Türkiye karþýtý anlaþmaya ''Hayýr'' oyu verdiler: Ýktidara geldiðimizde hükümlerini deðiþtireceðiz
ABONE OL

Yunanistan Parlamentosu, Fransa ile imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarýnda Ýþ Birliðine Yönelik Stratejik Ortaklýk Anlaþmasý'ný onayladý.

Parlamentodaki oylamada iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki Deðiþim Hareketi Partisi (KINAL), Yunan Çözümü Partisi ve baðýmsýz milletvekili Konstantina Adamu anlaþmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefet Partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25 partisinin tercihi ise "hayýr" oldu.

Parlamentodaki müzakerelerde Baþbakan Kiryakos Miçotakis, anlaþmanýn Yunanistan'ý Akdeniz'de güçlendireceðini ifade ederek bunun Avrupa'nýn stratejik özerkliðine yönelik ilk cesur adým olduðunu savundu. Miçotakis, anlaþmanýn Avrupa'nýn Akdeniz'deki çýkarlarýnýn korunmasý için yeni bir içerik saðladýðýný da ifade etti.

Anlaþmanýn ulusal çýkarlar açýsýndan avantajlý olduðunu belirten Miçotakis, "Hepimiz, Doðu Akdeniz'de kimin kimi 'casus belli' (savaþ nedeni) ile tehdit ettiðini biliyoruz." diye konuþtu.

Ana muhalefetin anlaþmaya yönelik eleþtirilerine yanýt veren Miçotakis "Casus belli tehdidi ile karþýmda Türkiye durduðunda endiþeleniyorum. Benim büyük bir endiþem var ve ülkeyi koruma altýna almak öncelikli kaygýmdýr." yorumunda bulundu.

Miçotakis, anlaþma çerçevesinde Yunanistan'ýn Fransa'dan 3 adet Balherra sýnýfý fýrkateyn alma kararýna da dikkati çekerek Yunan Silahlý Kuvvetlerinin bu kararla güçleneceðini iddia etti.

Fransa'nýn anlaþma çerçevesinde Atina'ya vermesi öngörülen desteði deðerlendiren Miçotakis "Bir saldýrý halinde Avrupa'nýn tek nükleer gücü ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan tek Avrupa Birliði ülkesi (Fransa) ülkemizin yanýnda olacak." dedi.

- Ana muhalefetten anlaþmaya tepki

Ana muhalefet lideri Aleksis Çipras ise parlamentoda yaptýðý konuþmada, anlaþmanýn taraflar arasýnda denge oluþturmadýðýný ve Yunanistan'ýn ulusal çýkarlarý ile örtüþmediðini belirtti. Çipras, anlaþmanýn Yunanistan'ý yurt dýþýnda son derece tehlikeli maceralara sürükleyeceðini ifade etti.

Anlaþmayý sert sözlerle eleþtiren Çipras, "Fransa, Rafale (savaþ uçaðý) ve fýrkateynler için, Yunanistan gibi borç yükü yüksek olan, borcu gayrisafi yurt içi hasýlasýnýn yüzde 210'una ulaþmýþ bir ülkeden, Yunan savunma sanayinin katýlýmýna dair hiçbir garanti olmaksýzýn 7 milyar avro alýyor." dedi.

Anlaþmanýn, onlarca Fransýz askerinin hayatýný kaybettiði Sahel'e Yunan askerlerinin gönderilmesine neden olacaðýný söyleyen Çipras, buna raðmen Türkiye ile deniz yetki alanlarýnda yaþanabilecek bir gerginlik sýrasýnda Fransa'ya, Yunanistan'a yardým yükümlülüðü getirmediðini savundu. Çipras, SYRIZA'nýn iktidara gelmesi halinde anlaþmanýn ilgili hükümlerini deðiþtireceklerini belirtti.

- Anlaþma savunma, dýþ politika ve silahlanmada iþ birliði öngörüyor

Yunanistan ile Fransa arasýnda 28 Eylül'de Paris'te imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarýnda Ýþ Birliðine Yönelik Stratejik Ortaklýk Anlaþmasý, iki ülke arasýnda savunma, dýþ politika ve silahlanma konularýnda iþ birliðini içeriyor. Anlaþma, taraflardan birinin, egemenlik alanýnda silahlý saldýrýya uðramasý halinde, diðer tarafýn yardým etmesini öngörüyor.

Yunanistan, söz konusu anlaþmanýn imzalanmasýyla Fransa'dan 3 adet Belharra sýnýfý fýrkateyn alacaðýný da duyurmuþtu.