Bakan Cafiero, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığının İstanbul Temsilciliğindeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Türkiye ve Arjantin ilişkilerinin çok kapsamlı olduğunun altını çizen Cafiero, şu anda küresel belirsizlik ortamı olduğunu söyledi.
Cafiero, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek "Doğal olarak bir uzaklığımız var evet ama insani olarak baktığımızda, hepimiz burada olan bitene duyarlıyız. Özellikle savaşın çıktılarını gözlemliyoruz. Tabii ki burada enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesi olsun, buradaki gübrenin eksikliği ya da fiyatın yükselmesi olsun büyük bir küresel etkileri olduğunu görüyoruz." dedi.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından gıda ve enerji fiyatlarının arttığına işaret ederek, özellikle Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin gıda ve enerji anlamında çok kırılgan olduğunu vurgulayan Cafiero, şunları kaydetti:
"Sistemsel değişikliklere ihtiyacımız var, güçlü bir liderliğe ihtiyacımız var. Kendini buna adamış liderlere ihtiyacımız var. Tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi, Arjantin Devlet Başkanı Fernandez gibi güçlü liderlere ihtiyacımız var. Her zaman burada bütün gücümüzle barışın acil olduğu çağrısını yapmaya devam edeceğiz. Buradaki uzlaşı mekanizmaları artık uzatılmalı, uzatılıyor ama bizim artık bugün insanların artık hayatların kaybetmemesine, gıdanın güvenliğinin sağlanmasına ve buradaki nüfusun emniyeti içinde yaşamasına ihtiyacımız var. Türkiye'nin buradaki rolünü çok takdir ediyoruz. Özellikle buradaki tahıl koridoru konusunda ve Ukrayna'dan gelen gıda konusundaki desteğini çok takdir ediyoruz ve dünya bunun farkında. Biz de bundan bahsettik. Bu liderlik rolü hepimiz için gerekli."
Cafiero, aynı kararlılığın Laçin Koridoru için de gösterilmesi gerektiğine ve bunun için de fırsat olduğuna işaret ederek "Hala pandeminin yaralarını sarıyoruz. Hala bu korkunç pandeminin yaralarını sardığımız bir dünyadayız. Ve halklarımızın yaşam kalitesini geri kazanmalıyız. Bunu başarmanın yolu ne savaş ne de bu blokajlar. O yüzden Türkiye, Ermenistan, Arjantin olarak bütün halklarımızla burada bu bağlarımızı güçlendireceğiz." açıklamasında bulundu.
Arjantin ve Türkiye'nin teknolojik kalkınması, şirketlerinin gelişmiş teknik kapasiteleri, bilgileri olan ve bu sayede dünyada önemli bir rol oynayacak olan ülkeler olduğuna dikkati çeken Cafiero, "Türkiye ve Arjantin'in uydu inşa etmesinin hepimiz için örnek olması gerekiyor. Bu işbirliğimizin bir temsili, ikili ilişkilerimizdeki güvenin bir temsili olduğu kadar, bizim dünyadaki de büyük şirketler büyük teknolojiler arasında aldığımız yere de bir örnek teşkil ediyor." görüşünü paylaştı.
İki ülkenin de kendi teknolojisi ve gücü olduğuna vurgu yapan Cafiero, güçlerin birleştirilerek daha güçlü hale gelebileceğini, nükleer tıp teknolojisinin de bu alanlardan biri olduğunu belirtti.
Cafiero, "Biz burada Arjantin ve Türkiye, güçlerimizi birleştirirsek kesinlikle dünyanın en ücra köşelerine bile gidebilecek güce sahibiz. Arjantin ve Türkiye olarak, genel olarak birbirimize benzer duruşları sergiliyoruz. Çalışma toplantılarımızdaki tüm çıktılar bir fotoğrafla, bir basın toplantısıyla bitemez. Bu sadece bizim için stratejik işbirliğimizin başlangıç noktası olabilir. Bu belirsizliklerle dolu dünyaya somut çözümler vadediyoruz." dedi.
Türkiye ve Arjantin'in ilişkilerinin çok güçlü olduğunu söyleyen Cafiero, "Ticari anlamda baktığımızda, Arjantin ve Türkiye arasında ticaretin büyüdüğünü gördük. 2021, 2022'den bu yana büyüme yaşadık, o yüzden biz bunu gündemde tutmak istiyoruz. Yine de bakıyoruz ki olabilecek imkanlarımızın gerisindeyiz. Biz bunu bir şekilde geliştirmek istiyoruz. İş hacmimizi yatırımlarımızı geliştirmeyi arzu ediyoruz." diye konuştu.
Cafiero, Arjantin ve Türkiye arasında işbirliği yapılabilecek alanlar arasında mineraller, ecza ürünleri ve doğal gazın da bulunduğunu belirterek, "Elbette her şey ticaretten ibaret değil. Kültürel açılar da bizim için çok önemli. Siz bizi tanıyorsunuz, biz, Türkiye'yi daha çok tanıyoruz. Türkiye dizileri Arjantin televizyonlarında en çok reyting alan programlar." ifadesini kullandı.