Türkiye ile Avrupa Birliði arasýnda önemli zirve
ABONE OL

AB Komisyonu, 15 Kasým'da Brüksel'de, bilim, araþtýrma, teknoloji ve inovasyon konularýnda Türkiye – AB Üst Düzey Diyalog toplantýsý yapýlacaðýný açýkladý.

Açýklamada, AB Komisyonu binasýnda yapýlacak toplantý sonrasýnda Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank ve AB Komisyonu Ýnovasyon, Araþtýrma, Kültür, Eðitim ve Gençlikten Sorumlu Komiseri Mariya Gabriel'in basýn açýklamasýnda bulunacaðý belirtildi.

Yüksek düzeyli diyalog toplantýsýnýn Avrupa Yeþil Mutabakatý'nýn hedeflerinin bir parçasý olan yeþil endüstriyel üretim, yenilenebilir enerji ve akýllý þehirler gibi güncel önemli konularda iþ birliðinin nasýl geliþtirileceðine odaklanacaðýna iþaret edilen açýklamada toplantýda sanayinin dijital dönüþümü ile birlik programlarýndaki iþ birliði mekanizmalarýnýn geliþtirilmesi konularýnýn ele alýnacaðý ifade edildi.

Açýklamada, Türkiye'nin 2003'ten beri AB araþtýrma ve yenilik programlarýnda önemli bir ortak olduðuna dikkat çekilerek, Türkiye'nin 2021-2027 döneminde de AR-GE programý Ufuk Avrupa, eðitim programý Erasmus ve gençlerin yararlý projelerde gönüllü olmalarýný saðlayan Avrupa Dayanýþma Programýna (ESC) katýldýðý anýmsatýldý.

Öte yandan, AB Komiseri Gabriel, Türkiye-AB Yüksek Düzey Diyalog toplantýsýna katýlacak heyet onuruna AB Komisyonu binasýnda 14 Kasým'da akþam yemeðine de ev sahipliði yapacak.

Komisyon binasýnda yapýlacak yüksek düzeyli diyalog toplantýsýna katýlmasý beklenen Varank, AB Komisyonu Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Margrethe Vestager'le de ikili görüþme gerçekleþtirecek.

Ayný gün merkezi Leuven þehrinde bulunan nanoelektronik ve dijital teknolojiler alanlarýnda faaliyet gösteren AR-GE kuruluþu IMEC'i ziyaret edecek olan Varank ayný zamanda Digital Europe Platformu ile çalýþma yemeðine katýlacak.

Bakan Varank, Brüksel temaslarý çerçevesinde, Türkiye Maarif Vakfý Temsilciliðinin ve Eðitim Merkezinin hizmete açýlýþ törenini gerçekleþtirerek þehirde faaliyet gösteren Türk STK'larýn temsilcileri ve Türk diasporasý ile istiþarelerde bulunacak.