Türkiye: Ermenistan, kovulan Azerbaycanlýlara dönmeleri için güvenlik garantisi vermelidir
ABONE OL

ÝMZA Ýctimai Birliðinin düzenlediði konferansa Türkiye, Fransa, ABD, Ýsrail, Macaristan, Sýrbistan ve Pakistan'dan siyasetçiler ile uzmanlar katýldý.

Azerbaycan Milli Marþý'nýn seslendirilmesi ve devlet büyükleri ile þehitler için saygý duruþunda bulunulmasýyla baþlayan etkinlikte, Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlýlarýn ata yurtlarýna geri dönme olanaklarý müzakere edildi.

Sovyetler Birliði döneminde Ermenistan'dan çýkarýlan Azerbaycanlýlarýn oluþturduðu Garbi Azerbaycan Ýcmasý (Batý Azerbaycan Topluluðu) Baþkaný Aziz Alekberli, son 200 yýlda, þimdi Ermenistan arazisi olan Batý Azerbaycan'da Türklere karþý etnik temizlik ve soykýrým politikasý yürütüldüðünü belirtti.

Alekberli, Karabað sorunu baþladýðýnda Ermenistan'daki 277 yerleþim biriminden yaklaþýk 300 bin Azerbaycanlýnýn kovulduðunu hatýrlatarak, "Kültürel varlýklarýmýzý, Azerbaycanlýlara ait izleri sildiler. Tarihi anýtlarýmýzý ya Ermenileþtirdiler ya da tamamen yok ettiler. Bu konuda uluslararasý kurumlara ve UNESCO'ya müracaat ettik. UNESCO Ermenistan'a Azerbaycanlýlara ait tarihi anýtlarýn durumunu öðrenmek için misyon göndermelidir. BM'den Ermenistan'a bu konuda çaðrý yapýldý. Erivan yönetimi henüz buna yanýt vermedi." diye konuþtu.

Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlýlarýn geri dönüþü için hukuki konsept hazýrladýklarýný söyleyen Alekberli, "Biz barýþ yoluyla, insanlarýmýzýn güvenliðinin saðlanmasý þartýyla ve onurlu þekilde dönmek istiyoruz. Ata yurdumuza dönmek bizim yasal hakkýmýz. Kimse buna hayýr diyemez. Ermenistan ile Azerbaycan arasýnda imzalanacak barýþ anlaþmasýnda Batý Azerbaycanlýlarýnýn durumuyla ilgili maddeler de yer almalýdýr." ifadesini kullandý.

ÝMZA Ýctimai Birliði Türkiye Temsilcisi ve eski Bakü Büyükelçisi Hulusi Kýlýç da þu an Ermenistan sýnýrlarý içinde olan Batý Azerbaycan'dan zorla kovulan Türklerin vatanlarýna dönme hakký bulunduðunu dile getirdi.

Kýlýç, Azerbaycan Türklerinin Ermenistan'dan kovulduðunu, mallarýna el konulduðunu, dünyanýn da buna sessiz kaldýðýný belirterek, "En son Azerbaycan Türkü 1988'de Batý Azerbaycan'dan zorla çýkarýldý. Bu aslýnda cinayet ve devlet suçudur. Bugün Ermenistan'ý savunanlar buna göz yumuyor. Erivan ve Zengezur tarihi Türk yurdudur. Oradaki Türkçe isimler deðiþtirilmiþtir. Uluslararasý camianýn dikkatini bu konuya yöneltmek istiyoruz. Biz bu evrensel cinayet karþýsýnda susmayacaðýz. Ermenistan, kovulan Azerbaycanlýlara dönmeleri için güvenlik garantisi vermelidir." dedi.

Türkiye olarak bugüne kadar olduðu gibi bundan sonda da Azerbaycan'ýn yanýnda olduklarýný vurgulayan Kýlýç, "Batý bilsin ki Azerbaycan Türkleri yalnýz deðildir. Azerbaycan Türklerinin, tarihi topraklarýna döneceðine inanýyorum. Batý Azerbaycan Türkleri için dünyadan adalet talep ediyorum." ifadelerini kullandý.

Konferans, uzmanlarýn sunumlarýyla devam etti.