Erden, Anadolu Ajansýnýn (AA) "Global Ýletiþim Ortaðý" olduðu, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliði (TÜREB) tarafýndan bu yýl "Geleceðin Enerjisi Türkiye'nin Geleceði" ana temasýyla düzenlenen 13. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2024) kapsamýnda AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de deniz üstü rüzgar enerjisiyle ilgili önemli çalýþmalarýn geçmiþte Dünya Bankasý ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca takip edildiðini belirten Erden, bu yýl da Bakanlýðýn yönlendirme ve talepleriyle potansiyel barýndýran alanlarýn belirlenerek sunulduðunu ifade etti.
Erden, Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelinin Trakya'dan baþlayarak Marmara, Ege ve Akdeniz'de oldukça yüksek olduðunu vurgulayarak,"Marmara'daki çalýþmalar Dünya Bankasý'yla baþladý. Dünya Bankasý'ndan saðlanan belli fonlarla ilk ölçümler, mühendislik çalýþmalarý baþlayacak. Enerji Bakanlýðýmýzla bizle beraber hem Marmara'da hem dýþýndaki denizlerimizdeki potansiyel çalýþmalarýyla ilgili mühendislik ve ölçüm çalýþmalarýný devam ettirecek." ifadelerini kullandý.
- YÜKSEK RÜZGAR HEDEFLERÝ, YERLÝ SANAYÝNÝN DAHA FAZLA KULLANIMI VE DAHA FAZLA YATIRIM ANLAMINA GELÝYOR
Türkiye'nin kurulu güçte Avrupa'nýn en büyük 6. ve rüzgar sanayisi büyüklüðünde de 5. ülkesi olduðunu kaydeden Erden, bu potansiyelin daha da ileriye taþýnabileceðinin altýný çizdi.
Erden, bunun için önce Türkiye'de rüzgarla ilgili yatýrýmlarýn yapýlmasý gerektiðini vurgulayarak, "Bu yatýrýmlarý ülkenizde yaptýðýnýzda önce kendiniz için üretir, ondan sonra da ihraç edecek noktaya gelirsiniz." dedi.
Son 15 yýlda Türkiye'nin bunu baþardýðýný anýmsatan Erden, "Bundan sonra sayýn Bakanýmýzýn açýkladýðý stratejiyle beraber aslýnda daha yüksek rüzgar hedefleri, daha fazla yerli sanayinin kullanýmý, daha fazla yatýrým ve daha önemli bir konuma gelme anlamýna gelir." ifadesini kullandý.
-RÜZGAR SEKTÖRÜ, ÝZÝN SÜREÇLERÝNÝN HIZLANDIRILMASINI BEKLÝYOR
Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar tarafýndan 21 Ekim'de açýklanan 2035 Yenilenebilir Enerji Stratejisi'nin çok büyük ve cesur hedefler belirlediðinin altýný çizerek, "Açýklama çerçevesinde Enerji Bakanlýðýmýz 83 bin megavat olarak daha önce açýklanmýþ olan hedefleri yüzde 50 oranýnda arttýrarak 120 bin megavata taþýdý." bilgisini paylaþtý.
Bu doðrultuda rüzgar yatýrýmlarýnýn yapýlabilmesi için sektörün belli beklentileri olduðuna deðinen Erden, "Yatýrýmlarýn yapýlmasý için ilk baþta gerekli izin süreçlerini en hýzlý þekilde tamamlamayý, devletimizin ilgili kamu kurumlarýnýn da bu süreçleri hýzlandýrýcý desteklerini bekliyoruz." diye konuþtu.
Erden, bu kapsamda enerji yatýrýmlarýný hýzlandýrmayý hedefleyen "süper izin" mekanizmasýnýn hayata geçirilmesine yönelik hazýrlýklarýn devam ettiðini anýmsatarak, "Ýnþallah onun bu yýlýn sonu ya da gelecek yýlýn baþýnda meclisten geçtiðini gördüðümüzde bu izin süreçlerinin hýzlandýðýný memnuniyetle görmüþ olacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.