Baþkan Erdoðan: Dünyanýn en ileri 3 ülkesinden biri olduk
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Çorlu'da Baykar Akýncý Taarruzi Ýnsansýz Hava Aracý (TÝHA) Teslimat ve Kurs Bitirme Töreni'nde yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin mühendislik kabiliyetlerinin yeni sembolü, baðýmsýzlýðýn gökyüzündeki yeni temsilcisi Taarruzi Ýnsansýz Hava aracý Akýncý'nýn teslimatý vesilesiyle bir arada bulunduklarýný söyledi.

Aðustos'un, Türk tarihinde ayný zamanda zaferler ayý olduðunu belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerine þöyle devam etti:

"Perþembe günü 950'nci sene-i devriyesini kutladýðýmýz Malazgirt Zaferi'nden yarýn 99. yýldönümüne kavuþacaðýmýz Ýstiklal Harbimizin zirvesi olan 30 Aðustos Zaferi'ne kadar pek çok dönüm noktasýný bu ay içinde yaþadýk. Bugünkü programýmýzla tarihimizdeki bu zaferler halkasýna bir yenisini daha eklemiþ oluyoruz. Türkiye'nin son 19 yýlda yazdýðý baþarý hikayesinin en ön safýnda hiç þüphesiz savunma sanayimiz var. Bilhassa insansýz hava araçlarý teknolojisinde ulaþtýðýmýz seviye, savunma sanayindeki kabiliyetlerimizin tüm dünya tarafýndan kabul edilen baþarýsýnýn ifadesidir. Çok deðil bundan 10 yýl önce bize bu araçlarý parasý ile bile satmayan, bakýmlarýný yaptýrmak istediðimizde 'bugün git, yarýn gel' diyenler vardý. Ayný çevreler bugün sahada oyunu deðiþtiren Türk ÝHA'larýný ve onlarýn açtýðý çýðýrý konuþuyor. Bu baþarýnýn gerisinde Nuri Demirað, Nuri Killigil ve Vecihi Hürkuþ gibi vatanseverlerin akim kalmýþ mücadelelerini yeniden ayaða kaldýran Türk mühendisleri, teknisyenleri ve teknikerleri bulunuyor. Bu baþarýnýn arkasýnda 'yapamayýz, beceremeyiz' diyen mandacý kafalara inat, 'en iyisini, en ilerisini biz yaparýz' diyen inanmýþ yürekler var."

Bu adanmýþlýðýn meyvesini, bugün sýnýfýnda dünyanýn en geliþmiþ ÝHA'larýndan biri olan Akýncý'yý, Türk Silahlý Kuvvetleri'nin envanterine katarak aldýklarýný ifade eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Taarruzi Ýnsansýz Hava Aracýmýz Akýncý ile birlikte Türkiye, bu teknolojide dünyanýn en ileri üç ülkesinden biri olmuþtur. Bu baþarýnýn mimarlarý olan Bayraktar ailesini, baþta baba Bayraktar Özdemir Bey'i, eþini ve evlatlarýný, Baykar'ýn fedakar mühendislerini, teknikerlerini, çalýþanlarýný, Akýncý'nýn tasarým, geliþtirme ve üretim safhalarýnda emeði geçen herkesi, þahsým, ailem ve milletim adýna yürekten tebrik ediyorum. Rabbimden Akýncý'nýn bölgesinde ve dünyada huzurun, güvenin, barýþýn ve adaletin tesisi için samimi gayret gösteren Türkiye'nin gücüne güç katmasýný niyaz ediyorum." dedi.

Törende konuþan Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin savunma sanayindeki hassasiyetinin, gözünü kan bürümesinden deðil, dünyanýn son bir asýrdaki serencamýndan kaynaklandýðýný dile getirerek, "Son yüzyýlda iki büyük savaþ yaþayan dünyamýz, istikrar ve düzene kavuþmak þöyle dursun daha çetin sýnamalarla karþý karþýya kaldý. Dünyanýn çeþitli yerlerindeki çatýþmalar, kargaþalar ve sosyal düzensizlikler giderek derinleþiyor. Göç, salgýn, özellikle salgýn hastalýk, açlýk, kýtlýk gibi felaketler, dünya nüfusunun en önemli gündem maddesi olmayý sürdürüyor." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, uluslararasý kuruluþlarýn sadece 3-5 ülkenin çýkarlarýna hizmet eden çarpýk yapýlarýyla büyük sorunlara çözüm bulmakta aciz kaldýðýný söyledi.

Batý'nýn son bir kaç yüz yýlda bilim, fen ve teknolojide elde ettiði üstünlüðü fýrsat bilerek, hak, hukuk, adalet, insan onuru gibi evrensel kavramlarý kendi refah düzenini korumak için suistimal ettiðini vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Þimdi soruyorum sizlere, Afganistan'da anneler, çocuklarýný dikenli tellerin ardýndaki yabancý askerlere teslim etmek zorunda kalýyorsa, vicdanlar buna nasýl suskun kalabilir? Filistin'de uçurtma uçurmasý gereken çocuklarýn bomba seslerinden korkan kardeþlerini teskin etmek için çýrpýndýklarý bir dünyada baþlar nasýl huzurla yastýða deðebilir? Suriye'nin yerle bir olan þehirlerinde anne, babalar enkaz yýðýnlarýnda evlatlarýnýn cansýz bedenlerini ararken, dünyanýn geri kalaný kendi evlatlarýnýn geleceðine nasýl güvenle bakabilir? Umut yolculuðuna çýkan mültecilerin bedenleri, Akdeniz'in, okyanuslarýn karanlýk sularýnda kaybolurken insanlýk buna nasýl bigane kalabilir? Dünyanýn dört bir yanýnda benzer zulümler, farklý sebep ve þekillerle yaþanýyorsa, hangimiz sýrtýmýzý mazlumlara ve maðdurlara dönerek yaþamaya devam edebiliriz? Tüm bu acý tablolar, insan onuruna yaraþýr bir hayatý sadece kendilerine reva görenlerin eseridir. Elbette bu sorunlar çözümsüz deðildir. Tarihinin hiçbir döneminde adý soykýrýmla, sömürgeyle, katliamla, iþgalle anýlmamýþ, umudu, vicdaný, huzuru temsil eden bir medeniyet tasavvurunu yeniden inþa ederek, karanlýk tabloyu tersine çevirebiliriz ama önce buna niyetlenmek gerekiyor. En acýsý da karþýmýzda öyle bir niyetin olmamasýdýr."

- "Türkiye'nin geçtiðimiz 19 yýlda elde ettiði netice, 84 milyon insanýmýzýn ortak baþarýsýdýr"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, dünyada olup bitenlere bakýldýðýnda kimi ülkelerin teknolojideki üstünlüklerini, yeni kaynaklar ele geçirmek, sýnýrlarý deðiþtirmek için kullandýklarýnýn görüldüðünü dile getirerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Halbuki teknoloji, huzuru getirmek, savaþlarý bitirmek, soykýrýmlarý engellemek, refahý saðlamak için kullanýldýðýnda tüm insanlýða hizmet edecektir. Türkiye olarak prensibimiz, geliþtirdiðimiz her teknolojiyi ülkemizle birlikte insanlýðýn tamamýnýn faydasýna sunmak, hayrýna kullanmaktýr. Savunma sanayiinde de ayný bakýþ açýsýyla, ayný hissiyatla hareket ediyoruz. Bugün Suriye, Libya, Azerbaycan'da önüne geçtiðimiz insanlýk dramlarý iþte bu anlayýþýn bir sonucudur. Türk askerinin adým attýðý her toprakta, Türk bayraklý ÝHA ve SÝHA'larýn havalandýðý her sema, iþte bu sebeple huzur buluyor. Güney Asya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doðu'dan Balkanlara kadar gittikleri coðrafyalarýn insanlarýyla, göz hizasýnda konuþmaya bile özellikle tenezzül etmeyenler, elbette bu durumdan memnun deðildir. Hayatlarý boyunca hep karþýsýndakinden bir þeyler çalmanýn, hep kendine çalýþmanýn derdinde olanlar, elbette bu tabloyu iyi karþýlamýyor. Ýþte bu sebeple, bölgemizdeki ateþ çemberinin içine Türkiye'yi de alacak þekilde geniþletmeye çalýþýyorlar. Çeþitli zamanlarda PKK'yý, FETÖ'yü, DEAÞ'ý, YPG'yi öne sürüyorlar. Ülkemizi türlü badirelerinin içine çekmek gayretinin gerisinde, hep bu strateji var. Terör örgütlerinin iþe yaramadýðý durumlarda, gizli, açýk ambargolarla, ekonomik tuzaklarla, diplomatik sinsiliklerle netice almaya yöneldiler. Allah'ýn yardýmý ve milletimizin birliðine, beraberliðine ve kardeþliðine sahip çýkmasý sayesinde hem sahada hem masada tüm bu oyunlarýn üstesinden geldik. Türkiye'nin geçtiðimiz 19 yýlda elde ettiði netice, 84 milyon insanýmýzýn ortak baþarýsýdýr. Bu baþarýda, dünyanýn dört bir yanýnda yüreði bizim için çarpan yüz milyonlarca kardeþimizin de büyük payý vardýr. Dünyada örneklerini daha sýkça görmeye baþladýðýmýz, geçmiþte milletçe de acý þekilde yaþadýðýmýz acý tecrübeler bize, Türkiye'nin her alanda mutlaka gücünü artýrmasý gerektiðine iþaret ediyor. Bosna Hersek'te, Karadað'da bunu gördük."

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin, bu milletin ne olduðunu, olanlarýn da hissettiðini ve bu þekilde Türkiye'ye bir yaklaþým gösterdiklerini belirterek, "Eðer ülke, millet ve devlet olarak yeterince güçlü olmazsak, bin yýllýk vatanýmýz bu coðrafyadan, bizi adeta býçakla kazýr gibi kýsa sürede tasfiye edeceklerinden þüpheniz olmasýn. Deðerli kardeþlerim, bizim baþka vatanýmýz yok. Bizim gidecek baþka bir yerimiz de yok. Onun için ülkemize, vatanýmýza, devletimize sýký sýkýya sahip çýkacaðýz. Üstelik bizim sorumluluklarýmýz sadece 780 bin kilometrekare ile de sýnýrlý deðil. Eðer bölgemizde, dünyada istikrar, huzur ve düzen saðlanacaksa bunun Türkiyesiz gerçekleþtirilmesi düþünülemez." ifadelerini kullandý.

Her alanda baðýmsýzlýðýn saðlanmasýnýn dosta güven, hasma korku vermenin en baþta gelen þartýnýn savunma sanayinde güçlü olmaktan geçtiðine iþaret eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Þüphesiz yüzde 20'lerde yerli oranýna sahip savunma sanayisini bu kadar kýsa sürede yüzde 80 yerliliðe yaklaþtýrmak, Cumhuriyet tarihinin en büyük baþarýlarýndan biridir. Kamu, özel sektör vasýtasýyla edindiði kabiliyetlerle temelini ecdadýmýzýn attýðý savunma sanayisinde Türkiye'yi artýk oyun kurucu ülkeler arasýna sokmuþtur." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Çorlu'da Baykar Akýncý Taarruzi Ýnsansýz Hava Aracý (TÝHA) Teslimat ve Kurs Bitirme Töreni'nde yaptýðý konuþmada, karada muharebe tanký Altay, taktik araçlarý Kirpi, Kobra ve Ejder Yalçýn, seyyar yüzücü hücum köprüsü Samur ile var olduklarýný, denizde milli gemi MÝLGEM, amfibi hücum gemileri ve denizaltýlar ile bayrak gösterdiklerini dile getirdi.

Havada ise temel eðitim uçaðý Hürkuþ, taarruz helikopteri Atak, hava füzesi Bozdoðan, insansýz hava araçlarý Anka ve Bayraktar'la semalarý doldurduklarýný belirten Erdoðan, þöyle konuþtu:

"Daha saymakla bitiremeyeceðimiz nice modern sistemlerle ülkemizin gücü tüm dünyaya kabul ettirilmiþtir. Milli teknoloji hamlesi vizyonumuzla ülkemizi kritik teknolojilerin satýldýðý bir pazar olmaktan çýkartarak bu ürünlerin tasarlandýðý, geliþtirildiði, üretildiði bir merkez yapmayý hedefliyoruz. Bu hedefe her geçen gün daha da yaklaþýyoruz. Türkiye pek çok savunma sanayi ürünü yanýnda özellikle insansýz araç teknolojilerinde kendini ispatlamýþ bir ülkedir. Öyle ki bugün tüm dünya insansýz hava araçlarýmýz vasýtasýyla Suriye'de, Libya'da ve Azerbaycan'da uyguladýðýmýz yeni muharebe doktrinini konuþuyor. Ülkemizin sýnýrlarýnda kurulmak istenen terör koridorunu nasýl bertaraf ettiði, Akdeniz'deki tek taraflý planlara nasýl 'Dur' dediði, Karabað'daki iþgali nasýl sona erdirdiði enine boyuna tartýþýlýyor. Binlerce týr silah ve mühimmat yardýmý yapýlan terör örgütlerinin en geliþmiþ hava savunma sistemleriyle donatýlan rejimlerin Türk SÝHA'larý karþýsýnda nasýl çaresiz duruma düþtükleri araþtýrýlýyor. Her gün bir uluslararasý medya kuruluþunda Türkiye'nin ÝHA teknolojisindeki baþarýlarýný anlatan haberler, makaleler, röportajlar çýkýyor. Tabii bu ilginin sebebi ülkemizin ÝHA teknolojilerinde ulaþtýðý noktadan duyulan sevinç deðildir. Bu yakýn alakanýn asýl sebebi, karþýmýzdakilerin sahada aldýðýmýz neticenin sebeplerini anlamaya çalýþmalarýdýr."

- "Bölgemizde herhangi bir tasarrufta bulunmak isteyen önce Türkiye'ye bakacak"

Þimdi de Akýncý ile birlikte dünyanýn çok daha farklý müzakerelerin içine gireceðini belirten Erdoðan, þöyle devam etti:

"Her þekilde olursa olsun artýk þu gerçeði herkes görüyor, biliyor. Bölgemizde herhangi bir tasarrufta bulunmak isteyen önce Türkiye'ye bakacak. Bölgemizde bir taþý bile yerinden oynatmak isteyen önce Türkiye'nin rýzasýný arayacak. Bölgemizde operasyona niyetlenen, önce Türkiye'nin barýþ ve istikrar esaslý yaklaþýmýný deðerlendirecek. Buna raðmen bir adým atmak istiyorsa da iki kere deðil 200 kere, 2 bin kere düþünecek sonra hareket edecek. Bizim için bu tablo bir böbürlenme, bir kibirlenme, bir küçümseme sebebi deðil. Bu konunun bizim için tek anlamý istiklalimizi ve istikbalimizi korumanýn, hakký ve adaleti savunmanýn, mazlumu ve maðduru kollamanýn bir aracý olmasýdýr. Medeniyetimiz ve tarihimiz bize gücü böyle okumamýzý, böyle kullanmamýzý, böyle davranmamýzý emrediyor. Þair öyle diyor, 'Bir zamanlar biz de millet, hem nasýl milletmiþiz, gelmiþiz dünyaya millet, milliyet nedir, öðretmiþiz.' Biz de bu yolda ülkemize ve insanlýða ne kadar çok hizmet edebilirsek onu gerçekleþtirme gayreti içindeyiz."

Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaþtýrma ve gençlere 2053, 2071 vizyonlarýný miras býrakma konusunda saiklerinin ayný olduðunu vurgulayan Erdoðan, salondaki gençlerin böyle bir eseri inþa etmenin cehdi ve mutluluðu içerisinde olduðunu, o gençlerle iftihar ettiðini dile getirdi.

Türkiye'nin insansýz hava aracý teknolojisindeki baþarýlarýnda Türkiye'nin ilk SÝHA'sý olan Bayraktar TB2 öncü ve sürükleyici rolünün büyük olduðunu vurgulayan Erdoðan, "Türk Silahlý Kuvvetleri, Milli Ýstihbarat Teþkilatý, Emniyet, Jandarma ve Orman Genel Müdürlüðü'nün de aktif olarak kullandýðý TB2'lerin toplam uçuþ süresi 350 bin saati aþarak rekorlar kýrmýþ durumdadýr. Milli bir hava aracýyla elde edilen bu rekor, Türk havacýlýðýnýn ve savunma sanayimizin gelecekte elde edeceði baþarýlarýn da habercisidir." diye konuþtu.

Erdoðan, savunma sanayi þirketlerinin ürettiði tüm SÝHA'larýn dünyada yoðun raðbet gördüðünü belirterek, TUSAÞ tarafýndan geliþtirilen ANKA' için Tunus'la ihracat anlaþmasý imzalandýðýný, Bayraktar TB2'leri, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan'a ihraç ettiklerini hatýrlattý. Yeni anlaþmalarýn da yapýldýðýný aktaran Erdoðan, Polonya'nýn da içinde bulunduðu 10'dan fazla ülkeyle de ihracat anlaþmasý imzalandýðýný kaydetti.

- "Göklerin yeni hakimi Akýncý'yý güvenlik güçlerimizin kullanýmýna sunuyoruz"

Cumhurbaþkaný Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Vakti geldiðinde bunlarýn da teslimatý gerçekleþecek. Milli SÝHA'larýmýz için daha pek çok ülke sýrada bekliyor. Elbette bunlar her parayý basanýn alabileceði ürünler deðildir. Milli teknolojilerimizin, müttefik ülkelerin güvenliðine katký sunmasýný önemli görmekle birlikte kararlarýmýzý kendi stratejik önceliklerimize göre veriyoruz. Bundan sonra da ayný anlayýþla yolumuza devam edeceðiz. Þimdi de askeri ve diplomatik gücümüzü çok daha ilerilere taþýyacak nice övgüye muhatap olacak göklerin yeni hakimi Akýncý'yý güvenlik güçlerimizin kullanýmýna sunuyoruz. Baykar'ýn 2005'te 6 kiloluk mini ÝHA ile baþlayan yolculuðu, bugün elektronik aksamýndan, mekaniðine, yazýlýmýna kadar tüm kritik sistemleri yerli ve milli olarak tasarlanan 6 tonluk Akýncý'ya ulaþtýk."

- SÝHA'larýn deniz aþýrý görevlerde de kullanýlmasý hedefi

Geliþmiþ yapay zeka sistemleri ve seyir füzesi atabilme yeteneðiyle savaþ uçaklarýnýn gerçekleþtirdiði bazý görevleri de Akýncý'nýn icra edebileceðini söyleyen Erdoðan, "Bu teknolojiyle ÝHA liginde ilk 3 ülke arasýna girmiþ olmamýz yeter mi? Yetmez. Þimdi hedefimiz kendi inþa ettiðimiz kýsa pistli uçak gemilerimize inip kalkabilen SÝHA'lar geliþtirebilmektir. Ýnþallah bunu da baþararak SÝHA'larýmýzý deniz aþýrý görevlerde de kullanabilecek bir yetkinliðe sahip olacaðýz." ifadelerini kullandý.

- "Bir adým ötesine geçmiþ olacaðýz"

Tüm bunlarýn yanýnda, Milli Muharip Uçak ve insansýz savaþ uçaðý projelerini de titizlikle sürdürmeye devam ettiklerini aktaran Erdoðan, Türkiye'yi insansýz savaþ uçaðý teknolojisinde öncü ülke yapmakta kararlý olduklarýný dile getirerek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Bunu baþardýðýmýzda bize verilmeyen 5. nesil savaþ uçaklarýnýn da bir adým ötesine geçmiþ olacaðýz. Þu anda karþýmda duran ekip gibi onbinlerce, yüzbinlerce, milyonlarca kendisine ve ülkesine inanan, araþtýran, geliþtiren, üreten gençlere sahip oldukça, bu hedefler yalnýzca bir adým ötemizdedir. Büyük ve güçlü Türkiye'yi sizler gibi büyük hayaller kuran, hayallerini hedefe dönüþtüren azimle, cesaretle, gayretle çalýþarak baþaran gençlerle birlikte bunu inþa edeceðiz. Diyorlar ya Z kuþaðý. Ýþte burada Z kuþaðý. Saðda solda aramaya gerek yok. Bizim de görevimiz bu ülke için kurduðumuz her hayalde geliþtirdiðiniz her projede, yanýnýzda olmaktýr, biz yanýnýzdayýz. Biz sizinle beraberiz, hiç merak etmeyin, sizi asla yalnýz býrakmadýk, býrakmayacaðýz. Unutmayýn ki, en büyük iþler henüz gerçekleþmemiþ olanlardýr. Ne diyoruz? Oku, düþün, uygula neticelendir. Sizlere güveniyorum. Tayyip Erdoðan olarak bu can bu bedende olduðu müddetçe daima yanýnýzda olacaðýmý, yoldaþýnýz olacaðýmý, kardeþiniz, arkadaþýnýz olacaðýmý bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Üzerinde yerli ve milli mühimmatlar olmasaydý Akýncý'yý belki uçurabileceklerini ama asýl vazifesini yerine getirebilmesini saðlayamayacaklarýný dile getiren Erdoðan, "Çünkü bu mühimmatlarýn hiçbirini satýn alamayacaktýk. Almaya çalýþtýðýn zaman 'Bugün git, yarýn gel' diyeceklerdi. Ýþte bu yüzden kamu, üniversite ve özel sektörün iþ birliðinde ülkemizin savunma sanayi üssü olmasý yolunda tüm kurumlarýmýzla beraber çalýþýyoruz." diye konuþtu.

Erdoðan, TÜBÝTAK SAGE ile havadan havaya füze sistemleri olan Gökdoðan ve Bozdoðan'a, 100 kilometreye kadar menzili olan hassas güdüm kitlerini, 250 kilometreye kadar menzile sahip ilk seyir füzesi SOM'u geliþtirdiklerini kaydetti.

Roketsan ve Aselsan ile Hisar, Atmaca, Cirit, Korkut gibi birçok kritik yerli ürünü kullanýma sunduklarýný anlatan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yeniden yapýlandýrdýðýmýz Makine ve Kimya Endüstrisi silah, mühimmat, patlayýcý ve ekipman üretiminde hýzla kendini geliþtiriyor. Makine Kimya Endüstrisi son Savunma Sanayi Fuarý'nda görücüye çýkardýðý elektrikli fýrtýna obüsünden deniz topuna kadar bir dizi yeni ürünü de kullanýcýlara sunmuþtur. Özel sektörümüzün ülkemizi bu alanda yurt dýþýna baðýmlýlýktan tamamen kurtaracak yeni nesil patlayýcýlarýn üretiminden dolumuna, kovanýndan tapasýna kadar tüm unsurlarýný üretecek yatýrýmlarý var. Ýnþallah bu üretimi yapacak bir fabrika yakýnda Gerede'de faaliyete geçiyor. Kendi tasarlayýp ürettiðimiz lazer dedektörler SÝHA'larýmýzdan, helikopterlerimizden, uçaklarýmýzdan atýlan güdümlü füzelerimizde kullanýlýyor. Yine ÝHA'larýmýz için Kalecik'te kurduðumuz test ve deðerlendirme merkeziyle bu sektördeki milli üretim yetkinliklerimizi bir üst seviyeye çýkaracaðýz. Bütün bu yatýrýmlar sayesinde savunma sanayimiz giderek büyümeye devam ediyor. Ama artýk savunma sanayi projeleri baþta olmak üzere geleceðin teknolojilerinde vites yükseltme zamanýdýr."

Bugün dünyayý geleceðe taþýyan bilgisayar, küresel konumlama sistemi ve internet gibi tüm önemli teknolojilerin savunma sanayi menþeili olduðunu belirten Erdoðan, bu alanda geliþtirilen teknolojilerin, çok daha büyük bir ekosistemi besleme, harekete geçirme potansiyeline sahip olduðunu dile getirdi.

- "125 mezunumuz Akýncý'nýn kritik görevlerinde yer alacak"

Savunma sanayisinde elde ettikleri bu tecrübeyi teknolojinin tüm sivil alanlarýna taþýyacaklarýný ve çok daha büyük baþarýlara imza atacaklarýný vurgulayan Erdoðan, "Yazýlýmda ülkemiz parmakla gösterilen bir ülke olacak. Yapay zeka, insansýz ve otonom teknolojilerde istikamet belirleyen bir ülke olacaðýz." dedi.

Bugün ÝHA liginde Türkiye'ye basamak yükselten Akýncý TÝHA'yý güvenlik güçlerinin envanterine kazandýrmanýn yanýnda Akýncý'yý kullanacak personeli de aldýklarý kurslardan mezun ettiklerini anýmsatan Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"ÝHA pilotu, faydalý yük operatörü, mekanik motor teknisyeni, elektronik ve silah teknisyenlerinden oluþan 125 mezunumuz, Akýncý'nýn kritik görevlerinde yer alacaklar. Bu önemli yükü omuzlayacak her bir kardeþime þimdiden baþarýlý görevler diliyorum. Sýnýrlarýmýz içinde ve sýnýr ötesinde görev yapan güvenlik güçlerimiz ile ülke güvenliðimiz için savunma sanayi projelerinde çalýþan tüm fedakar kardeþlerime de buradan seslenmek istiyorum. Unutmayýn, sizin geçirdiðiniz her uykusuz gece milletimizin huzur içinde geçirdiði gece demektir. Önünüzdeki genç arkadaþ Selçuk, hafta sonlarý Ýstanbul'a geldiðimde kendisini arardým ve aldýðým cevap, 'Akýncý için fabrikada çalýþýyorum.' Gece saat 24.00-01.00 fabrikada çalýþýyor. Durmak yok, yola devam diyor. Abi kardeþ, ailece fabrikada bu çalýþmalarýný sürdürdüler. Sonunda þu eserlere hamdolsun kavuþtuk. Rabb'im sizlere güç versin, kuvvet versin, hep muvaffak etsin."

Akýncý TÝHA'nýn geliþtirilmesinde emeði olan herkesi, Bayraktar ailesini, Baykar ekibini, bakanlýklarý, Savunma Sanayi Baþkanlýðýný, Milli Ýstihbarat Teþkilatýný ve Türk Silahlý Kuvvetleri'ni tebrik eden Erdoðan, "Akýncý'nýn milyonlarca saat baþarýyla uçmasýný, nice kritik görevde ismi gibi öncü olup bizi gururlandýracak neticeler almasýný Rabb'imden niyaz ediyorum." dedi.

- Notlar

Çorlu Hava Meydan Komutanlýðý Akýncý Uçuþ Eðitim ve Test Merkezi'nde düzenlenen törene Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yaný sýra Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, TBMM Baþkaný Mustafa Þentop, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar, Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Güler, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve davetliler katýldý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, tören alanýna gelmeden önce pistte hazýr bekletilen iki Akýncý TÝHA'yý imzaladý.

Erdoðan konuþmasýnýn ardýndan kursu dereceyle bitirenlere hediye ve sertifikalarýný verdi. Demir ve Haluk Bayraktar konuþma sonrasý ilk Akýncý teslimatýný yaptýktan sonra Cumhurbaþkaný Erdoðan'a hava aracýnýn 1/10 ölçekli maketini sundu.

Selçuk Bayraktar ise Erdoðan'ýn mesajýnýn hava araçlarýnýn yazýlýmlarýna yüklenmiþ bir örneðini Cumhurbaþkaný Erdoðan'a takdim etti.

Erdoðan, Bayraktar AKINCI TÝHA'nýn taksi, kalkýþ ve alçak uçuþunu izledikten sonra hava araçlarýnýn kontrol merkezine girerek incelemelerde bulundu.