý hem de dünya örnekleriyle mukayeseli þekilde paylaþtýðýný ifade eden Çelik, þunlarý kaydetti:

"Onlar bir açýklama yapmýþlar, 'Biz, öneri getirdik ama çok kabul görmedi.' diye. Herkes öneri getirebilir, herkes önerisini sunabilir. Sonuçta gündemine hakim bir hükümet var. Türkiye'de çok uzun yýllardýr ekonomi konusunda, dýþ politikada, iç politikada, sosyal alanda büyük devrimlere imza atmýþ kadrolarýmýz var. Ekonomi yönetimimiz de ne yaptýðýný biliyor ve öngördükleri takvim kusursuz bir þekilde iþliyor. Sonuçlara daha iyi neticeler elde ederek ulaþýyorlar. Bu þekilde devam edecek. Tabii ki Mecliste grubu bulunan partilerden bakanlarýmýzdan bilgi almak isteyenler olursa onlara gereken bilgiler veriliyor. Zaten bakanlarýmýzýn Mecliste nöbetleri de var. O nöbetler çerçevesinde de muhalefet milletvekilleri de bu bilgileri alabiliyorlar."

- "SON KARARLARIN VERÝLECEÐÝ TOPLANTILAR YAPILMADI"

"Yurt dýþý çýkýþ harçlarýna yapýlacak zam bugünkü toplantýda ele alýndý mý? Yurt dýþý çýkýþ harcý 3 bin liraya yükseltilir mi?" sorusu üzerine Çelik, "Son kararlarýn verileceði toplantýlar yapýlmadý. Onlar yapýldýðý zaman ne olduðu ortaya çýkacak. Bu toplantýlar yapýlýp, kararlar verilip, netice açýklanana kadar bunlarýn hepsinin bir taslaktan, bir spekülasyondan ibaret olduðunu ifade etmiþ olayým." yanýtýný verdi.

Çelik, esas siyasi amacýn, gelir daðýlýmýndaki adaletsizliði giderecek ve vergi adaletini saðlayacak düzenlemeler yapmak olduðunun altýný çizdi.

"AK Parti'de il baþkanlarý düzeyinde deðiþimlerin yaþandýðýný görüyoruz. Önümüzdeki günlerde hangi illerde deðiþiklik bekleniyor?" sorusuna karþýlýk Çelik, AK Parti Teþkilat Baþkanlýðýnýn çeþitli çalýþmalar yaptýðýný, süreçler bütün boyutlarýyla incelenerek gerekli deðiþimlerin yapýldýðýný kaydetti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn teþkilat konusunda çok özel bir hassasiyetinin bulunduðunu dile getiren Çelik, bunun bir bayrak yarýþý olduðunu ifade etti.

Çelik, vekaletle idare edilen illere asaleten il baþkaný atanacaðýný, bunu kamuoyuyla paylaþacaklarýný anlattý.

- "NATO'DA BÝR ÇELÝÞKÝ OLMAMASI GEREKÝR"

"Cumhurbaþkaný Erdoðan, NATO Zirvesi için Washington'a gidecek. NATO Genel Sekreterliði konusunda bütün üyeler, Hollanda Baþbakaný Mark Rutte konusunda mutabýk kaldý. Türkiye'nin yeni dönemde NATO'dan beklentileri neler olacak? Terörizm konusunda beklentiler neler?" sorusu üzerine Çelik, Türkiye'nin NATO'da en güçlü aktörlerin baþýnda geldiðini söyledi.

Çelik, NATO'nun prensiplere, ilkelere uygun hareket etmesinin önemine dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"NATO'nun pratikleriyle ilkeler arasýnda bir çeliþki olmamasý gerekir. En önemli meselelerden bir tanesi, NATO üyesi ülkelere dönük tehditle ortak mücadele etmektir. Bunun baþýnda da terörizm gelmektedir ama Türkiye Cumhuriyeti Devletini tehdit eden bir terör örgütüne NATO içerisindeki müttefik baþka ülkeler silah aktarýrlarsa, ona destek verirlerse bu, NATO'nun ilkeleriyle uyumlu olmayan bir pratik üretmek anlamýna gelir. Sýrf DEAÞ'la mücadele ediyor diye PKK terör örgütüne Suriye'de silah desteði ya da eðitim desteðinde bulunan birtakým NATO üyesi ülkeler var. Dolayýsýyla bu, ne oluyor? NATO'nun temel prensipleriyle çeliþen bir durum ortaya çýkarýyor. Dolayýsýyla Türkiye'nin, bu noktada NATO'nun bu prensiplerle uyumlu pratikler üretmesi ve bütün müttefik ülkelerin hukukunu ayný prensipler çerçevesinde korumasý konusundaki hatýrlatmalarý tabii ki devam edecektir."

NATO içindeki bazý ülkelerin devlet baþkanlarýnýn, Rusya-Ukrayna çatýþmasý ile Avrupa ve NATO'nun geleceðiyle ilgili tansiyonu yükselten yanlýþ açýklamalarýnýn olduðuna dikkati çeken Çelik, yeri geldiðinde bunlarýn da gündem olacaðýný söyledi.

- "GÖRÜNMEZ ONLARCA BERLÝN DUVARI ÝNÞA EDÝLDÝ"

"Avrupa Parlamentosu seçiminde aþýrý sað güçlendi. Bu konuda bir yol haritanýz var mý?" sorusu üzerine Çelik, aþýrý saðýn, Türkiye, Ýslam, Avrupa Birliði ve demokrasi düþmanlýðý gibi çok geniþ bir yelpazede konuþmalar yaptýðýný hatýrlattý.

Bunlarýn, Avrupa'yý geçmiþteki birtakým çatýþmalarla yüzyüze getirebilecek çok sýkýntýlý siyasi dinamikler ürettiðine dikkati çeken Çelik, bunun çok büyük bir tehlike olduðunu vurguladý.

Çelik, aþýrý saðýn, Ýslam ve Türkiye düþmanlýðý konusunda büyük bir ajandasýnýn bulunduðuna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýnsan haklarý, demokrasi gibi deðerlere inananlarýn, bu siyasi, hukuki deðerleri savunanlarýn, ayný zamanda da temel insanlýk deðerlerini savunanlarýn aþýrý saðýn bu deðerlerine karþý ortak mücadele etmesi gerekmektedir. Bunlar, ilk görünürde Müslümanlarý, Türkleri hedef alýyor gibi gözükseler de esasýnda bunu baþka þeyleri açýkça söyleyemedikleri için bu þekilde ifade etmiþ oluyorlar. Avrupa'daki demokrasiye, insan haklarýna ait bütün deðerleri hedef alan bir motivasyonlarý var. Biz, aþýrý sað ile mücadele konusundaki hassasiyetimizi en üst düzeyde tutacaðýz. Bulunduðumuz kurumlarda, Avrupa Parlamentosunda, Avrupa Konseyinde ve diðer bulunduðumuz bütün mekanizmalar içerisinde bu konuyu gündeme getireceðiz."

Esas problemin Avrupa demokrasisi için olduðunu belirten Çelik, "Bir Berlin Duvarý'nýn yýkýlmasý yýllar aldý, bunun için büyük bedeller ödendi. Þu anda etnik, mezhebi temelde aþýrý sað, faþizm tarafýndan üretilmiþ görünmez onlarca Berlin Duvarý inþa edildi Avrupa'da. Kimse bunu görmüyor." diye konuþtu.

Çelik, Türkiye'nin aþýrý saða karþý mücadelesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu baþta olmak üzere temel mekanizmalarda sürdüreceðini yineleyerek, AK Parti'nin de Avrupa'da bu konuda iþbirliði yapabileceði bütün partilerle bir araya gelerek beraber mücadelenin arayýþýný sürdüreceðini söyledi.

- "ALMAN DEMOKRASÝSÝ ÝÇÝN ÇOK CÝDDÝ BÝR UYARI"

"Almanya'da yayýmlanan Anayasayý Koruma Teþkilatýnýn 2023 Durum Raporu'nda PKK terör örgütü üyesi sayýsýnda artýþ olduðu tespiti yer aldý. Ayný raporda PKK'nýn baðýþ adý altýnda zorla para topladýðý ifade edildi. Türkiye'nin bu konuda diplomatik bir giriþimi olacak mý?" sorusu üzerine Çelik, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn hem PKK hem de FETÖ terör örgütleriyle ilgili bütün belgeleri Almanya'ya verdiðini, görüþmelerde bunlardan bahsettiðini hatýrlattý.

Almanya'nýn buna karþý yeterince güçlü bir tutum almadýðýný dile getiren Çelik, "Bir doz sonra artýk bu mesele, Türkiye'nin meselesi olmayý geçecek, Alman demokrasisinin meselesi haline gelecektir. Bunu da hep birlikte göreceðiz." dedi.

Çelik, terörün þehirlerde baský kurmasýnýn, parasal faaliyetlere girmesinin engellenmesinin mümkün olduðuna iþaret ederek, "Bunun Anayasayý Koruma Konseyi raporuna kadar girmiþ olmasý, Alman demokrasisi için çok ciddi bir uyarýdýr. Umarým gereðini yaparlar." ifadelerini kullandý.

Basýn toplantýsý sonrasý Çelik, orman yangýnlarýna karþý herkesin hassas olmasý çaðrýsýnda bulundu.