Birleþmiþ Milletler (BM) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet baþkanlarý, bakanlarý ve delegasyonlarý bir araya getiren BM Genel Kurulu görüþmelerinin 78'incisi, yarýn New York'ta baþlayacak.
Baþkan Erdoðan, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu öncesi ABD'deki diplomasi trafiðini de sürdürüyor.
ABD'DE ÝKÝNCÝ GÜN TEMASLARI
Erdoðan, bugünkü programý kapsamýnda, New York'taki Türkevi'nde Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý ve SETA tarafýndan düzenlenen ABD'li bazý düþünce kuruluþu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantýsýna katýldý.
Toplantýda Türkiye'nin, Cumhuriyetin ikinci asrýna Türkiye Yüzyýlý vizyonuyla hazýrlandýðýna vurgu yapan Baþkan Erdoðan, Türkiye'nin küresel ve bölgesel sorunlarýn çözümüne katký saðlamak; bölgesinde barýþ, istikrar ve refahýn tesisi; uluslararasý sistemin adaletsizliklerini giderme gibi amaçlarýndan söz etti.
Rusya-Ukrayna savaþýnýn adil bir barýþla sonuçlanmasý için çaba sarf ettiklerini belirten Baþkan Erdoðan, tüm çatýþma alanlarýnda kalýcý barýþýn tesisi ve Türkiye'nin dostlarýnýn sayýsýný artýrma amaçlarýyla diplomasiye öncelik vermeye devam edileceðini söyledi.
Baþkan Erdoðan, Türkiye'nin Avrupa Birliði ile iliþkilerinin canlandýrýlmasý için açýlan fýrsat penceresini iþaret etti. Bu konuda Avrupa Birliði'nin tavrýnýn belirleyici olacaðýný özellikle belirtti. Türkiye-ABD iliþkilerinin ise geliþmesinden duyulan memnuniyeti anlattý. ABD Baþkaný Biden'la iki ülke arasýndaki meselelerde zaman zaman baþ gösteren týkanýklýklarýn çoðunun açýldýðýný, temaslarýn pozitif gündemle artýrýlmasý kararýný duyurdu.
Baþkan Erdoðan, PKK, FETÖ, DEAÞ baþta olmak üzere tüm terör örgütleri ile ayrýmsýz mücadele ve Suriyeli sýðýnmacýlarýn ülkelerine onurlu geri dönüþleri gibi konularda uluslararasý dayanýþmanýn artýrýlmasý gerekliliðini ortaya koydu.
Toplantýda Baþkan Erdoðan, uluslararasý sistemin kurallara dayalý ve adil bir biçimde reforma tabi tutulmasý gereðinin de altýný özellikle çizdi. Son zamanlarda Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres baþta olmak üzere birçok ismin bu anlayýþý ortaya koyan söylemlerini hatýrlattý.
Baþkan Erdoðan, tüm bu geliþmelerin kendisinin dillendirdiði "Dünya Beþten Büyüktür" tespitinin teyidi anlamýna geldiðini belirtti.
Baþkan Erdoðan, Ýslam düþmanlýðý, ýrkçýlýk ve kutsallara yönelik saldýrýlarýn arttýðýný da anlattý ve bunlara ifade özgürlüðü gerekçesiyle göz yumulmasýnýn oluþturduðu büyük tehlikeyi de gözler önüne serdi. Herkesi bu çirkin olaylara tepki göstermeye çaðýrdý.
TOPLANTI SONRASI BAÞKAN ERDOÐAN'DAN ÖNEMLÝ AÇIKLAMLAR...ABD'de Düþünce Kuruluþu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantýsý yapan Baþkan Erdoðan, açýklamalarda bulundu.Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan, New York'ta Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýmýz ve SETA tarafýndan düzenlenen ABD'li bazý düþünce kuruluþu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantýsýna katýldý.
— T.C. Ýletiþim Baþkanlýðý (@iletisim) September 18, 2023
Türkiye'nin, Cumhuriyetin ikinci asrýna Türkiye Yüzyýlý vizyonuyla... pic.twitter.com/6Gyc6ppxP5
Toplantýdan duyduðu memnuniyeti dile getirerek sözlerine baþlayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Türkiye açýsýndan tarihi ve sembolik anlamý yüksek bir yýlý idrak ediyoruz. Cumhuriyet'imizin yüzüncü yýl dönümüne ulaþmanýn gururunu yaþýyoruz. Cumhuriyet'imizin ikinci asrýna 'Türkiye Yüzyýlý' vizyonuyla hazýrlanýyoruz." diye konuþtu.
Bu vizyonun temel sac ayaklarýndan birini dýþ politikanýn oluþturduðunu belirten Erdoðan, þöyle devam etti:
"Dýþ politikamýz, küresel ve bölgesel sorunlarýn çözümünü, yakýn bölgemizde barýþ, istikrar ve refah kuþaðý tesis etmeyi, uluslararasý sistemin adaletsizliklerini gidermeyi hedefliyor. Cumhuriyet'imizin ikinci asrýna güçlü ve öz güvenli þekilde girmekte olduðumuzun birçok emaresi mevcut. 6 Þubat'ta insanlýk tarihinin en büyük tabii afetlerinden birini yaþamýþ olsak da depremin yaralarýný hýzla sarýyoruz. Ekonomide 2023'ün ilk yarýsýnda yüzde 3,9 oranýnda büyüme kaydederek büyüme performansýmýzý kesintisiz on iki çeyreðe çýkardýk. Ýhracatta da yýlýn ilk sekiz ayýnda 165 milyar dolarý, yýllýk bazda 253,5 milyar dolarý yakaladýk. Gizli-açýk kýsýtlamalara raðmen savunma sanayisi alanýnda küresel oyuncu haline geldik. 2023'ün ilk yarýsýnda savunma ihracatýmýz 2 milyar 400 milyon dolara ulaþtý. Önümüzdeki dönemde bu ivmeyi yukarýlara çýkaracaðýz."
"TÜRKÝYE'NÝN ARABULUCULUK ALANINDAKÝ KONUMUNU PEKÝÞTÝRDÝK"
Türkiye'nin 260 dýþ temsilcilikle dünyanýn en geniþ diplomasi aðýna sahip ilk 5 ülkesi arasýnda yer aldýðýný vurgulayan Erdoðan, "Bölgesel ve küresel krizlerde üstlendiðimiz kritik rollerle arabuluculuk alanýndaki konumumuzu pekiþtirdik." ifadesini kullandý.
Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn adil barýþla sonuçlanmasýna yönelik arabuluculuk, kolaylaþtýrýcýlýk çabalarýnýn devam ettiðini kaydeden Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Birleþmiþ Milletlerle iþbirliði içinde hayata geçirdiðimiz Karadeniz Giriþimi, 33 milyon ton tahýlýn boðazlardan sevkiyatýný saðlayarak gýda krizinin kötüleþmesine engel oldu. Esir takaslarý ve Ýstanbul süreciyle savaþ ortamýnda bile taraflarý bir araya getirmeyi baþardýk. Rusya ile Ukrayna arasýnda adil ve kalýcý bir barýþýn tesisi için diyalog ve diplomasiye öncelik vermeyi sürdüreceðiz." dedi.
"Bizim amacýmýz, dostlarýmýzýn sayýsýný mümkün olduðunca çoðaltmaktýr." ifadesini kullanan Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Karþýlýklý diyalogla ilk etapta çözümsüz görünen birçok meselenin üstesinden gelebileceðimize inanýyoruz. Körfez'den Batý dünyasýna pek çok bölgeyle bunu baþardýk. Kazan-kazan anlayýþý içinde iliþkilerimizde yeni bir sayfa açtýk, çok kýsa sürede çok büyük mesafeler aldýk. Bunu ilerletmekte kararlýyýz. Ýçinde bulunduðumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliði (AB) iliþkilerinin yeniden canlandýrýlmasý için bir fýrsat penceresi açýldýðýný görüyoruz. Türkiye'nin AB'ye katýlým sürecinin canlandýrýlmasýnýn önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Þüphesiz tek baþýna bizim istememiz yeterli deðildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaþmasýnda AB'nin tavrý da belirleyici olacaktýr."
"TERÖRÝSTLE MÜZAKERE OLMAZ, DOSTLUK, ORTAKLIK KURULMAZ"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye-ABD iþbirliðinin geliþmesinden duyduðu memnuniyeti ifade ederek, "Sayýn Biden'la yaptýðýmýz görüþmelerde týkanýklýklarýn önemli kýsmýný aþtýk, pozitif gündem çerçevesinde temaslarýmýzý artýrma kararý aldýk. Her iki ülke için de tehdit kaynaðý olan terör konusunda iþbirliðimizi güçlendireceðiz" dedi.
Bölgede yaþanan her geliþmenin "iyi terörist"-"kötü terörist" ayrýmýnýn ne kadar yanlýþ olduðunu gösterdiðini vurgulayan Erdoðan, "Her zaman söylediðimiz gibi teröristle müzakere olmaz, dostluk, ortaklýk kurulmaz. Terörle ancak mücadele olur. DEAÞ'tan PKK ve FETÖ'süne kadar insanýmýzýn canýna, devletimizin bekasýna ve demokrasimize kasteden tüm yapýlarla mücadelemizi sürdüreceðiz." diye konuþtu.
Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliði yapan ülke olarak, Suriyeli sýðýnmacýlarýn güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüþlerini teþvik ettiklerini belirten Erdoðan, þunlarý söyledi:
"Þimdilik 600 bine yaklaþan geri dönen sayýsýna þu an yapýmý süren kalýcý konutlarýn tamamlanmasýyla 1 milyon kiþi daha eklenecektir. Ancak bu alanlarda ülkelerin münferit çabalarýnýn yeterli olmadýðýný, uluslararasý dayanýþmanýn artýrýlmasýnýn gerektiðini görüyoruz. Küresel güç rekabetinin uluslararasý sisteme verdiði zarardan endiþe duyuyor, kurallara dayalý ve adil bir uluslararasý düzeni savunuyoruz. Bu baðlamda Güvenlik Konseyi baþta olmak üzere Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarýn günümüzün ihtiyaçlarýný karþýlayacak þekilde reforma tabi tutulmasý gerektiði kanaatindeyiz. Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri de geçtiðimiz günlerde bu noktaya deðinerek 'Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý inþa edilen çok taraflý kurumlarýn bugünün dünyasýný yansýtmadýðýný' belirtti. Özellikle Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinde daha fazla temsilin olmasý gerektiðine dikkati çekti. Bu görüþ, bizim uzun zamandýr dile getirdiðimiz 'Dünya beþten büyüktür' tespitimizi teyit ediyor."
"TÜRKÝYE, TEPKÝSÝNÝ EN NET BÝÇÝMDE ORTAYA KOYDU"
Ýslam düþmanlýðý ile dini kutsallara yönelik saldýrýlarýn vahim bir noktaya geldiðine dikkati çeken Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý ifade etti:
"Irkçýlýk, yabancý karþýtlýðý ve bu temelde iþlenen ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüðü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçlarý, hepimiz için büyük bir tehdide dönüþmektedir. Daha fazla vakit kaybedilmeden bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor. Diðer türlü, kýþkýrtmalar çoðaldýkça farklý inanç gruplarý arasýnda üzüntü verici olaylarýn yaþanma ihtimali de artmaktadýr. Ýnsanlarýn barýþ içinde yaþama iradesini dinamitleyen bu tür eylemler karþýsýnda Türkiye, tepkisini en net biçimde ortaya koymuþtur. Bundan sonra da hukuk ve demokrasi zemininde tepkimizi göstereceðiz. Bu konuda uluslararasý alanda farkýndalýk oluþturma noktasýnda sizlere de görev düþtüðüne inanýyorum."
ERDOÐAN ÇÝFTÝ "KÜRESEL SIFIR ATIK HAREKETÝNE DOÐRU" ÝMZA TÖRENÝNE KATILDICumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, New York'ta gerçekleþtirilen Birleþmiþ Milletler (BM) 78. Genel Kurulu kapsamýnda, eþi Emine Erdoðan öncülüðünde Türk Evi'nde "Küresel Sýfýr Atýk Hareketine Doðru" etkinliði kapsamýnda düzenlenen imza törenine katýldý.
YARIN 13'ÜNCÜ KEZ BÝRLEÞMÝÞ MÝLLETLER GENEL KURULU'NA HÝTAP EDECEK
BM Genel Kurulu'nda bugüne kadar 12 konuþma yapan Baþkan Recep Tayyip Erdoðan, yarýn bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarýný uluslararasý kamuoyuyla paylaþacak.
Erdoðan, BM Genel Kurulu'na ilk kez 2005'te "Baþbakan" sýfatýyla hitap etmiþti.
BM KÜRSÜSÜNDEN "DÜNYA BEÞTEN BÜYÜKTÜR" VURGUSU
Erdoðan, ilk kez Cumhurbaþkaný seçilmesinin ardýndan katýldýðý 2014 yýlýndaki 69. Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu'nda dile getirdiði "Dünya beþten büyüktür" ifadesiyle, BM'nin reform ihtiyacýný net þekilde ortaya koydu.
Erdoðan, o konuþmasýnda þunlarý kaydetti:
"Daha fazla gecikmeden, daha fazla mazlum insan, masum insan hayatýný kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleþmiþ Milletler sorunlara aðýrlýðýný koymalýdýr. Altýný çizerek ifade etmek isterim ki, dünya beþten büyüktür. Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile baðdaþmayacak þekilde Birleþmiþ Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanýn kabul edebileceði bir durum deðildir. Tüm alýnan kararlar, bakýyorsunuz bir ülkenin iki dudaðý arasýndadýr. Eðer 'hayýr' derse hayýr, 'evet' derse o zaman icraata geçilebiliyor. Filistin'de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken, Birleþmiþ Milletler beklenen çözümü üretememiþtir. Suriye'de 4 yýldýr 200 binden fazla kiþi katledilirken, 9 milyona yakýn insan yer deðiþtirirken, Birleþmiþ Milletler yine etkili çözümler sunamamýþtýr."